Com puc estalviar en calefacció

Escull el sistema de calefacció més adequat i posa en pràctica aquest decàleg
Amb l'arribada del fred, no només diem adeu a les vacances i ens enfrontem a la “tornada al col·le”. També ens trobem amb un altre de les grans pors domèstiques: la factura que suposarà escalfar casa nostra. Hi ha moments del dia, especialment entre els mesos de desembre a febrer, en què necessitem encendre la calefacció per estar còmodes a la nostra pròpia casa. Ja que no és un luxe, sinó una necessitat, no en podem prescindir. Tanmateix, sí que hi ha una sèrie de pautes que podem adoptar per estalviar en calefacció.
Bàner Superior BBVA Bconomy Bàner Superior BBVA Bconomy
BBVA Bconomy
L'eina que t'ajuda a marcar-te una meta d'estalvi i aconseguir-la.

Tria el sistema de calefacció

Sens dubte, una de les millors maneres d'estalviar en calefacció és escollir el sistema que millor s'adapta a les característiques del nostre habitatge i a l'ús que en fem. Per aquest motiu, és fonamental que coneguis en què consisteix cadascun i encertis amb la teva decisió.

Calefacció de combustibles fòssils

Els combustibles fòssils són una de les fonts d'energia més utilitzades a les llars del nostre país. Es pot optar per tres tipus diferents:

  • Gas natural: ideal per a pisos de ciutat, ja que no cal preocupar-se ni per l'emmagatzematge ni per la distribució.
  • Gasoil C: és una bona opció per escalfar habitatges grans, encara que s'ha d'emmagatzemar en tancs dins de casa. Aquest fet n'augmenta la perillositat respecte al gas natural.
  • Gas propà: per la seva elevada potència calorífica, és perfecte per escalfar cases molt grans. A diferència del gasoil, es pot emmagatzemar en bombones de mida petita, cosa que el fa més segur.

Calefacció elèctrica

És un sistema molt habitual perquè és fàcil i barat d'instal·lar, i molt fàcil de mantenir. Tanmateix, cal tenir en compte que la tria d'aquest sistema repercutirà directament a la factura de la llum, per la qual cosa, si se'n fa un ús prolongat de manera habitual, acabarà sent més car que un sistema de calefacció de gas.

La calefacció elèctrica és recomanable per a habitatges situats en zones càlides on no cal utilitzar gaire potència ni gaire estona per escalfar la casa. També és una bona opció per a segons habitatges on no passem gaire temps durant l'any.

Emissors termoelèctrics

Aquest tipus de calefacció consisteix en un sistema de radiadors d'oli que s'aconsegueix escalfar gràcies a una resistència elèctrica blindada amb un acer especial. Els seus avantatges són que cada radiador és independent i es pot endollar i desendollar quan es vol; un cop calents i apagats, mantenen la temperatura durant molt de temps. Tanmateix, si es necessiten molts radiadors per escalfar la casa, un emissor d'aquest tipus acabarà sent un sistema car.

Caldera amb radiadors d'aigua

És la calefacció més estesa a Espanya. El seu funcionament es basa en escalfar aigua mitjançant la crema de combustibles, normalment gas natural, en una caldera i distribuir-la als radiadors. La caldera pot ser d'ús comú de tot l'edifici o individual.

Sòl radiant

Consisteix a instal·lar cables elèctrics o canonades amb aigua calenta sota el terra de l'habitatge. La calor es propaga cap amunt, escalfa el terra i crea un ambient càlid i molt agradable. A més d'aquests avantatges, aquest sistema permet estalviar entre un 10 i un 30% del consum de calefacció. Tanmateix, demana una inversió inicial considerable i una obra d'instal·lació complexa.

Decàleg de trucs per estalviar en calefacció

Si, pel motiu que sigui, no pots canviar el teu sistema de calefacció per el que millor s'adapta a casa teva i a l'ús que en fas, no et preocupis. Hi ha una sèrie de trucs molt fàcils que t'ajudaran a estalviar en calefacció sense passar fred.

1. Purga els radiadors

Neteja i treu l'aire dels radiadors almenys un cop l'any, ja que els radiadors acostumen a acumular petites bombolles d'aire que fan que la calor no hi passi correctament. Abans que arribi el fred de l'hivern és el millor moment, així t'asseguraràs que estan en l'estat òptim per posar-los en marxa. Si no purguem el sistema de calefacció, gastarem més diners pel mateix resultat.

2. Mantingues una temperatura de confort

Segons l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), una temperatura de 21º “és suficient per al confort de la casa”. Sigues racional i no caiguis en la trampa que, perquè tens calefacció, ha de semblar que sigui agost a dins de casa. Per cada grau de més, la despesa en calefacció augmenta un 7%.

3. Apaga la calefacció a la nit

Està comprovat que és més eficient mantenir la calefacció encesa un parell d'hores abans de dormir i tornar a encendre-la al matí que tenir-la engegada tota la nit. Això últim només servirà per reescalfar l'ambient i acabar pagant més.

4. Instal·la termòstats programables

Amb un termòstat o una vàlvula programable adherida al radiador, aconseguiràs reduir entre un 8% i un 13% el consum.

5. Ventila les habitacions, però poquet

L'IDAE assenyala que, per airejar l'ambient de casa sense deixar que entri el fred, en tenim prou amb 10 minuts. Si deixem les finestres obertes més estona, després haurem de fer més ús de la calefacció i, per tant, un desemborsament de diners innecessari.

6. Aïlla bé tota la casa

Invertir en uns bons sistemes d'aïllament tèrmic a les finestres, portes, sostres i terres, és, a la llarga, una gran forma d'estalvi en calefacció. De vegades, no són calen grans obres, sinó que n'hi ha prou amb col·locar catifes, cortines més gruixudes o pintar amb colors que absorbeixen la llum del sol i, per tant, la seva calor.

7. No tapis els radiadors

Segur que et sona, això de posar la roba humida damunt del radiador perquè s'assequi abans. Malgrat que és una pràctica estesa, el que provoca és que la calor no es dispersi per l'habitació, i això ens obliga a mantenir la calefacció encesa durant més temps.

8. Fes revisions periòdiques de la caldera

Igual que amb les purgues dels radiadors, dedicar temps, i fins i tot uns quants diners, a inspeccionar i mantenir la caldera en bon estat és, a l'hora de rebre la factura, un gran estalvi. Tots els aparells en mal estat o vells obliguen a fer un mal ús de l'energia, cosa que dificulta, en aquest cas, l'estalvi en calefacció.

9. Aprofita la llum del sol

Una manera d'estalviar en calefacció i de proporcionar, a més, un ambient agradable a casa és aprofitar al màxim les hores de llum solar. Descorre les cortines abans d'anar a la feina al matí perquè el sol entri a través dels vidres durant tot el dia i la casa s'escalfi de manera natural.

10. Apaga els radiadors de les habitacions buides

Pot resultar obvi, però mai no sobra recordar-ho. Si a casa hi ha alguna habitació que no fas servir sovint, apaga'n el radiador. Altrament, en encendre la calefacció també estaràs destinant energia a aquests llocs que no utilitzes.

Bàner Central Bconomy Bàner Central Bconomy
Comença a estalviar
Amb BBVA Bconomy podràs comparar les teves despeses i crear el teu coixí financer.

BBVA Bconomy, el teu aliat per estalviar

Amb BBVA Bconomy, la nova funcionalitat dins l'app per a smartphones de BBVA, podràs portar un control detallat de totes les teves despeses i identificar aquells hàbits de consum als quals has de prestar més atenció. Podràs analitzar la teva situació financera amb la comparativa de les teves despeses amb altres perfils similars al teu, per saber en què pots estalviar.

Visita bbva.es, informa't de com utilitzar BBVA Bconomy i comença a estalviar en calefacció. Perquè com més en saps, millor decideixes.

CTA Bconomy CTA Bconomy
Comptes - També et podria interessar Comptes - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
  • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
  • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines Comptes - Eines

Eines de comptes