Caixer contactless, com funciona?

Millora la teva experiència gràcies a la tecnologia contactless.
Segurament t'has preguntat alguna vegada com és possible que avui dia no sigui necessari introduir les targetes de crèdit o dèbit en alguns TPV per poder utilitzar-les. La responsable que això ocorri és la tecnologia contactless. Aquesta tecnologia, incorporada en els mitjans de pagament, permet pagar en qualsevol establiment i, ara també, fer operacions en el teu caixer. Si vols saber més sobre com funciona un caixer contactless, com pots utilitzar-ho, i tots els seus avantatges, segueix llegint.
Bàner superior Targeta Después Bàner superior Targeta Después
Targeta Después
Podràs ajornar les compres i utilitzar-la en més de 6.000 caixers.

La tecnologia dels caixers contactless

És difícil comprendre tot el que passa a l'altre costat de la pantalla del nostre caixer. En general, podem considerar que tots els caixers són ordinadors que compten amb un programa programat per fer diferents operacions i consultes. Des de fa cert temps, aquests ordinadors han implementat una tecnologia que ha revolucionat la manera com els utilitzem: la tecnologia NFC. Aquesta és la que permet l'ús de targetes amb tecnologia NFC per operar en caixers que disposen de la mateixa tecnologia.

Les sigles NFC provenen de l'anglès Near Field Communication, que en espanyol significa “comunicació de camp pròxim”. Es tracta d'una comunicació o interacció bidireccional sense fil que té lloc entre dos dispositius electrònics propers. Aquesta interacció es produeix per inducció electromagnètica a una freqüència de 13,56 MHz. 

En qualsevol procés NFC es distingeixen dos dispositius principals: un iniciador o lector (caixer) i un dispositiu destí (targeta o instrument de pagament). Ambdós han de comptar amb un xip que és el que permet establir un diàleg entre ells. En el cas dels caixers contactless, els dispositius són la nostra targeta i el lector o iniciador contactless del caixer.

Com s'utilitza un caixer contactless?

Per a qualsevol usuari acostumat a utilitzar caixers automàtics, el canvi a un caixer contactless no suposa més que una simplificació i agilitació d'aquest procés. No obstant això, tant els nous usuaris com els usuaris experimentats poden beneficiar-se de conèixer els detalls d'utilització d'aquests terminals. Els passos a seguir són els següents:

  1. Identificar el lector contactless en el caixer. Aquest lector es pot reconèixer per la icona de contactless, que mostra diverses ones de ràdio emergint d'un punt en un extrem, i que poden anar o no acompanyades d'unes altres imatges explicatives com la d'una mà sostenint una targeta. 
  2. Acostar la targeta a menys de tres centímetres del lector i mantenir-la en aquesta posició durant almenys un segon. A l'aproximar la targeta, els pilots del lector s'il·luminen i el caixer emet un so indicant que la lectura ha estat correcta. En aquest moment podrem retirar la nostra targeta, atès que ja no serà necessària per a la resta del procés.
  3. Utilitzar la pantalla tàctil per seleccionar l'operació i accions que desitgem fer.
  4. Introduir el número PIN mitjançant el teclat numèric del caixer per autoritzar l'operació seleccionada. 
  5. Retirar els diners o uns altres documents proporcionats pel caixer.
Cal mencionar que, depenent del tipus d'operació, el caixer pot sol·licitar que s'introdueixi el PIN abans i/o després de seleccionar l'acció a fer. Abans d'allunyar-se del caixer, és important comprovar que l'operació realment ha finalitzat i que el caixer torna a la seva pantalla d'inici.

Operacions disponibles en els caixers contactless

Les operacions disponibles en un caixer contactless són les mateixes que ofereix un caixer automàtic convencional. Atès que la diferència entre ells radica en la forma en què es llegeix la targeta i no en la targeta en sí, podrem seguir utilitzant la nostra targeta per a la mateixa finalitat. Tanmateix, moltes vegades els usuaris no són conscients de totes les prestacions que els ofereix el seu caixer. A més de l'ingrés i retirada d'efectiu, els caixers automàtics permeten consultar el saldo i moviments d'un compte, efectuar transferències bancàries nacionals i internacionals, recarregar el saldo del mòbil i dur a terme diferents pagaments i devolucions. Així mateix, els caixers contactless segueixen incloent una ranura per a la targeta, per la qual cosa també podem operar com fins ara si així el preferim.
Bàner Central Targeta Después Bàner Central Targeta Después
Targeta de crèdit BBVA
Ajorna les compres amb la targeta Después i accedeix a més de 6.000 caixers.

Avantatges del caixer contactless

El caixer contactless és molt similar a qualsevol altre caixer automàtic. No obstant això, les poques diferències que existeixen entre ambdós dispositius s'han introduït precisament per millorar l'experiència de l'usuari, per la qual cosa ofereixen alguns avantatges addicionals.

En primer lloc, aquests caixers suposen un clar estalvi de temps. El fet de no haver d'introduir la targeta en el caixer redueix el temps de lectura i, com a conseqüència, agilitza qualsevol tràmit. Amb un només gest d'amb prou feines uns segons, és possible accedir de manera instantània a les diferents gestions disponibles en el caixer. Tanmateix, la comoditat d'aquest mètode va més enllà. Per exemple, una vegada identificada la targeta, no és necessari esperar al final de l'operació per guardar-la. D'aquesta manera, se simplifica el final de l'operació. 

Aquest últim punt ens porta a un altre dels seus avantatges: la seguretat. La tecnologia contactless garanteix la seguretat de la transacció tant des del punt de vista tècnic com a pràctic, com també el fan aquelles que no la utilitzen. A més, elimina el risc que la targeta es quedi atrapada a l'interior del terminal, ja que el client no necessita introduir-la en cap moment.

Com pots comprovar, el caixer contactless incorpora una tecnologia destinada principalment a simplificar l'experiència de l'usuari. A BBVA ens esforcem per posar a disposició dels nostres clients els últims avenços tecnològics que puguin facilitar les seves operacions. Visita bbva.es per informar-te sobre les nostres diferents opcions de targetes de crèdit o dèbit, totes amb tecnologia contactless, i sol·licita-la en línia.

CTA Targeta Después CTA Targeta Después
Targetes - També et podria interessar Targetes - També et podria interessar

També et podria interessar

  • T'expliquem com pots utilitzar aquest servei per treure diners d'un caixer sense portar una targeta a sobre.
  • A BBVA t'expliquem les diferències entre una targeta de crèdit i una de dèbit d'una forma clara i senzilla.
  • T'expliquem com ingressar diners en un caixer perquè puguis fer-ho sempre que vulguis.
Targetes - Eines Targetes - Eines

Eines de targetes

  • Coneix les característiques de cadascuna de les targetes que BBVA té per a tu gràcies a aquest comparador.