Què has de saber per assegurar un cotxe?

Descobreix de la mà de BBVA el que has de conèixer per contractar una assegurança d'automòbil.
Assegurar el nostre cotxe és un pas indispensable per poder gaudir-ne, no només perquè l'assegurança ens aporti la tranquil·litat necessària davant el supòsit que es produeixi un accident, sinó perquè és obligatori per llei per poder circular. Això sí, abans de contractar una assegurança, n'hem de conèixer el funcionament, els tràmits necessaris per a la contractació i totes les seves condicions, ja que d'això en dependrà la cobertura que ens ofereixi i, al mateix temps, el preu que pagarem. BBVA et descobreix el que necessites saber per assegurar un cotxe i poder així centrar la teva atenció només en la carretera.
Bàner superior Assegurances BBVA Bàner superior Assegurances BBVA
Descobreix les Assegurances BBVA
El que més valores mereix la millor protecció.

Documentació necessària per a la contractació

En primer lloc, per poder assegurar un cotxe cal tenir la documentació estipulada i que aquesta estigui en regla. A més del nostre carnet de conduir, també et poden sol·licitar la fitxa tècnica del vehicle i del permís de circulació, que és el document oficial de l'Administració que confirma que el vehicle està autoritzat per circular. Així mateix, l'asseguradora – encara que no sempre succeeix – podria sol·licitar-nos un altre tipus de documents:

  • Rebut de l'assegurança anterior: normalment només cal el de l'últim any.
  • Condicions particulars de l'assegurança anterior: es tracta de les condicions específiques que tenies a la teva assegurança.
  • Certificat de sinistralitat: historial d'anys durant els quals hem estat assegurats, juntament amb els comunicats en què hem estat culpables.
  • Factura de la compra del vehicle.
  • Certificat de la ITV.
  • DNI o targeta de residència.

Calcula el preu de l'assegurança


Abans de procedir a contractar l'assegurança amb la documentació que et sol·licitin, és més que recomanable que hàgim calculat el preu de la pòlissa amb antelació, a la recerca del producte més adequat i competitiu. Però, de què depèn el preu de l'assegurança? Hi ha molts factors, i podem dividir-los en tres categories:

El perfil del conductor: en aquest apartat s'inclou l'edat i, per tant, l'experiència del mateix conductor, cosa que serà crucial per establir el preu. Així mateix, també es té molt en compte el seu historial de comunicats. Algú que no ha patit sinistres durant anys aconseguirà un preu molt més assequible, i a la inversa, en el cas d'un historial amb molts comunicats.

El vehicle i les seves característiques: sens dubte, aquest és un factor essencial per al càlcul de la pòlissa. La potència, l'antiguitat i el model determinen quant pagarem per l'assegurança. Si el cotxe té més cavalls, la quota serà més cara, ja que les estadístiques indiquen que hi ha més possibilitats de patir un sinistre. El mateix passa quan parlem de la gamma i del model del vehicle. Un cotxe amb més prestacions i, per tant, més car, incrementarà l'assegurança, ja que les reparacions i una substitució per possible robatori serien més costoses.

L'ús del vehicle: és el tercer aspecte fonamental per calcular el preu de l'assegurança. Si l'automòbil tindrà un ús professional, la quota pujarà, ja que farà més quilòmetres i amb més exigència, mentre que és el contrari si es tracta d'un vehicle particular. Segons les estadístiques, com més quilòmetres, més probabilitats de patir un accident i també tindrà més ocasions de patir avaries i imprevistos.

La gran pregunta: a tot risc o a tercers?

Quan contractarem l'assegurança per al nostre cotxe, sempre sorgeix aquesta qüestió. Sens dubte, l'ideal és comptar en qualsevol moment amb una assegurança a tot risc que cobreixi no només a altres vehicles i els seus ocupants, sinó també els danys propis ocasionats al nostre i a les persones que hi viatgen. Tanmateix, són molts els conductors que es decanten per una assegurança a tercers.

Normalment, es contracta una assegurança a tot a risc quan el cotxe és nou, ja que aquesta opció aporta la tranquil·litat de tenir suport davant qualsevol circumstància per costejar les despeses que suposaria una reparació o robatori, més elevades quan el cotxe acaba de sortir del concessionari.

Per norma general, els conductors opten per una assegurança a tercers quan el cotxe ja té diversos anys de vida. Com que els possibles costos de reparació o robatori són més econòmics, són molts els que es decanten per l'opció d'una assegurança a tercers, amb una cobertura menor, encara que més barata. Al cap i a la fi, es tracta d'una elecció molt personal que hem de sospesar per aconseguir l'equilibri ideal entre cobertura i preu.

Puc posar l'assegurança a nom d'una altra persona?

És una altra de les principals preguntes que molts conductors es fan abans de contractar l'assegurança, sobretot els joves amb poca experiència al volant que aposten per posar un familiar amb llarga trajectòria al volant com a titular de l'assegurança perquè sigui més econòmica. Això és possible? La resposta és: depèn.

En aquest sentit, cal diferenciar entre la figura del prenedor de l'assegurança (la persona que n'assumeix el cost i la responsabilitat) i el conductor. No tenen per què ser la mateixa persona, però moltes companyies exigeixen que així sigui si el conductor té menys de 25 anys per evitar casos de frau, ja que aquestes pòlisses solen tenir un preu més alt. Com que no es tracta de cap llei, cada asseguradora prendrà la seva pròpia decisió en cada cas, i també hi haurà l'opció que el familiar sigui el titular o prenedor de l'assegurança i el menor de 25 anys aparegui a la pòlissa com segon conductor.

Bàner central Assegurances BBVA Bàner central Assegurances BBVA
Coneix les nostres assegurances
I tria la que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Seguretat, abans de res

En resum, el que mai no s'ha d'oblidar en assegurar el teu cotxe és que la pròpia seguretat és el més important. Per descomptat, sempre és recomanable intentar trobar la millor opció i al millor preu, però mai no sacrificant la nostra seguretat. En aquest cas, la dita “el que és barat surt car” té encara més sentit i pot fer que ens penedim d'haver-nos estalviat uns euros si la cobertura no cobreix el que necessitem en el pitjor moment.

Valora al detall tot el que necessites i crea una assegurança personalitzada que s'adapti a tu. Pots combinar els avantatges de diferents paquets per crear la pòlissa perfecta i viatjar així amb la tranquil·litat que tot està sota control. Això sí, si vols canviar d'asseguradora, has d'avisar a la teva companyia actual amb almenys un mes d'antelació. Per tant, si estàs pensant a contractar una assegurança, no deixis de visitar bbva.es per descobrir les diferents possibilitats que tens a la teva disposició.

CTA Assegurances BBVA CTA Assegurances BBVA
Assegurances - També podria interessar-te Assegurances - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • T'expliquem les característiques d'una assegurança de renda vitalícia i quins són els seus avantatges.
  • Donada l'obligació de reparar danys que has causat a uns altres, una assegurança de responsabilitat civil pot ser necessària.
  • T'expliquem el seu funcionament, les seves claus i com pots identificar quina s'ajusta a les teves necessitats.
Assegurances - Eines Assegurances - Eines

Eines d'assegurances

  • Fes el teu propi exemple amb les teves actuals assegurances i descobreix quant podràs estalviar si decideixes incloure-les en el Pla EstarSeguro BBVA.