Claus del traspàs o mobilització a pla de pensions

Descobreix tot el que has de saber sobre la mobilització dels drets consolidats del teu pla de pensions.

Contractar productes d'estalvi i de previsió davant la jubilació és una opció, i cada vegada més una necessitat per a molts estalviadors. Tanmateix, a l'hora d'invertir en un producte d'estalvi, molts tenen dubtes sobre el seu funcionament, especialment pel que fa a la liquiditat del producte en cas que, per qualsevol raó, necessitessin disposar dels diners abans de la jubilació.

Els plans de pensions són un vehicle d'inversió que té la liquiditat restringida a determinades situacions amb un propòsit: intentar que compleixin la seva funció d'estalvi previsional. No obstant això, es pot disposar de l'estalvi en alguns supòsits, com ara desocupació de llarga durada, malaltia greu o incapacitat laboral. També, des de l'1 de gener de 2025, es podran rescatar les aportacions que tinguin almenys 10 anys d'antiguitat.

Els plans de pensions també són traspassables. No només entre ells, sinó també cap a/des d'altres productes de previsió equivalents, com els plans de previsió assegurats (PPA).

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

En què consisteix el traspàs entre plans de pensions?

El traspàs entre plans de pensions és un mecanisme que permet als titulars d'un pla de pensions moure el capital d'un pla a un altre. Això es denomina també mobilització dels drets consolidats, i consisteix en el traspàs del valor del saldo a data a un altre pla de pensions. És a dir, és com “saltar” d'un pla a un altre sense més implicacions i sense impacte fiscal algun. En fer un traspàs entre plans de pensions, els drets consolidats d'un pla de pensions poden transferir-se a un altre pla amb condicions diferents, a un pla d'una altra gestora o fins i tot a un pla de previsió assegurat.

La mobilització dels drets consolidats està establerta pel Reglament de fons i plans de pensions i pot ser total o parcial. Es tracta d'una opció a què qualsevol partícip pot acollir-se.

Avantatges del traspàs d'un pla de pensions

Els plans de pensions tenen una característica important que comparteixen amb, per exemple, fons d'inversió. Es tracta no només de la figura del traspàs, sinó que aquest traspàs no comporta cap implicació fiscal. Això permet al partícip fer una gestió relativament activa i no veure's desincentivat a moure les seves posicions en el moment en què la situació del mercat o el seu canvi de perfil de risc ho aconsellen.

A més, no hi ha una comissió específica pel traspàs, encara que cal tenir en compte que, en alguns casos, l'entitat gestora d'origen pot cobrar una comissió de reemborsament, i l'entitat gestora de destí, una comissió de subscripció, per bé que són casos molt poc freqüents.

Com puc fer un traspàs del meu pla de pensions?

A l'hora de fer el traspàs d'un pla de pensions, el primer que cal fer és comunicar-ho a l'entitat gestora de destí, que és la responsable d'iniciar el procés. A més, s'ha d'informar de la quantitat de capital que es vol traspassar o mobilitzar, ja que és possible fer un traspàs total o parcial. S'estableix un termini màxim de 2 dies hàbils perquè l'entitat de destí sol·liciti el traspàs a la d'origen.

Una vegada es duu a terme aquest pas, l'entitat gestora de destí s'encarrega de la resta del procés, que ha de completar-se, per llei, en un màxim de 5 dies hàbils si el traspàs es fa entre gestores diferents, o en un màxim de 3 dies hàbils si el traspàs es fa entre diferents plans de pensions o productes dins la mateixa gestora, sempre que es tracti de plans de pensions del sistema individual.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Per què fer un traspàs d'un pla de pensions?

Molts partícips de plans de pensions estan satisfets amb el seu pla i no veuen cap raó per la qual fer un traspàs; tanmateix, hi ha tres motius fonamentals que empenyen certs estalviadors a mobilitzar els drets consolidats del seu pla:

 • Diversificació: el traspàs permet mobilitzar una part dels estalvis, cosa que significa que un estalviador pot repartir els seus fons entre diferents plans per diversificar el risc.
 • Insatisfacció amb les condicions del pla actual: en alguns casos, els estalviadors no estan completament satisfets amb el rendiment del seu pla de pensions, i el traspàs els permet retirar els seus estalvis sense haver d'esperar a la jubilació o fins que es produeixi una de les circumstàncies especials que donen peu al rescat dels fons.
 • Canvi en el perfil d'inversor: el perfil d'estalvi de les persones pot variar en funció dels canvis en les seves circumstàncies personals amb el pas del temps. Traspassar un pla de pensions permet adaptar-se a les noves circumstàncies i assumir nivells de risc diferents.

En definitiva, el traspàs o la mobilització a pla de pensions és una de les opcions a què molts estalviadors s'acullen, ja sigui per millorar les condicions del seu pla, per reduir el risc o per qualsevol altra raó. A BBVA oferim una gran varietat de plans de pensions que s'ajusten a les circumstàncies de tota mena de clients. A més, si fas un traspàs del teu pla de pensions des d'una altra entitat, et donem una bonificació del 3%. Entra a bbva.es o visita qualsevol de les nostres sucursals per obtenir més informació sobre els nostres plans de pensions.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?