Què és la guardiola de les pensions

T'expliquem què és i com funciona la guardiola de les pensions
El Fons de Reserva de la Seguretat Social, que popularment es coneix com la guardiola de les pensions, és una suma de diners destinats a pagar les prestacions contributives –com les pensions públiques– en cas que els ingressos de la Seguretat Social no siguin prou. La seva funció és, precisament, la de ser una "guardiola" en què el sistema pot anar estalviant capital en etapes de bonança econòmica per utilitzar-lo en moments en què l'economia provoca un desfasament entre el que ingressa la Seguretat Social i el que paga.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions
El Fons de Reserva de la Seguretat Social, plantejat per primera vegada en els Pactes de Toledo de l'any 1995, sorgeix com una mesura per salvaguardar el pagament de les prestacions contributives. No obstant això, aquest fons es crea realment l'any 1997 i no és fins a l'any 2000 que rep la seva primera aportació, procedent del superàvit de la Seguretat Social.
És precisament el superàvit de la Seguretat Social el que nodreix a la guardiola de les pensions, encara que també hi ha altres mecanismes per augmentar el capital que s'estalvia, sobretot a través dels rendiments dels actius en què està invertit, fonamentalment, actius de deute públic. La idea no és només guardar el capital, sinó fer que sigui rendible a través d'uns criteris d'inversió que es poden consultar de manera pública a la pàgina web de la Seguretat Social. D'això se n'encarrega un comitè d'inversions.
Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

El Fons de Reserva està controlat per la Tresoreria General de la Seguretat Social, concretament, a través d'una sèrie d'organismes de gestió compostos per funcionaris experts procedents de ministeris com el de Treball, el d'Hisenda o el d'Economia. De manera paral·lela l'Executiu, a través del Consell de Ministres, és el que decideix quan i en quina quantitat utilitzar el Fons de Reserva.

Com a mesura de control, l'Executiu ret comptes de manera anual davant del Congrés dels Diputats. A través d'un informe detallat, s'exposa l'evolució de la "guardiola" i com s'inverteix el capital que hi ha dipositat.

Mi Jubilación Mi Jubilación
Amb la col·laboració de l'Institut BBVA de Pensions:
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?