Principals mètodes per estalviar diners

Aprèn a gestionar les teves finances de manera eficaç.
Moltes vegades, l'estalvi es presenta més com un repte que com una pràctica habitual. Des del punt de vista econòmic, l'ésser humà també tendeix a actuar amb certs biaixos emocionals. Un és el de la preferència per la recompensa immediata sobre la recompensa futura: preferim gastar que estalviar. Aquesta tendència a guiar-se per impulsos i cercar la immediatesa complica l'estalvi a molts usuaris, que no aprofiten els seus ingressos com caldria. Tanmateix, hi ha diverses eines i tècniques que poden servir per millorar els hàbits d'estalvi personal. Continua llegint per conèixer els principals mètodes per estalviar diners.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Aplicar models i tècniques d'estalvi

Hi ha diversos models d'estalvi que recomanen els experts. Encara que no tots són adequats per a les necessitats de qualsevol persona, sempre val la pena informar-se i provar-ne uns o uns altres fins a aconseguir resultats. Alguns dels més comuns es basen en estratègies com la regla del 50/30/20, la tècnica del sobre o la tècnica de la guardiola.

La regla del 50/30/20 és un dels models d'estalvi més representatius, i consisteix a dividir els ingressos en percentatges que s'assignen a objectius específics. En aquest cas, un 50% ha de cobrir les despeses corrents del dia a dia, un 30% es pot gastar en oci i capritxos, i, el 20% restant, s'estalvia. Hi ha variants que utilitzen altres percentatges o una divisió més detallada, però el concepte és el mateix: organitzar els ingressos per cobrir les necessitats i assegurar que una part queda reservada per al futur.

La tècnica del sobre consisteix a establir un pressupost mensual per a l'oci i els capritxos. La qüestió és que aquest pressupost no és simplement un propòsit, sinó que aquesta quantitat s'ha d'introduir en un sobre a principis de mes. Quan aquests diners s'esgoten, l'usuari ha de cercar altres formes d'oci que no suposin despeses i esperar per satisfer els seus capritxos fins al mes següent.

Igualment, la tècnica de la guardiola obliga l'usuari a guardar part dels seus ingressos físicament, però en aquest cas es tracta dels ingressos destinats a l'estalvi. Tothom coneix el principi, però perquè aquest model resulti efectiu és essencial estructurar o sistematitzar d'alguna manera la quantitat que s'introdueix a la guardiola i la freqüència amb què es fa. Algunes de les estratègies de sistematització més comunes són seleccionar les monedes d'un determinat valor o introduir en la guardiola tants diners com els que s'inverteixen en altres partides, com, per exemple, les copes, els cafès o el cinema.

Fer un seguiment de les despeses

Moltes tècniques d'estalvi donen importància al fet de visualitzar d'alguna manera els diners que es gasten i els que es guarden. Aquest és el raonament que motiva portar un registre de despeses. El fet d'observar els diners que es destinen a les diverses partides permet que l'estalviador sigui més conscient de l'estat de les seves finances i pugui organitzar-les millor.

No hi ha una única manera per fer aquest seguiment. Alguns experts advoquen per apuntar a mà tota aquesta informació, ja que suposa més esforç i atenció per part de l'usuari. Hi ha quaderns dissenyats específicament per a aquest propòsit, com els creats per al mètode Kakebo, procedent del Japó. Per agilitzar o automatitzar aquest seguiment, també es poden utilitzar recursos tecnològics com fulls de càlcul o aplicacions mòbils.

Canviar els hàbits de consum

En la majoria dels casos, no n'hi ha prou amb parar atenció al que es gasta, sinó que també cal canviar la manera de consumir. D'aquesta manera, es redueixen en gran mesura les despeses i augmenta l'estalvi.

La manera més òbvia d'aconseguir-ho és reduir el consum. Apagar els llums quan no s'és a l'habitació, no deixar els electrodomèstics en stand-by o abrigar-se en comptes d'encendre la calefacció són mesures senzilles que no només disminueixen la despesa monetària, sinó que també són beneficioses per al medi ambient. Igualment, una altra manera de reduir el consum és evitar comprar el que no es necessita.

Hi ha alguns trucs per eliminar les compres impulsives o innecessàries, com planificar els menjars amb antelació o preparar una llista abans de fer compres. Així mateix, cal comprar menjar, es recomana no fer-ho quan es té gana, ja que els capritxos poden jugar una mala passada. També ajuden hàbits com evitar els centres comercials durant els dies centrals dels períodes de rebaixes.

A més, acostumar-se a comparar preus i a cercar les marques més barates és un altre hàbit d'estalvi eficient. Moltes marques blanques són de bona qualitat i ofereixen preus més baixos que els dels seus competidors.

Rendibilitzar els estalvis

Quan els ingressos són limitats, els resultats dels mètodes anteriors també ho són. Per això, és interessant estudiar les opcions disponibles per obtenir el màxim rendiment possible de l'estalvi. Les entitats financeres ofereixen una àmplia gamma de productes d'estalvi i inversió, com fons d'inversió, plans d'estalvi o dipòsits. Per triar l'opció adequada entre totes, és fonamental atendre certs factors. 

Abans de decidir on posem els nostres diners cal respondre una sèrie de qüestions: per a què estalviem, quin termini tenim, quines opcions ens afavoreixen més fiscalment o quines necessitats de liquiditat preveiem tenir. Això també ens ajudarà a determinar el nostre perfil de risc i, per tant, saber quines opcions ens convenen i quines opcions no són adequades.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Un concepte que hem de tenir molt clar és el binomi rendibilitat-risc. Es relacionen directament, de manera que com més gran sigui la rendibilitat a la qual aspirem, més gran serà el risc que haurem d'assumir. Els que tinguin un horitzó temporal ampli podran assumir riscos en què no podran incórrer els que inverteixin a curt termini.

Finalment, altres condicions com els terminis, la inversió mínima o màxima o les característiques fiscals també proporcionen informació molt valuosa. Molts productes garanteixen la rendibilitat únicament si es compleix amb un termini concret o si no s'excedeixen uns límits d'inversió, factors que poden afectar els resultats de l'estalvi.

Ara que ja saps diferents mètodes per estalviar, és el moment d'aplicar el que has après per aconseguir resultats com més aviat millor. A BBVA posem a la teva disposició diversos productes d'estalvi i inversió per ajudar-te a aconseguir els teus objectius d'estalvi. Visita bbva.es o qualsevol oficina de BBVA per conèixer-ne totes les característiques i triar el que millor s'adapta a les teves necessitats.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.