Comprar accions o invertir en un fons

Comparem les característiques d'ambdós actius.
Els inversors tenen diversos mètodes per rendibilitzar els seus diners. Hi ha productes d'estalvi i inversió per a tota mena de perfils, per la qual cosa la tria no sempre és senzilla. Un dels principals dilemes rau a decidir entre comprar accions a títol personal (el que es coneix com a inversió directa) o invertir en un fons d'inversió. Si aquest és el teu cas, a continuació t'expliquem les diferències entre ambdues maneres d'inversió perquè triïs la que millor s'adapta a les teves necessitats.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Inversió directa i indirecta

La diferència principal entre la compra d'accions i la inversió en un fons és que les primeres suposen una inversió directa, mentre que en el cas dels segons, les decisions d'inversió es deixen en mans d'una entitat gestora. En el primer cas, l'inversor pot adquirir directament les accions del seu interès i decidir sobre la compra i la venda d'aquestes accions, encara que també es pot basar en un assessor o una entitat financera perquè l'ajudi a gestionar aquesta cartera d'accions. El funcionament dels fons d'inversió és diferent. En aquest cas, un particular contribueix al patrimoni col·lectiu del fons, que gestiona un equip professional. L'inversor pot decidir quan vol subscriure (comprar) o reemborsar (vendre) les accions, però no té capacitat de decisió sobre la política d'inversió del fons.

Aquestes característiques fan de la compra d'accions una transacció individual en què l'inversor pot prendre les seves pròpies decisions i intermediar directament, o pot comptar amb un servei de gestió de carteres. En canvi, els fons són un instrument d'inversió col·lectiva que té el suport de les entitats gestora i dipositària i en què les decisions d'inversió són, en tot cas, de l'equip gestor, que s'ajustarà a la política d'inversió del fons.

Llibertat a l'hora d'invertir

De tot el que s'ha dit abans, es dedueix que comprar accions ofereix més llibertat a l'inversor. Pot decidir la quantitat que vol invertir, el moment en què inverteix, l'empresa o empreses a les quals destina la inversió, etc. Es tracta, per tant, d'una bona opció per a usuaris amb objectius clars que coneixen el mercat i estan interessats a aprofitar una oportunitat concreta.

Els partícips dels fons no tenen aquesta llibertat. Si no estan d'acord amb la política d'inversió de l'entitat gestora, únicament poden reemborsar les seves participacions o traspassar-les a un altre fons, però no poden influir de cap manera en les decisions d'inversió.

Coneixement i anàlisi financers

Encara que la llibertat a l'hora d'invertir pot semblar un al·licient, el cert és que també suposa un repte per als inversors inexperts. Si es volen obtenir beneficis amb la compra d'accions, és recomanable tenir uns coneixements mínims de les finances i el funcionament dels mercats. L'absència d'una estratègia d'inversió pot portar un inversor a tenir grans pèrdues, ja que els mercats de renda variable experimenten volatilitats altes. A més, la gestió d'una cartera d'inversions demana temps: Cal estar al dia de l'evolució de les accions, la correlació entre les empreses, els resultats de diversos mercats i molts altres factors que són determinants per obtenir un bon rendiment.

En aquest sentit, els fons d'inversió presenten un gran avantatge, ja que no requereixen cap coneixement previ. Aquest producte d'inversió el gestiona un grup d'experts, per la qual cosa el partícip no necessita estar pendent dels mercats de valors. Pel que fa a coneixements financers, només cal comprendre les característiques dels diversos fons i conèixer-ne el valor liquidatiu, una dada que es publica diàriament i que reflecteix el valor de les participacions. El funcionament dels fons és força senzill i l'única cosa que cal per part del partícip és que en faci un seguiment periòdic.

Nivell de risc i rendibilitat

Comprar accions suposa un risc alt per als inversors sense experiència. Encara que els intermediaris professionals dels fons d'inversió no poden garantir que no hi hagi pèrdues, sí que tenen prou coneixements i experiència per minimitzar els riscos. A més, les modalitats d'alguns fons garanteixen la devolució de la inversió inicial una vegada transcorregut el termini establert.

El risc va lligat amb un altre factor essencial: la rendibilitat. Normalment, més rendibilitat implica més riscos, per la qual cosa els fons, moltes vegades, resulten ser una opció més segura però que ofereix beneficis potencials més baixos. No obstant això, la compra d'accions no es tradueix automàticament en més rendibilitat si no va acompanyada d'una estratègia d'inversió adequada o si les condicions del mercat no són favorables. En qualsevol cas, hi ha fons que inverteixen tot el patrimoni en accions, per la qual cosa, els que tenen un perfil decidit i aspiren a rendibilitats elevades, també poden trobar la seva opció entre aquest tipus de productes.

Un avantatge important dels fons d'inversió és la diversificació, una de les claus per reduir riscos. Un fons de renda variable pot tenir 40 o 50 accions. Per aconseguir aquest nivell de diversificació a través de la inversió directa, s'hauria d'incórrer en uns costos molt elevats i operar amb quantitats altes. En un fons d'inversió es pot gaudir d'aquesta gran diversificació a costos ajustats i des d'imports molt reduïts.

Cost i fiscalitat

Els costos i característiques fiscals de cada producte també poden afectar en gran mesura la rendibilitat final. El cost d'operar en accions dependrà del mercat en què s'intermediï, però caldrà pagar comissions per cada operació, sigui de compra o de venda. Els fons d'inversió porten una comissió anual de gestió i una altra de dipòsit (ja descomptades en el valor liquidatiu que es publica diàriament).

Pel que fa a la tributació, els fons d'inversió ofereixen més avantatges fiscals, ja que, encara que ambdós tributen com a guanys patrimonials, en el cas dels fons d'inversió, el traspàs entre fons no té cap tipus d'impacte fiscal, i només tributen en el moment de vendre.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Agilitat en la gestió

La negociació de les accions és més àgil, ja que es negocien a temps real. Els fons d'inversió triguen un temps a liquidar (2-3 dies) i el partícip no sap el valor liquidatiu que li aplicaran en el moment de donar l'ordre. Hi ha una modalitat de fons, anomenats fons cotitzats o ETF, que és un híbrid entre accions i fons, i cotitza a temps real. Repliquen índexs (borsa, renda fixa, divises…).

En definitiva, la decisió de comprar accions o participar en un fons depèn del perfil de l'interessat. Ambdues opcions tenen avantatges i inconvenients que l'inversor ha de valorar abans de decantar-se per un tipus d'inversió o un altre. A BBVA oferim tota mena de productes d'estalvi i inversió, entre els quals hi ha els nostres fons d'inversió i comptes de valors. Visita bbva.es o qualsevol oficina de BBVA per informar-te'n i començar a treure partit als teus estalvis avui mateix.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.