Com començar a invertir en fons d'inversió

T'expliquem com pots iniciar-te en el món dels fons d'inversió.

En el mercat hi ha un gran catàleg de fons d'inversió. Abans de decantar-te per un o un altre, has de fer-te aquestes tres preguntes: quants diners estàs disposat a invertir, durant quant de temps i quant de risc estàs disposat a assumir. Amb aquestes tres variables, podràs saber quin és el teu perfil d'inversor.

Seguidament et desgranem pas a pas els punts més importants que has de tenir en compte:

Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

1. Troba el fons que millor s'adapti al teu perfil

Si ja tens clar quin és el teu perfil d'inversor, pots començar a cercar el fons que millor s'ajusta al teu perfil.

El pas següent és conèixer les característiques del fons que t'interessa. Aquesta informació la trobaràs al fullet informatiu del fons, que defineix la política d'inversió o la vocació del fons, que estableix en quin tipus d'actius inverteix el fons (renda fixa, renda variable, renda mixta, garantit, etc.). A més, al fullet trobaràs altres dades, com ara l'escala de risc i les comissions associades al fons.

Una altra variable que has de tenir en compte és la rendibilitat històrica del fons. A l'hora de comparar les rendibilitats històriques de diversos fons, hem de fer-ho sempre entre fons que tinguin la mateixa política d'inversió, és a dir, fons que inverteixin en els mateixos actius. A més, convé recordar que rendibilitats passades no garanteixen rendibilitats futures.

Ara bé, com podem trobar els fons d'inversió? Actualment hi ha eines molt útils per trobar el fons o els fons que millor s'adeqüen a les teves necessitats. BBVA posa a la teva disposició un cercador molt complet de fons perquè puguis trobar el que millor s'adapta a les teves necessitats

2. A l'hora de contractar


Quan tens clar quin és el fons que més et convé, pots contractar-lo a través d'una entitat comercialitzadora del fons. Això ho pots fer acudint a una oficina bancària o per internet. Aquesta última opció és més ràpida, ja que podem formalitzar la inversió amb pocs passos. Hem de tenir en compte que, per poder procedir a la contractació del fons, abans has de ser client del banc.

És important llegir el fullet del fons d'inversió per, entre altres coses, saber-ne la política d'inversió i les comissions associades. A més, convé conèixer la fiscalitat a què estan subjectes els fons d'inversió.

Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

3. Vigila la teva inversió

Una vegada hagis invertit en un o diversos fons d'inversió, has d'estar atent i vigilar la teva inversió de forma contínua. Això no vol dir que hagis de comprovar l'evolució del fons cada dia, sinó que, de manera mensual o trimestral, has d'estar atent a com va el fons. Aquesta tasca de vigilància amb prou feines requereix esforç, ja que de forma periòdica, trimestral o semestral, la gestora del fons elabora informes sobre l'evolució del fons.

Convé ressaltar l'avantatge de tenir un pla d'estalvi disciplinat. Això no és res més que fer aportacions als fons d'inversió de manera periòdica i no esporàdica. És una forma senzilla de reduir la incertesa sobre quin és el millor moment per estalviar. Les fluctuacions del mercat a curt termini poden jugar a favor teu, ja que entrant en diferents moments del temps a diferents preus se suavitza l'efecte mercat (pujades i caigudes). A més, si som disciplinats en l'estalvi periòdic, l'esforç econòmic és molt més suportable. Per tant, l'estalvi periòdic és una manera molt més fàcil, eficaç i còmoda d'aconseguir la nostra meta econòmica en el futur. Invertint petites quantitats de forma periòdica, veuràs créixer aquests estalvis durant els anys.

Finalment, cal dir que sempre és interessant dipositar els nostres estalvis en més d'un fons d'inversió, ja que amb la diversificació es redueix el risc de perdre diners en cas que un fons no vagi bé. Per fer-ho, l'inversor podrà comprar-los ell directament o bé a través del servei de gestió discrecional de carteres de fons que ofereix BBVA Banca Privada.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.