Nòmina i la retenció de l'IRPF: saps quins trams et corresponen?

Descobreix què és la retenció de l'IRPF i com t'afecta segons la teva nòmina
Cada any, arriba una època en què tots els treballadors, inclosos els autònoms, han de presentar a l'Agència Tributària la declaració de la renda, oficialment coneguda com Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Moltes vegades, les empreses apliquen una retenció als sous dels seus treballadors amb l'objectiu d'avançar part del pagament, encara que l'import no sempre és del tot encertat. Per aquesta raó, fer la declaració de la renda pot suposar un autèntic maldecap per a moltes persones. En aquest article, et comptem tot el que necessites saber sobre la relació entre la teva nòmina i la retenció de l'IRPF i com calcular el tram que et correspon.
Bàner Superior Comptes Sense Comissions Bàner Superior Comptes Sense Comissions

Coneix el Compte Online Sense Comissions

Tot el que has de saber sobre la teva nòmina

La nòmina és el rebut del salari, que es defineix com la quantitat de diners que rep una persona de forma periòdica pel seu treball. Al començar un nou treball, el més habitual és que es negociï un salari brut anual; tanmateix, molts s'emporten una desagradable sorpresa quan descobreixen que la quantitat de diners que perceben de forma mensual és molt menor del que se n'havia recordat, donades les diferències existents entre el salari brut i el salari net, que pots conèixer de la mà de la nostra calculadora de sous.

El salari brut és aquell que se'n recorda en començar un treball i, en la nòmina, sol aparèixer desglossat en diversos conceptes, com salari base, complements salarials, primes de productivitat o hores extra (encara que no totes les nòmines compten necessàriament amb aquests elements). El salari net consisteix en el salari brut menys els pagaments que es fan a la Seguretat Social i les retencions. Els pagaments a la Seguretat Social són a càrrec del treballador i l'empresa, encara que realment és l'empresa l'encarregada d'abonar la major part de les cotitzacions a aquest organisme. Les retencions, per part seva, són variables i depenen del salari del treballador i de les seves circumstàncies personals. A continuació, et comptem en què consisteixen les retencions i com t'afecten.

L'IRPF i la teva nòmina: què són les retencions i com es calculen?

Una retenció és una quantitat de diners que les empreses descompten de les nòmines dels seus treballadors per llei. Aquestes retencions representen part dels pagaments que el treballador ha d'abonar en concepte d'impostos sobre la renda de les persones físiques; d'aquesta manera, una vegada arribat el moment de declarar els ingressos davant l'Agència Tributària, el resultat pot sortir que cal pagar o per retornar . En el primer dels casos, el treballador estarà obligat que cal pagar la part restant dels impostos que li corresponen, ja que les retencions aplicades hauran estat inferiors a l'estipulat. En el segon dels casos, les retencions hauran estat superiors al que li correspon al treballador, per la qual cosa rebrà una determinada quantitat de diners per part de l'Agència Tributària.

El més important a l'hora d'aplicar una retenció és que aquesta aparegui documentada en la nòmina. Per calcular la retenció corresponent, s'aplica un percentatge de retenció sobre l'import del sou brut anual que depèn del salari, la situació familiar del treballador, el tipus de contracte i la seva durada. Aquests percentatges varien cada any, i és l'Agència Tributària la que els estableix. Una vegada aplicades les retencions als empleats, l'empresa ha de presentar a l'Agència Tributària el model 111 de forma mensual o trimestral, on figuren les retencions de cadascun dels seus treballadors.

Servei de Mudança Central Servei de Mudança Central
Porta els teus rebuts, ingressos i més
Coneix tot el que pots fer a través del Servei de Mudança.

Quin tram de l'IRPF et correspon en funció del teu sou?

A més de conèixer quines retencions s'apliquen a la teva nòmina en funció de les teves circumstàncies personals, és important saber quin tram de l'IRPF et correspon. En aquest sentit, és fonamental tenir en compte que l'IRPF es divideix en dues parts: el tipus estatal i el tipus autonòmic. Les recaptacions derivades del tipus estatal pararan a les arques de l'Estat, mentre que les del tipus autonòmic es destinen a les autonomies. Així, en gener de 2019, s'apliquen els següents tipus en funció del salari:
Base aplicable  Tipus estatal (%)  Tipus autonòmic (%)  Tipus Total (%) 
Base aplicable 
0€ - 12.450€
Tipus estatal (%) 
9,5% 
Tipus autonòmic (%) 
9,5%
Tipus Total (%) 
19% 
Base aplicable 
12.450€ - 20.200€
Tipus estatal (%) 
12% 
Tipus autonòmic (%) 
12%
Tipus Total (%) 
24% 
Base aplicable 
20.200€ - 35.200€
Tipus estatal (%) 
15% 
Tipus autonòmic (%) 
15%
Tipus Total (%) 
30%
Base aplicable 
35.200€ - 60.000€
Tipus estatal (%) 
18,5% 
Tipus autonòmic (%) 
18,5%
Tipus Total (%) 
37% 
Base aplicable 
Més de 60.000 € 
Tipus estatal (%) 
22,5% 
Tipus autonòmic (%) 
22,5%
Tipus Total (%) 
45%

El tipus autonòmic expressat en aquesta taula és orientatiu, ja que és el que s'aplica a aquells ciutadans que resideixen a l'estranger. Per als habitants de la Comunitat de Madrid, Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana, aquest tipus és diferent, per la qual cosa és recomanable consultar-ho. 

Ara que ja coneixes la relació entre la nòmina i la retenció de l'irpf, t'hauràs adonat que no sempre és senzill estar al dia dels pagaments que s'han d'abonar a l'Agència Tributària, especialment en vista de l'àmplia varietat de casos i circumstàncies especials que es poden donar. A BBVA sabem que fer la declaració de la renda i portar el control de les teves finances personals no és una tasca fàcil. Per això, t'oferim una gran varietat de productes i serveis que t'ajudaran a mantenir-te al dia i a estalviar de cara a possibles imprevistos. Visita bbva.es o acudeix a qualsevol de les nostres sucursals per obtenir més informació sobre aquests productes.

La teva nòmina a BBVA

T'oferim unes molt bones condicions a l'hora d'ingressar la teva nòmina de la mà del seu Compte Nòmina Va Amb tu. Però si el que desitges és portar-la a BBVA des d'una altra entitat de forma fàcil i ràpida, posem a la teva disposició nostre Servei de Mudança (a què pots accedir des de bbva.es o des de l'app de BBVA), el qual s'encarrega de dur a terme tot el procés de forma còmoda, ràpida i sense cap cost per a tu. Entra en bbva.es i informa't.

* BBVA no és responsable del contingut, veracitat, exactitud, suficiència, integritat o actualització d'aquest article, ja que ha estat elaborat per tercers aliens a BBVA. L'article té valor merament informatiu i orientatiu; en cap cas no és vinculant ni obligatori i no constitueix cap oferta comercial o compromís contractual de BBVA. 

Creat per Entropy.

Comptes - També podria interessar-te Comptes - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
  • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
  • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines amb calculadora nomina Comptes - Eines amb calculadora nomina

Eines de comptes

  • Calcula el codi IBAN de qualsevol compte bancari.
  • Calcula ràpidament el teu salari brut i net, les retencions que et corresponen o l'import de les teves pagues (mensuals i extres).