Com invertir en borsa: guia per a principiants

T'expliquem les principals claus perquè comencis a invertir en borsa

T'has plantejat invertir en borsa, però no saps ni per on començar? T'interessa el món borsari, però creus que és complicat i inaccessible? No t'amoïnis: a BBVA t'ho intentem explicar pas a pas.

En primer lloc, cal assenyalar que els ingressos de la borsa es generen principalment de dues maneres: comprant accions d'una companyia i venent-les quan pugi el preu (el que anomenem plusvàlues), o bé a través dels dividends, que són els beneficis que les empreses reparteixen entre els seus accionistes.

En segon lloc, encara que, a llarg termini, la borsa pot constituir una inversió molt rendible, cal conèixer-la bé i operar amb criteri; no ens podem oblidar que es tracta d'una inversió en renda variable, de vegades a l'alça, però d'altres a la baixa. No es pot conèixer per endavant la rendibilitat d'una acció, per això és recomanable que inverteixis només aquella quantitat que no necessitaràs a curt termini, i que estableixis els teus límits. Pot passar que, a l'hora de vendre, obtinguis, per les teves accions, un preu inferior al que vas pagar.

Finalment, cal tenir en compte que els guanys obtinguts a la borsa tributen. Si mantens la teva inversió més d'un any, el guany no estarà subjecte a retenció i gravarà a un 21%. Si, per contra, aquests guanys s'han generat en menys d'un any, se sumaran a les rendes del treball i tributaran al tipus que correspongui. A més, un cop superats els 1.500 primers euros, els dividends també tributaran un 21%. Aquesta fiscalitat és per al territori comú, ja que les hisendes forals tenen un altre percentatge de tributació.

Les operacions en borsa, com comprar i vendre accions, també comporten unes comissions que varien segons l'entitat bancària. Si et vols animar a invertir en borsa, a BBVA tenim les eines necessàries perquè puguis invertir-hi de manera còmoda i segura.