Valentí Fuster

Cardiòleg i director del CNIC

«El cor serveix per donar quantitat de vida; El cervell, qualitat de vida»

Pots veure el vídeo complet aquí.

L'educació vol dir que sap més i més. Té moltes més variables per moure's per la vida. I com més educat està, més capaç és de dominar el món del seu voltant. Com menys educat està, és el món el que el domina. L'educació és molt important per a l'autoestima. Com més educació hi ha, més fàcilment accedim al raonament apropiat per fer o, simplement, escollir el que és adequat. Com més sabem, més control tenim sobre nosaltres i més podem escollir què és l'adequat per a nosaltres.

No hi ha res pitjor que intentar canviar la vida d'una persona. Tots naixem amb talents i amb objectius, amb coses que ens atreuen. Una de les coses més importants a la vida de tots és detectar quin és el nostre talent. I algú t'ho ha de dir. Per això et parlo dels mentors i tutors. Perquè si en la vida un vol que en el seu comportament no imperi una conducta neuròtica, no hi ha res més important que fer alguna cosa relacionada amb el talent que es té. Jo tinc la gran sort que puc utilitzar el meu talent a un bon nivell perquè la societat m'ho ha facilitat, i per això soc una persona amb molta sort. Si hi ha possibilitats que un es conegui bé i pugui seguir la línia del que un té, d'aquest talent, és fonamental invertir-hi.

El que sabem del cor és que és aquí i batega. Però la veritat és que en sabem ben poc. Per exemple, el cor batega seixanta, setanta, vuitanta vegades per minut, amb quatre vàlvules que s'obren i es tanquen, amb la sang que entra i surt. I, en canvi, fixi's vostè, no passa res durant… Sap quantes vegades batega en la vida d'un individu? Milions de vegades. En canvi, a un avió, cada quatre dies l'han d'enviar al garatge per mirar què és el que no està bé, etc. Com és que el cor, que mecànicament és tan complex, no necessita reparació? Som nosaltres que l'espatllem. És a dir, que quan vostè em pregunta: «Què sabem i què no sabem?» Sabem moltes coses del cor, però la base de com el cor està intacte, amb tants anys de bategar i amb tanta complexitat… A això, jo no li puc donar la resposta. He parlat amb molts físics, i no en tenen ni idea. Això ens porta al tema fonamental, que també m'agrada dir… I és que creure que científicament ja ho sabem tot… Li diré que el que li digui això és un ignorant. En realitat, sabem molt poc. Fins i tot de la meva pròpia especialitat. Vostès diran: «Bé, jo a aquest tipus no el veuré si tinc un problema de cor.» Bé, no. Em pot venir a veure perquè conec bé la malaltia i com tractar-la. Però estudiar realment com funciona el cor i totes les bases biològiques i això, li asseguro que és molt complicat, molt difícil.

«L'educació és una arma molt important per a l'autoestima. Com més sabem, més podem escollir el que és adequat per a nosaltres»

El tema de la salut no pot ser una qüestió individual d'una persona: «Jo em cuidaré.» Necessites un ambient, necessites el que anomenem un catalitzador, sobretot de grup, fins i tot en els nens.

Hi ha quatre tes que defineixen com un madura personalment, i hi ha quatre as sobre com un transmet, de com és en el món en què viu. I les quatre tes, la primera és temps per reflexionar. És a dir, cadascun de nosaltres, almenys jo, quinze minuts al dia penso en el que és prioritari i en el que no. La segona és quin és el teu talent. I això és fonamental, com ja he dit. Saber quin és el teu talent i aplicar-lo. La tercera és transmetre positivitat. I la quarta, ja ho he dit, és tutoria. Després hi ha quatre as, que és com un es presenta al món. Com un intenta ajudar el món del voltant, sentir-se útil. Això és absolutament crític per a l'autoestima. La primera és tenir una actitud positiva. La segona és acceptar qui ets. La tercera és l'autenticitat, l'autenticitat vol dir que ets el mateix al matí, a la tarda i a la nit. No ets una persona que va canviant segons amb qui parles. I l'última i més important és l'altruisme. És a dir que, en la vida, jo m'he adonat que la gent més feliç és la que es dona. No la que rep. Són fórmules que ajuden sobretot quan medites i estàs quinze minuts pensant. Saps molt bé com estàs funcionant i tens una metodologia. El problema de la societat actual és que pots perdre la metodologia molt fàcilment, llevat que tinguis aquest mètode de ser persistent i ser tu qui ets i dominar tu el que està al teu voltant.

La felicitat és un terme difícil de definir. Però sí que puc dir que l'estabilitat de la persona et dona aquesta sensació d'autodomini, d'autoestima, que jo soc i soc qui soc i faig el que he de fer. I aquí hi ha tres aspectes diferents. La felicitat es pot mesurar amb cinc punts. Cinc punts vol dir, quan jo m'aixeco al matí i tinc el dia per endavant, estic estimulat, m'agrada el que passarà avui, vaig a treballar, o vaig on sigui, estàs estimulat. El número dos és la inestabilitat emocional, és a dir, hi ha gent que un dia està d'una manera emocional i un altre dia està d'una altra. I el tercer és: «Té la teva vida un objectiu final?» Un objectiu que et mou. Aquest és molt important. Llavors, quan parlem de felicitat, jo parlaria d'estabilitat, d'autodomini, d'autorealització, d'autoestima, això és del que estic parlant. Aquests són, bàsicament, els tres estadis que s'estan seguint, i hi ha una puntuació per valorar-ho. I això ja ho estem fent en alguns dels projectes que comencem ara. És a dir, que aquesta és la manera en què es mesura. Bàsicament, aquests tres aspectes són importants. La resta és més cosmètic.

Biografia
Valentí Fuster és director del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC) a Espanya i director de l'Institut Cardiovascular de l'Hospital Mount Sinai de Nova York. Va guanyar el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació gràcies a les seves investigacions sobre l'origen de l'infart de miocardi. És autor i coautor de títols com «La ciència de la salut», «Cor i ment», «Monstres supersans» o «La cuina de la salut». Reconegut internacionalment, fins i tot és assessor científic del programa infantil «Barrio Sésamo».