Heike Freire

Pedagoga 

"La natura és plena d'exemples que ensenyen valors".

Pots veure el vídeo complet aquí.

La raó principal que he trobat per defensar el contacte amb la natura és que l'ésser humà, des del principi dels temps, ha emergit d'aquest entorn natural que és la biosfera. I els nostres organismes estan perfectament adaptats, perfectament equilibrats, perfectament dissenyats per desenvolupar-se en aquest entorn, com ho han fet durant tants centenars de milers d'anys. D'alguna manera, la nostra cultura ha evolucionat, ha canviat, ens hem tornat cada cop més urbanites, cada cop més tecnològics i, ara mateix, l'entorn en què creix un nen o una nena no s'assembla gaire a aquells entorns en què es va créixer fa 40 o 50 anys. La nostra espècie no s'adaptarà, per exemple, ara, al canvi climàtic.

Va haver-hi un estudi de la Universitat de Do Minho, a Portugal, que demostrava que els nens i nenes d'entre 4 i 12 anys passaven el 76% del temps asseguts o estirats en llocs tancats. No es mouen. Hi ha necessitats fisiològiques fonamentals dels nostres organismes. És a dir, mira el que caminem nosaltres ara. I els nens i les nenes, resulta que és a través del moviment, precisament, com desenvolupen moltes coses… Per això parlem de psicomotricitat, perquè el moviment és un factor fonamental a través del qual es desenvolupen els sentits, a través del qual es desenvolupa la intel·ligència espacial, a través del qual es desenvolupen els nostres cossos, el vigor físic, etcètera. Desgraciadament, els nens i nenes d'avui no tenen prou oportunitats de moviment. I quan parlem de moviment, estem parlant necessàriament d'espai a l'aire lliure. Perquè un moviment en un lloc tancat és més limitat.

Estratègies educatives basades en el contacte amb la natura

Podem treballar aquest contacte amb la natura a casa nostra si tenim plantes, si tenim animals. Com ens relacionem amb ells? Com a éssers iguals que nosaltres. Perquè de vegades no els considerem éssers vius, els considerem gairebé objectes, o ens considerem com molt per sobre i no els donem importància. En canvi, els nens i les nenes venen amb aquest amor per la vida i s'hi relacionen com a iguals. Nosaltres podem cultivar cases més obertes a l'entorn, permetre que puguin venir ocellets, facilitar-los nius o menjar al balcó. Hi ha tantes coses que, a dins de casa, podem fer.

Aquests parcs amb terres totalment sintètics i molt poques propostes de joc no són adequats per a un nen o una nena. Un nen necessita tocar, olorar, tacar-se. Si el teu fill/a no s'ha tacat, és que no ha fet el seu treball de joc i és que no està desenvolupant la seva sensibilitat, no està desenvolupant la seva intel·ligència, no està desenvolupant moltes coses. Fixa't en una cosa que de vegades ens costa tant, que és que un nen es taqui. Jo, de vegades, em pregunto: en l'època de la rentadora, com és possible que a les mares els importi tant que un nen es taqui? Si l'infant no es taca, significa que no ha fet el seu treball de joc i que no ha fet el seu treball en l'àmbit de desenvolupament, perquè tacar-se els ajuda moltíssim, estimula la pell— que la pell està directament connectada amb el cervell, és el mateix epiteli. I, realment, estimula els seus sentits i estimula la seva motricitat, també, la seva percepció de si mateix, etcètera. Per la qual cosa, és fonamental que es taquin. Llavors, ajuntar-te amb un grupet de persones i poder, potser, crear entre tots un lloc on… Simplement, de vegades, quan són molt petits, amb una miqueta d'aigua, una miqueta de sorra i dues o tres coses més… Tampoc no necessiten tanta cosa. Però, sobretot, poder tocar, poder crear, poder moure's, poder interrelacionar-se entre ells. Això ja és molt, molt important.

Quan tu comences a treballar en espais oberts, amb la natura… A les mestres els costa, de vegades, perquè tenen por de sortir. Quan fas aquest pas i aprens algunes estratègies, realment t'adones que facilita moltíssim la teva tasca. Perquè molts dels comportaments que són totalment inadaptats, quan els nens i les nenes són a l'aire lliure o en un entorn natural, no els mostren, estan molt més relaxats, són molt més col·laboratius, tenen molts menys conflictes… De manera que afavoreix moltíssim el treball.

A la natura hi ha innombrables oportunitats de motivació i aprenentatge. Acostumem a posar per davant el cognitiu i ens oblidem del sensorial i l'emocional. Hi ha qui parla del trastorn per dèficit de natura, perquè diu que els nens i les nenes d'avui tenen un trastorn. Però jo diria que la manca de natura està fent que es desenvolupin d'una manera, diguem, més complicada.

Biografia
Heike Freire és llicenciada en Psicologia i Filosofia per la Universitat de París X Nanterre i ha estat assessora de l'Institut d'Educació Permanent de París del govern francès. La pedagoga és un dels grans referents mundials del que es coneix com a ‘pedagogia verda’, un mètode que pretén educar a través del contacte amb la natura. És autora de llibres com "Educar en verd. Idees per apropar els nens i les nenes a la natura" i "¡Estate quieto y atiende!".