Com funciona la jubilació forçosa o anticipada per cessament involuntari

Si has de deixar de treballar al final de la teva vida laboral, potser podràs accedir a una jubilació anticipada derivada del cessament no voluntari

Si la notícia d'un acomiadament sempre és desagradable, encara és més complicat quan es produeix en els anys previs a la jubilació, per les conseqüències que pot tenir en els últims anys de vida laboral i, sobretot, en la jubilació.

Per als que cessen de manera involuntària, hi ha una modalitat de jubilació forçosa a la qual es pot accedir fins a 4 anys abans de l'edat ordinària. Se la coneix com a jubilació anticipada derivada del cessament no voluntari a la feina i exigeix, entre altres requisits, acreditar almenys 33 anys de cotitzacions, procedir d'un cessament involuntari per causes objectives de reestructuració empresarial i trobar-se inscrit com a demandant d'ocupació des d'almenys 6 mesos abans de la data de sol·licitud de jubilació.

Ets un afectat d'una jubilació forçosa d'aquest tipus i vols saber què significa exactament per a tu? En aquest cas, has arribat a l'article ideal, ja que aquí t'expliquem alguns detalls d'aquesta mesura i, sobretot, en què es tradueix a l'hora de rebre una prestació.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

El marc legal de la jubilació forçosa o anticipada per cessament involuntari

Des del 17 de març de 2013 hi ha una nova modalitat per a la jubilació forçosa anticipada que es fa efectiva quan el treballador es veu obligat a cessar en la feina. Es tracta d'una via per concedir una prestació a cert grup de treballadors que, per condicions particulars, es vegin impedits en gran mesura a accedir a una jubilació d'índole general.

El primer aspecte rellevant d'aquest col·lectiu, per tant, és l'edat. Per poder accedir a aquesta modalitat de jubilació anticipada, el treballador ha de tenir obligatòriament menys de quatre anys de l'edat exigida per llei per accedir a la jubilació. Aquesta és la condició imprescindible per accedir a aquesta modalitat de jubilació. Ara bé, a més, s'exigeixen els requisits addicionals següents:

 • Donar-se d'alta com a demandant d'ocupació durant, almenys, sis mesos abans de la sol·licitud de la jubilació.
 • Acreditar almenys 33 anys efectius de cotitzacions.
 • Que el cessament de l'activitat laboral s'hagi produït a causa d'una situació de reestructuració empresarial.

Quins són els supòsits que es consideren “situació de reestructuració empresarial”? Segons la Seguretat Social, en funció del reglament de l'Estatut dels treballadors (ET), aquests casos són:

 • Acomiadament col·lectiu, de conformitat amb l'art. 51 de l'ET.
 • Acomiadament objectiu, de conformitat amb l'art. 52.c de l'ET.
 • Extinció del contracte per resolució judicial.
 • Cessament per mort, jubilació o incapacitat de l'empresari individual, de conformitat amb l'art. 44 de l'ET.
 • Extinció del contracte de treball per força major, de conformitat amb l'art. 51.7 de l'ET.
 • En el cas de la dona treballadora, extinció de la relació laboral a conseqüència de violència de gènere.
Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Les implicacions de la jubilació forçosa o anticipada per cessament involuntari

Accedir a aquesta modalitat de jubilació forçosa implica veure penalitzada la quantia de la pensió a través de coeficients reductors. Aquests poden arribar a l'1,875% per cada trimestre o fracció de trimestre d'anticipació respecte a l'edat ordinària. Un treballador que anticipés els 4 anys que li permet la llei podria veure la seva pensió reduïda un 30%. Per què s'aplica aquesta reducció? Per compensar el fet que la persona que es jubila abans percebrà la pensió durant més anys que les que ho fan a l'edat ordinària, per la qual cosa, la quantia, per fer equitatius ambdós casos, s'ha de veure reduïda.

Dit això, no hi ha dubte davant d'un fet comú: la notícia d'un acomiadament proper a l'edat legal de jubilació és una molt mala notícia. A més, en produir-se en un moment de la vida professional força vulnerable, al treballador li acostuma a quedar poc marge de maniobra per reaccionar. Ara bé, aquest fet es pot preveure i prevenir en certa manera des d'anys abans.

Aquest tipus de circumstàncies són, per exemple, les que augmenten l'interès dels plans de pensions; amb els plans, no només s'adquireix un benefici fiscal mentre s'abonen, sinó que, a més, permeten, a la llarga, una millora notable del poder adquisitiu en els anys de jubilació. BBVA ofereix productes interessants per a totes les edats i fases de la vida laboral, de manera que una mica de previsió avui estalviarà disgustos el dia de demà.

El catàleg complet de productes es troba a bbva.es, on a més podràs fer simulacions i comprovar per tu mateix els números de la teva pensió.

CTA Simulador Pensions CTA Simulador Pensions
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

 • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
 • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
 • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

 • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
 • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
 • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
 • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
 • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?