Fiscalitat del rescat d'un pla de pensions

Els estalvis de tota una vida poden minvar per un rescat mal planejat: coneix la fiscalitat actual per no endur-te sorpreses

Contractar un pla de pensions és una de les estratègies més rendibles per assegurar-se el futur. Amb una aportació mensual gairebé simbòlica, no només estalviem una quantitat de diners cada mes, sinó que, a més, podem reduir la nostra base imposable de l'IRPF i pagar menys impostos. Ara bé, els privilegis de què avui gaudim com a treballadors cal considerar-los sempre tenint en ment quina serà demà la fiscalitat del rescat d'un pla de pensions. Quin és l'escenari impositiu a què cal enfrontar-se quan es cobren els estalvis?

Per "rescat de pla de pensions ” s'entén el cobrament de la quantitat acumulada al pla. Cada aportació al pla de pensions s'ingressa en un fons de pensions en què s'inverteixen els diners en funció de la política d'inversió d'aquest, la qual cosa generalment amb el pas del temps genera una rendibilitat addicional per al partícip. Ara bé, aquest rescat va de la mà d'unes condicions impositives concretes que cal tenir en compte.

Les condicions per poder rescatar un pla de pensions són diverses. El rescat, a més de l'exemple clàssic de jubilació ordinària, es pot fer en cas d'invalidesa, de defunció, de situació d'atur, per malaltia greu, etc.

En el moment del rescat haurem d'afrontar un pagament d'impostos que variarà en funció de com es procedeixi al cobrament: si es fa com a renda periòdica, si es fa de cop o si s'efectua un cobrament que combini un capital i una renda.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Rescat en forma de renda periòdica

En el cas d'un rescat com a renda, els diners es cobren de forma periòdica (normalment mensual) en una quantitat que pot ser fixa o variable. Aquesta forma de rescat s'ha de tributar a la Declaració de la renda com a part dels ingressos anuals, és a dir, els diners que es reben del pla cal considerar-los juntament amb els de la pensió. De la suma de les dues quantitats se'n deriva un import anual d'ingressos que, en funció de l'import final, es pot fixar en un tram de l'IRPF més o menys exigent.

L'any 2017, per exemple, la tributació per ingressos d'entre 12.450 € i 20.200 € anuals va ser d'un 24%, mentre que el tram següent (20.200 € - 35.200 €) va suposar un 30%. És a dir, en funció de l'augment d'ingressos que suposi la renda mensual, la conseqüència pot ser un gravamen més elevat, i això no només el primer any, sinó durant tot els anys en què es cobrin els diners de la pensió i del pla.

El rescat íntegre com a capital

El rescat d'un pla es pot fer també de cop. D'aquesta manera, l'ingrés del capital estalviat s'ingressa al partícip del pla. Ara bé, la conseqüència en l'exercici fiscal és un ingrés econòmic notable que pot disparar la base de cotització.

La repercussió d'un cobrament d'aquest tipus es tradueix en un augment de la retenció segons la base imposable de l'IRPF. En el cas de quantitats elevades, és important no perdre de vista que tots els ingressos anuals superiors a 60.000 € suposen un 45% de tributació. És a dir, la base imposable després del rescat es configuraria l'any del cobrament sumant la quantitat rescatada del pla als altres ingressos que es percebin.

Aquí cal fer un apunt: aquest pagament es fa una única vegada, no sent necessari tornar a tributar pel pla de pensions en anys posteriors, com sí que passa en el cas anterior: en un rescat en forma de renda es farà durant tota la vida de la renda.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

El rescat mixt

Hi ha una tercera via per cobrar un pla de pensions: el rescat mixt. D'aquesta manera es pot dividir l'import estalviat en dues parts i, així, cobrar de cop una quantitat i de manera periòdica la resta.

Independentment de com es distribueixi aquesta quantitat, la fiscalitat del rescat del pla de pensions és exactament la mateixa a l'enunciada en els exemples anteriors: el cobrament s'inclou a la Declaració de la renda com a rendiment del treball i, en funció de la base imposable resultant, es tributa en conseqüència.

Atès que la fiscalitat a l'hora del rescat d'un pla de pensions és una qüestió important, BBVA posa a la teva disposició diferents eines i calculadores amb les quals conèixer millor els plans de pensions. Podràs fer números sense compromís i saber des d'ara mateix com invertir perquè de veritat la teva inversió valgui la pena el dia de demà.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?