Com gestionar millor les teves finances personals

Analitzar la teva situació financera present i futura és fonamental per administrar les teves finances personals de manera més eficaç

Una de les obligacions que adquirim des del moment en què ens incorporem al món laboral i rebem el primer sou és la de saber gestionar les nostres finances personals.

Pot semblar un tema intranscendent, però tots coneixem la importància de domiciliar una nòmina o de no comprar unes esportives quan ja en tenim tres a l'armari sense utilitzar. Tanmateix, no seria gens inusual trobar-nos amb algú que s'hagi arruïnat per no saber controlar les seves despeses. Moltes vegades, el principal motiu pel qual adquirim un producte que no necessitem o contractem un servei que acaba actuant en el nostre perjudici no és altre que el desconeixement. Quan es tracta dels nostres diners és fonamental dedicar temps a analitzar la nostra situació financera i a organitzar les despeses en funció dels ingressos. Una bona planificació és importantíssima perquè les nostres finances personals gaudeixin de bona salut.

Analitza la teva situació financera present i futura

Analitzar la nostra situació financera és el primer pas per poder fer una bona gestió de les nostres finances personals. Una bona anàlisi inclou una avaluació del patrimoni net, els ingressos, les despeses i tots aquells escenaris futurs que suposaran un desemborsament de diners i que són fàcils de predir.

Hem de plantejar-nos l'anàlisi com la presa d'una fotografia de la nostra economia domèstica. Només així, una vegada feta, la podrem observar des de la distància i identificar en quin moment econòmic estem. És a dir, quin és el nostre capital i on ens permet arribar. Al mateix temps, amb l'anàlisi també podrem veure de manera força fidel quines són les nostres despeses presents i quines seran les nostres necessitats futures més predictibles. Dos aspectes essencials per poder gestionar millor les nostres finances personals.

Per analitzar la nostra situació financera present hem de detallar tots els aspectes de la nostra vida personal, com ara:

  • El nombre de persones que integren la llar. Per exemple, per a les nostres finances personals serà molt diferent tenir fills que depenguin directament de nosaltres o no.
  • El nombre de persones que viuen a la llar i si aporten ingressos mensuals. Una família amb dos fills que tenen feina s'enfronta a una situació econòmica molt diferent de la d'una família igual però en la qual cap dels fills té un salari. Si un dels progenitors està en situació d'atur, també farà que es gestionin les finances de manera diferent de com es faria en cas que tots dos treballessin.
  • El tipus de casa en què es viu i el règim en què es viu allà. Un pis no té les mateixes despeses que un xalet amb piscina, igual que la despesa de lloguer no és la mateixa que la d'una hipoteca.
  • El temps que viurem a la casa actual i amb el règim actual. Si tenim pensat canviar de domicili o quedar-nos en aquest però com a propietaris i no com a llogaters, caldrà organitzar els nostres diners de la manera més adequada per poder fer el canvi desitjat.

Una vegada analitzats tots aquests aspectes personals, cal calcular el nostre patrimoni net. És a dir, elaborar una llista amb totes les nostres possessions i, alhora, una altra llista amb els nostres deutes. Si l'última supera la primera, tindrem un patrimoni negatiu i serà vital començar a prendre mesures per revertir la situació.

Finalment, cal fer una sèrie de consideracions futures, sobretot pel que fa a les nostres despeses. En aquest moment de l'anàlisi és important incloure totes aquelles situacions predictibles que, abans o després, ens obligaran a fer un desemborsament extra de diners. Entre aquestes despeses s'inclou des del fet que el cotxe o un electrodomèstic es trenquin fins que la nostra parella es quedi a l'atur o ens jubilem. Tot és important per conèixer al detall la nostra situació econòmica i gestionar amb saviesa les finances personals.

Un diari de despeses, el teu nou millor amic

Si vols aprendre a gestionar millor les teves finances personals, hauràs de fer l'esforç, almenys durant uns mesos, d'anotar tot el que gastes i en què ho gastes. És una mica avorrit, però pren-t'ho com un diari personal, només de despeses. Aquesta rutina et servirà per identificar els teus hàbits de consum i per visualitzar ràpidament quins són els àmbits o aspectes als quals més diners dediques; d'aquesta manera, a més, també podràs fer una comparativa entre les teves despeses i els teus ingressos.

Quan tinguis identificats els teus patrons de consum, podràs eliminar aquelles despeses que són perfectament prescindibles en el teu dia a dia de manera fidel a la teva realitat i, així, no perdre qualitat de vida quan retallis. Per exemple, si en elaborar el teu diari de despeses t'adones que diàriament consumeixes dos cafès fora de casa, és recomanable que optis per preparar una cafetera gran al matí i emportar-te-la en un termos. Veuràs com a final de mes, amb aquest petit gest, hauràs estalviat una quantitat considerable de diners. També ajudarà a la gestió de les teves finances personals identificar aquells béns que tens a casa i mai no utilitzes: si els vens, aconseguiràs uns diners molt valuosos.

Fixa't un pressupost mensual i inclou estalvi

Una manera perfecta de gestionar millor les teves finances personals és establir un pressupost mensual. És molt probable que al principi et costi no sobrepassar-lo, però això és com el gimnàs o la dieta, amb força de voluntat i constància no trigaràs a ajustar totes les teves necessitats a aquest pressupost. A més, viure d'acord amb un pressupost és, gairebé, l'única manera de garantir que podràs fer front a un imprevist sense quedar-te sense diners. Viure amb aquesta tranquil·litat és un punt a favor de la teva economia i, sobretot, de la teva salut i benestar. 

Perquè el pressupost mensual sigui perfecte i estigui complet, has d'incloure una partida d'estalvi com un altre concepte de despesa més. Aprendre a estalviar és fonamental per gaudir d'una bona salut financera a llarg termini. Encara que al principi costi, si inclous l'estalvi com una part més del pressupost, no trigaràs a fer-ho de manera inconscient. Si tot i així et costa, fixa't metes de menor a major i tingues sempre present l'objectiu d'aquest fons d'estalvi: un viatge llarg, una casa més gran, els estudis dels teus fills o qualsevol cosa que et reconforti, més que gastar aquests diners en el present.

Comptes - També et podria interessar Comptes - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
  • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
  • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines Comptes - Eines

Eines de comptes