Com comprovar un compte bancari

Coneix aquí com funcionen els codis IBAN i BIC/SWIFT per estar segur de tenir a les teves mans un número de compte correcte

Antigament, els números dels comptes bancaris, anomenats Codi de Compte Client (CCC), es dividien en diferents apartats que permetien reconèixer-los ràpidament i, a l'hora de copiar-los, evitar errors. Des de l'any 2014, tanmateix, el codi IBAN va passar a substituir el Codi de Compte Client. Per això, per poder comprovar un compte bancari, és recomanable aprendre a llegir aquest codi europeu i comprendre com està configurat.

Coneix, en aquest article, una mica de la història de l'IBAN, com és la seva aplicació europea i quina és, des de la seva introducció, la seva transcendència per als comptes bancaris. Descobreix, en definitiva, com comprovar un compte bancari per evitar errors en futures transferències.

Bàner Superior Comptes Sense Comissions Bàner Superior Comptes Sense Comissions

Coneix el Compte Online Sense Comissions

CCC i IBAN

Fins a l'any 2014, a Espanya s'operava amb el Codi de Compte Client (CCC), que era una llarga xifra de vint dígits, anomenada clau SICA, composta per diferents codis d'identificació:

 • 4 dígits del codi de l'entitat bancària.
 • 4 dígits del codi de la sucursal on es va obrir el compte.
 • 2 dígits corresponents al dígit de control.
 • 10 dígits de número de compte.

És a dir: 1234 1234 00 1234567890

Aquesta estructura, tanmateix, va ser modificada per l'IBAN, un codi alfanumèric a escala europea que serveix per identificar els comptes bancaris, per bé que fent ús de criteris una mica diferents.

La paraula IBAN és l'acrònim, per les seves sigles en anglès, d'International Bank Account Number (“Codi Internacional de Compte Bancari”) i es correspon a l'estàndard EBS204 promulgat pel Comitè Europeu d'Estàndards Bancaris per unificar el sistema de comptes bancaris a Europa.

El codi IBAN s'utilitza als països SEPA (Single Euro Payments Area), de manera que el comparteixen tant els països de la Unió Europea com Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Mònaco.

Amb l'IBAN, a més, els països de la Unió no només comparteixen un codi similar, sinó que, a més, s'asseguren la correcta transmissió de les dades. El codi en si difereix en el nombre de dígits de cada país, però la seva configuració ha introduït una unitat que ha facilitat el comerç i les transferències comunitàries.

En efecte, el nombre de dígits del codi IBAN varia de país a país, ja que presenta, per exemple, 30 dígits en el cas de Malta i només 12 en el de Bèlgica. Espanya se situa aquí en un terme mitjà, amb 24 dígits. Els 24 caràcters que configuren el codi alfanumèric de l'IBAN es constitueixen de la manera següent:

 • 2 lletres inicials, ES, per indicar que és un compte d'Espanya.
 • 2 xifres o dígits de control.
 • 4 dígits corresponents al codi de l'entitat financera.
 • 4 dígits per referir el codi de l'oficina financera on es va formalitzar el compte.
 • 2 dígits d'un nou codi de control per validar el número de compte (és un algoritme matemàtic).
 • 10 dígits de número de compte.

És a dir: ES12 12 1234 1234 00 1234567890

La unificació de codis IBAN a Europa, per tant, ha suposat una ampliació de l'antic CCC. No obstant això, amb una mica de paciència, en els nous codis IBAN es poden rastrejar sense grans problemes els números de comptes de tota la vida, ja que, en certa manera, continuen sent la part constituent del nou codi. Aquesta possibilitat es va conservar quan es van convertir els números de comptes per evitar haver d'obrir milers de milions de comptes a tot Europa per fer front al nou ordenament.

Com es comprova, doncs, un compte bancari? Assegurant que els números i les parts del codi es corresponguin amb els criteris enunciats. Tanmateix, hi ha una possibilitat afegida gràcies al codi BIC o SWIFT, que evita que es perdin les transferències.

BIC o SWIFT

Per poder comprovar un compte bancari, hi ha, a més de l'IBAN, un altre codi: el BIC o SWIFT. Aquest codi es conforma amb una sèrie de dígits mitjançant els quals es defineix la sucursal en concret de què depèn el compte. La seva utilitat es posa de manifest sobretot en la realització de transferències fora de la Unió Europea, en què, de vegades, la informació recollida en l'IBAN no és suficient. No en va, “SWIFT” procedeix de l'entitat anglesa Society for World Interbank Financial Telecommunication, una societat bancària internacional que es remunta a l'any 1973 i en què, actualment, estan inscrits més de 9.000 membres a tot el món.

El codi alfanumèric SWIFT, també anomenat BIC (Bank Identifier Code), és un codi de vuit o onze caràcters que es configura de la manera següent:

 • Nom de l'entitat bancària, per exemple, BBVA.
 • Codi del país, en el cas d'Espanya, ES.
 • Codi de la província, per exemple MM per a Madrid.
 • Codi de la sucursal.

És a dir, una sucursal de BBVA a Madrid presentarà, per exemple, el codi següent: BBVAESMM123

Aquest codi, entre altres avantatges, permet l'emissió d'un missatge xifrat per part del banc emissor perquè el banc receptor estigui al corrent que rebrà una transferència del seu client i, així, comprovar, una vegada més, que la transferència arribi a bon terme.

En definitiva, hi ha diferents maneres de comprovar un compte bancari, per bé que totes radiquen en una detallada anàlisi del codi IBAN. Aquest, acompanyat del SWIFT, serveix per garantir que les transferències arribin a la seva destinació.

Bàner Central No Comissions Bàner Central No Comissions

0 € en comissions pel teu compte i targeta.

Coneix el Compte Online Sense Comissions

Les transferències amb BBVA

Fas sovint transferències internacionals? Has de fer sovint girs de diners? En qualsevol dels casos, des de l'aplicació de BBVA podràs gestionar les teves transferències preferides i crear una agenda amb els codis IBAN d'aquelles persones o empreses a les quals acostumes a transferir diners.

Organitzar les teves dades serà tan senzill com entrar en l'aplicació des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet, per exemple des del teu telèfon, i, a l'apartat de transferències, organitzar-les igual que ordenes una agenda telefònica. Aquest ordre en el teu portal personal t'evitarà, a més, haver de comprovar repetidament comptes bancaris que acostumes a utilitzar i, a més, evitar errors en haver d'introduir els 24 dígits cada vegada que facis una transferència.

Recorda, també, que a BBVA pots gaudir de transferències gratuïtes(1) si compleixes els requisits del programa Adeu Comissions, de manera que, amb un compte BBVA no només tindràs eines per fer-te la vida més fàcil, sinó que, a més, no pagaràs extres per aquest motiu.

(1) A bbva.es no pagues comissions per les transferències en euros, corones sueques o en leu (RON) romanès dins l'àmbit de l'Espai Econòmic Europeu (membres de la Unió Europea + Islàndia, Liechtenstein i Noruega). No s'hi inclouen les que s'efectuen en suport magnètic, les transferències urgents, les OMF (Ordre de Moviment de Fons) i les transferències valor dia i transferències instantànies. Per a les transferències no incloses seran aplicables els conceptes complementaris i despeses de transferències establertes a aquests efectes.
CTA Fes-te Client CTA Fes-te Client
Comptes - També et podria interessar Comptes - També et podria interessar

També et podria interessar

 • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
 • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
 • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines Comptes - Eines

Eines de comptes