Què és la PSD2?

T'expliquem en què consisteix la nova directiva de serveis de pagament europea.

La normativa PSD2 no és “nova”. Es tracta d'una actualització de la que, el 2007, va ser la primera Directiva de serveis de pagament (PSD1), que tenia com a objectiu crear un mercat únic de pagaments a la Unió Europea. Un fet que ajudaria a fomentar la competència, la innovació i l'eficiència. Cercava, en definitiva, generar un canvi en la relació entre diners i noves tecnologies. 

Després d'aquest primer avenç, el 2015 es va aprovar una nova Directiva de serveis de pagament. Quins canvis suposa respecte a la versió anterior? La nova directiva, dirigida tant a consumidors com a comerços, potencia el desenvolupament d'un mercat de pagaments únic, més integrat i eficient, i fa més important el paper d'ambdós actors mitjançant la garantia d'uns pagaments electrònics més fàcils i, sobretot, més segurs, ja que ells són els únics propietaris de la destinació dels seus diners i de les seves dades. 

D'igual manera, i de cara a aconseguir un mercat europeu més integrat i interoperable per a tots els participants, obliga les entitats financeres a donar accés a la informació dels comptes dels seus clients (sempre sota la seva autorització prèvia) a les TPP o empreses proveïdores garantint sempre la seguretat de les dades

Un pas endavant que trenca la barrera que, fins llavors, tenien aquestes TPP per entrar en aquest mercat. Cau, per tant, el mur que impedia l'accés de nous jugadors a la partida, cosa que és un benefici enorme per al consumidor, perquè té més serveis i opcions de pagament a la seva disposició, tots regulats per les mateixes normes (ja conegudes) i portadors de mesures de seguretat fèrries per protegir els seus diners i les seves dades.

Bàner Superior Biometria Bàner Superior Biometria
Unifica la teva operativa a l'aplicació de BBVA
Fes tot el que necessites des del mòbil de manera fàcil i còmoda.

Avantatges principals de la PSD2

Dos punts d'aquesta nova normativa PSD2 són clau: donar vida a noves formes de pagament i fer-les més segures. En matèria de protecció, i amb la idea d'incrementar la confiança dels consumidors en els pagaments electrònics, estableix nous mínims d'autenticació per a l'usuari, per a la qual cosa la SCA (o doble autenticació) agafa un gran valor. Obliga a aplicar 2 o 3 factors a triar entre: una cosa que el client sap (per exemple, una contrasenya), una cosa que té (per exemple, el mòbil) i una cosa que és (per exemple, l'empremta dactilar o la cara). Ja no n'hi haurà prou amb el primer com fins ara, sinó que en caldran 2 (doble autenticació o SCA). L'ús de la biometria és un dels elements més complexos de vulnerar, perquè és única en cada persona. 

Pel que fa al pagament, el procés actual és relativament complex. Els comerços han de recórrer a intermediaris, com els proveïdors de pagaments electrònics, que s'encarreguen de contactar amb la companyia de la targeta (Visa o Mastercard, per exemple) perquè facin el cobrament al client. 

Amb l'entrada de la PSD2 es proposen noves formes i serveis de pagament, gràcies a l'entrada de nous participants, que s'adapten a totes les diverses preferències dels clients sense deixar de ser igualment segures per a ells. D'igual manera, els comerços també es veuran beneficiats per aquests canvis, donada la possibilitat d'oferir més varietat de maneres de pagament als seus clients.

BBVA i la normativa PSD2

A BBVA compartim l'esperit que envolta aquesta normativa PSD2. En primer lloc, a l'hora d'innovar pel que fa als pagaments en línia, una cosa en què vam ser dels primers quan vam obrir la nostra plataforma a tercers perquè, a través de les Open Apis, poguessin crear noves funcionalitats que fessin la vida més fàcil als nostres clients i els ajudessin a prendre millors decisions, com ja vam fer, temps endarrere, amb el nostre Servei d'Agregació, que els permet tenir els comptes i les targetes de tots els seus bancs en un mateix lloc i tenir, així, la seva economia sota control. 

En segon lloc, i com també pretén la PSD2, volem oferir als consumidors la màxima seguretat al nostre abast i, per a això, treballem a dos nivells: amb mesures invisibles o d'alt grau de sofisticació com el reconeixement biomètric per iris o, també, convertint el mòbil en un comandament que permet controlar els nostres comptes i targetes. Aquest últim fins i tot incorpora un botó del pànic amb què pots bloquejar-les a l'instant si detectes alguna cosa sospitosa.

Bàner Central Biometria Bàner Central Biometria
Descobreix la Banca en línia de BBVA
Aprofita totes les funcionalitats que t'oferim i que et permetran fer les teves operacions diàries des del mòbil.

El present i el futur són digitals

La normativa PSD2 afectarà bancs, comerços i consumidors de tot Europa. Tanmateix, cadascun ho viurà de manera diferent en funció de com la seva entitat hagi abordat la transformació digital i l'experiència que, partint d'això, pugui oferir als seus clients. 

A BBVA intentem anar sempre per endavant aprofitant la tecnologia i el "big data" en benefici dels nostres clients. Això ens capacita per oferir una bona experiència als nostres clients i acomodar el seu aterratge a la nova PSD2.

CTA Biometria CTA Biometria