Consells per estalviar a casa sense esforç

La llar, una de les fonts principals de les nostres despeses.

Les despeses a casa suposen un percentatge alt dels pressupostos familiars. Una conclusió extreta després d'analitzar detingudament l'última Enquesta de Pressupostos Familiars publicada per l'Institut Nacional d'Estadística. Un sondeig en què es recull que les llars espanyoles, l'any 2017, van dedicar gairebé un terç de les seves despeses a pagar l'habitatge, l'aigua, l'electricitat, el gas i altres combustibles, és a dir, va ser la partida a la qual van dedicar més diners. Després d'aquesta, i en segon lloc amb més d'un 14%, hi ha el pressupost dedicat a l'alimentació. 

Unes xifres que mostren, com bé hem avançat, que les famílies espanyoles es deixen una gran part dels seus diners en la seva pròpia residència i en la vida que fan en ella. A BBVA sabem que la majoria d'aquestes despeses són fixes, i, amb la intenció de reduir-les, volem oferir una sèrie de consells per estalviar a casa.

Bàner Superior Programa el teu Compte Bàner Superior Programa el teu Compte
Estalvia amb Programa el teu Compte
Utilitza les seves 6 regles i compleix les teves metes de forma ràpida i senzilla

Minimitzar les despeses

El primer és saber, de forma concreta, els ingressos de la unitat familiar i les despeses que aquesta genera, és a dir, elaborar un pressupost. Si es comença així, serà més senzill estalviar ja que aquest pas permet visualitzar les inversions i, amb això, reduir o eliminar aquelles que són innecessàries. Una vegada es faci aquest pressupost, i es tingui clar el balanç ingressos-despeses, el pas següent és reduir els diferents consums, començant per l'energètic

En cada casa hi ha diversos electrodomèstics que consumeixen electricitat de manera continuada. Per això, i per disminuir el seu impacte en la factura, és bo apagar-los quan no s'utilitzin o no siguin necessaris. Per exemple, si és de dia, no cal encendre els llums de la casa sinó obrir les cortines. També cal apagar la televisió si no s'està veient. Dos petits gestos que evitaran que aquestes despeses facin efecte en la nostra butxaca. 

Tampoc no s'ha d'abusar de la calefacció o de l'aire condicionat, dos dels aparells que més consumeixen en una llar. No suggerim que no s'utilitzin sinó que es dugui a terme un consum moderat i responsable de cadascun d'ells. S'ha d'intentar que la casa tingui una temperatura adequada (uns 21 ºC a l'hivern i uns 26 ºC a l'estiu) i no caure en extrems.

Cal fer la compra mensual amb calma. I és que, com hem dit abans, l'alimentació és la segona despesa de les famílies espanyoles. Per això, és aconsellable que es dediqui temps a la llista de la compra, cercant aquelles ofertes que proporcionin la millor qualitat-preu i que permetin acudir al supermercat només amb els productes que realment es necessitin. També és bo anar amb l'estómac ple ja que serà més difícil caure en la compra de capricis innecessaris. 

Es recomana compartir els comptes de plataformes musicals, de cinema o de sèries. Aquestes solen oferir promocions en funció de la gent que vulgui compartir-les, o per aquest motiu va bé ajuntar-se, per exemple, amb familiars o amics perquè el pagament dedicat a aquestes sigui menor. 

També és bo utilitzar bombetes LED o de baix consum, ja que gasten fins a 10 vegades menys electricitat que les tradicionals. És cert que són més cares, però, a la llarga, acaben sent rendibles. 

S'ha d'optar per electrodomèstics de baix consum que redueixen la factura de la llum. La Unió Europea ha creat una escala que va de la A a la G d'acord amb l'eficiència energètica i, en aquest cas, cal seleccionar els que portin la lletra A ja que, encara que normalment són més cars, en el futur generaran un important estalvi en les despeses mensuals.

Bàner Centre Programa el teu Compte Bàner Centre Programa el teu Compte
Compte Metes BBVA
El compte que t'ajuda a aconseguir els teus objectius d'estalvi.

Els diners, sempre controlats

Com dèiem abans, el primer que cal fer és organitzar-se i veure quina és la relació entre ingressos i despeses. Hi ha moltes apps que faciliten aquesta tasca com, per exemple, la de BBVA. 

En ella, hi ha la funcionalitat El meu dia a dia, que permet veure tant els ingressos com les despeses ordenades en categories i subcategories, a més de crear pressupostos amb els quals controlar millor la teva economia. Això ajuda a saber a què es dediquen els diners, informació molt útil per a la planificació i la presa de decisions.

CTA Programa el teu Compte CTA Programa el teu Compte