Robert Swartz

Professor i filòsof

"Més del 90% del que s'aprèn a l'escola no afecta la vida dels estudiants quan en surten"

Pots veure el vídeo complet aquí.

Tots els estudiants tenen talent. Un dels més importants és aprendre a esbrinar les coses per ells mateixos. Això és tremendament important. I tots poden aprendre a fer-ho. La investigació mostra que entre el 92% i el 95% del que aprenem a l'escola no afecta la vida dels estudiants un cop l'abandonen. I, per descomptat, ara que tot el món demana un canvi, necessitem canviar les coses, però com ho podem fer?

L'educació tradicional està orientada cap a l'explicació del professor i basada en la memorització. En aquest model, els estudiants han d'aprendre el que diu el professor, recordar-ho i respondre-ho en un examen. Això també és pensament. Però, aprendre a memoritzar coses és una forma de pensament molt limitat. Això significa que l'aprenentatge acaba sent molt superficial. Ja saps, per exemple, si preguntes als estudiants, per exemple, en quina data va ser la Revolució Francesa… Efectivament han après la data de la Revolució Francesa. Però han après realment de què anava aquesta revolució?

Prenem decisions cada dia, resolem problemes, fem prediccions, seleccionem la informació que la gent ens proporciona i decidim si l'acceptem o si ens la creiem, i així actuem en conseqüència. Altres vegades, passa alguna cosa i hem d'esbrinar què la va causar per decidir com resoldre-la. Fem aquestes coses cada dia. Comparem i contrastem informació, i la major part del temps, la gent no fa aquests raonaments de la forma adequada. Passen per alt algunes coses i extreuen conclusions precipitades. Nosaltres intentem ajudar els estudiants a aprendre com pensar d'una manera més hàbil, amb més atenció i en definitiva, millor.

A l'escola no ensenyem els estudiants a prendre bones decisions. Els professors no ho fan. Però que no ho facin no significa que els estudiants no prenguin decisions. Significa que aprenen a prendre decisions tenint en compte la seva realitat i ‘el seu món’. I el que més els influeix és la publicitat. I en la publicitat t'ensenyen imatges de coses que volen vendre't alguna cosa. T'expliquen tots els beneficis que tenen. Sona tan bé, que dius: “ho vull!”.

"Cal ensenyar els pares a ajudar els seus fills a pensar i que es converteixin en els seus referents"

Avui dia els nens tenen accés a Internet, és una cosa fantàstica que no tenien fa 20 anys. Ara poden aconseguir la informació immediatament, i el que fan molts estudiants és cercar alguna cosa a Google, que els donarà múltiples resultats. I en entrar en un, els donarà una informació que ells copiaran i portaran a l'escola pensant que és el que han après. No pensen si el que han copiat és verídic o no, si és real. És molt important ajudar els alumnes a aprendre a observar i jutjar. A pensar de manera crítica sobre la informació que han aconseguit i a tenir una opinió pròpia sobre si la informació pot ser acceptable i fiable. Quan passa això, tenen una base molt més sòlida en el seu pensament i la informació que adquireixen és bona.

Crec que les escoles que ensenyen amb l'aprenentatge basat en el pensament tenen l'oportunitat d'ensenyar als pares aquestes estratègies. I això s'aplica a les preguntes. Per exemple, quines preguntes vols intentar respondre abans d'arribar a una conclusió? No treguis conclusions precipitades, pensa detingudament. Així és com ajudem els nens. També podem ajudar els pares perquè aprenguin com fer-ho, perquè a casa es converteixin en referents. Els pares sempre ho són. No necessiten l'aprenentatge basat en el pensament per aconseguir-ho. Molts pares, quan els seus fills són adolescents o quan abandonen l'escola diuen: “No t'oblidis de pensar en les conseqüències del que faràs”.

Raonar és un acte social. La majoria interactuem amb gent. Si un veí ens diu que si anem a un lloc, no passem per tal carrer perquè hi ha obres, assimiles la informació i se t'ocorre una idea diferent per arribar al teu destí. Crec que no és només una vergonya, sinó que a més és una burla, que durant la major part del segle XX, a les escoles s'hagi tractat els estudiants com a individus aïllats. S'han centrat en la seva individualitat. Teníem estudiants que no volien compartir el que feien, hi havia molta competència, a veure qui trauria la nota més alta, etc. I això va en contra de tot això, perquè quan aconsegueixin una feina veuran que es treballa en equip, i els equips han de saber com dividir la feina, compartir idees, desenvolupar les idees dels companys…

Biografia
Doctor en filosofia i professor de la Universitat de Massachusetts. Autor del mètode "aprenentatge basat en el pensament". La seva filosofia advoca per fomentar el raonament crític, la cooperació, la presa de decisions autònoma i la creativitat a l'escola.