Jimmy Wales

Creador de Wikipedia

"Aprendre com aprendre ara és més important que mai".

Pots veure el vídeo complet aquí.

La visió de Wikipedia és que puguem imaginar un món en què cada persona d'aquest planeta tingui accés lliure i gratuït a la totalitat del coneixement humà. La meva família donava molta importància a l'educació, així que sempre ha format part de la meva vida.

El sistema d'educació tradicional continua sent molt important, però no canvia prou de pressa. Vas a l'escola, et gradues a l'institut, vas a la universitat i aconsegueixes un títol, aprofundeixes més i et treus un màster o un doctorat. Està tot molt pautat i segueix unes mecàniques molt tradicionals, encara que s'està modernitzant una mica. Recordo algunes classes de la universitat en què un professor molt avorrit es posava dret davant de tots i llegia una lliçó mentre tu prenies apunts. És una forma molt absurda d'ensenyar, comparat amb agafar els professors més interessants i dinàmics i que ensenyen mitjançant un vídeo. Fins i tot això ja és antiquat. Però el professor que era avorrit a la seva classe, es podria ocupar tutories on podries anar a parlar sobre algun tema que no haguessis entès. Aquesta educació individualitzada és molt important, no hauríem de rebutjar-la, però hauríem de revisar algunes altres pràctiques, com la idea d'haver d'aprendre unes dades i uns exercicis determinats abans d'aconseguir un lloc de treball en què t'estaràs 40 anys. Això ja no existeix. En comptes d'això, has d'aprendre com aprendre. Ara és més important que mai que una part de la teva educació formal es destini a preparar-te per seguir aprenent durant tota la teva vida.

L'educació formal parteix del tradicional. L'aprenentatge informal és, pràcticament, tota la resta. I es pot presentar de forma molt variada. Potser sents a la ràdio que ha passat alguna cosa horrible a l'Azerbaidjan i penses: “L'Azerbaidjan, sé on és, més o menys, però no sé gran cosa sobre el lloc. Ho he de buscar”. Això és aprenentatge informal. Pot ser que no tingui cap objectiu específic, pel que fa a títols, creixement professional, ni res d'això. Però les persones que ho fan es converteix en millors ciutadans. Entenen el món molt més bé i s'han preocupat per entendre alguna cosa, així que la pròxima vegada que escoltin quelcom sobre l'Azerbaidjan entendran el problema perquè l'han investigat.

"El que volem és que cada persona d'aquest planeta tingui un accés lliure i gratuït a la totalitat del coneixement humà"

Hi ha molta informació a Internet, però de vegades no està organitzada, altres vegades no és precisa, altres vegades està molt manipulada… Una de les funcions de Viquipèdia, sobretot als països desenvolupats on hi ha un excés d'informació, és ajudar a donar-li sentit. És molt important tenir eines per filtrar la informació a Internet perquè tingui sentit, perquè tenir informació no és el mateix que tenir coneixement. Has de ser hàbil per jutjar la qualitat de la informació que reps, i integrar-la en el teu ampli coneixement.

Ser capaç de llegir i entendre el que llegeixes i tenir un vocabulari ampli és important perquè t'enfrontaràs a molts temes diferents. Però, també, l'habilitat de reconèixer les mentides. Fer un raonament lògic, ser capaç d'avaluar i jutjar la informació que reps, perquè a Internet hi ha molta informació errònia. Hi ha una altra cosa que hauria d'esmentar; i és que, de vegades, la informació és de qualitat, però no és compatible amb el meu nivell de coneixement, per la qual cosa no em fa cap bé. Un dels errors que comet la gent és que ara pots trobar articles acadèmics de molt bona qualitat, per exemple, de medicina, en què pots llegir sobre un estudi fet i els resultats d'aquest. Però és difícil situar-lo en context. Si no coneixes el tema, diràs: “Bé, és del Harvard Journal of Medicine. Ha de ser cert”.

Crec que la col·laboració és molt important en l'educació per diverses raons. La primera és que, a mesura que anem avançant en el món, el treball es basa en el coneixement i la informació, i la col·laboració és una habilitat molt útil. Si no tens la capacitat de treballar amb altres persones de manera productiva, serà quelcom contraproduent. Però, a més, és una forma molt efectiva d'aprendre una cosa de veritat. Si s'intenta aprendre alguna cosa i es treballa amb altres persones que també volen aprendre el mateix, es pregunten coses, es repten i aprofundeixen en el tema, treballen i el resolen en comú per arribar a una entesa molt més profunda. Molta de la gent que treballa a Viquipèdia aprèn tant sobre allò que els apassiona gràcies a la interacció amb diferents col·laboradors, com per les seves fonts, i assimilen la informació de formes innovadores. És una eina molt poderosa per ajudar-nos a entendre, rebotar idees amb altres persones. Si et tanquessis en un àtic durant 5 anys i fessis hipòtesis, escrivissis i coses similars, en sortir al món real per presentar la teva gran tesi és probable que descobrissis que, en realitat, has passat per alt una cosa molt important i fonamental que hauries notat si haguessis estat acompanyat. Això no vol dir que l'individu, en termes de concentració, enfocament i entesa no sigui important. Ho és. Però necessites posar a prova el teu coneixement de tantes maneres com puguis, i el fet de fer-ho amb altres persones intel·ligents que també intenten entendre el món, és una gran tècnica.

Biografia
Creador de Viquipèdia, el projecte en línia col·laboratiu més gran de la història. Va guanyar el Premi Princesa d'Astúries de Cooperació Internacional el 2015. Ha estat nomenat com la sisena persona més influent del món.