Butlletí fiscal març 2024

Índex

Març 2024

Comencem l'any 2024 amb una mesura fiscal de gran transcendència en l'àmbit dels grans patrimonis, que no és altra que la pròrroga de l'impost de solidaritat de les grans fortunes (ISGF) fins que es produeixi la revisió de la tributació patrimonial en el context de la reforma del sistema de finançament autonòmic.

D'aquesta manera, tal com s'esperava, l'ISGF, que va “néixer” com un impost temporal per als exercicis 2022 i 2023, ha quedat prorrogat de forma indefinida fins que es produeixi la revisió o reforma esmentada del sistema de finançament de les comunitats autònomes.

Per tant, els que es trobin dins l'àmbit d'aplicació d'aquest impost hauran de tenir en compte que, de moment, és un impost amb el qual caldrà conviure durant un temps, per la qual cosa l'han de tenir molt present a l'hora d'estructurar i organitzar el seu patrimoni i la generació de rendes.

Així mateix, cal destacar que les comunitats autònomes d'Andalusia i Madrid, que tenien una bonificació del 100% sobre la quota de l'impost sobre el patrimoni, han recuperat l'impost mentre estigui vigor l'ISGF, amb l'objecte d'ingressar la recaptació pel gravamen sobre el patrimoni que, si es continués bonificant, recaptaria la Hisenda estatal.

Així mateix, volem destacar que a finals de l'any 2023 i començaments del 2024, algunes comunitats autònomes han bonificat l'impost sobre successions i donacions en les transmissions hereditàries i per donacions entre familiars de grau més pròxim.

Jesús Muñoz García

Director de Planificació Patrimonial

Banca Privada de BBVA

Coneix les novetats fiscals de més interès incorporades pels reials decrets llei 6/2023 i 8/2023. D'entre les mesures fiscals aprovades per aquests dos reials decrets llei, cal destacar molt especialment la pròrroga de l'impost de solidaritat de grans fortunes.

Com a novetats més rellevants, cal destacar:

  • El restabliment de l'impost sobre el patrimoni a les comunitats autònomes d'Andalusia i Madrid, l'increment de l'import del mínim exempt per part de les comunitats d'Aragó, les Balears i Múrcia, així com l'establiment a Cantàbria d'una bonificació del 100% sobre la quota íntegra.
  • Pel que fa a l'impost sobre successions i donacions, l'establiment a la Comunitat de Cantàbria d'una bonificació en quota del 50% en les herències a favor de germans, i a la Comunitat de La Rioja una bonificació en quota del 99% aplicable tant en les herències com en les donacions a favor de cònjuge, ascendents i descendents.
La Direcció General de Tributs s'ha pronunciat recentment sobre dues qüestions d'interès en relació amb la tributació de productes financers, una de les quals referida al règim transitori de liquidació de les SICAV i l'altra en relació amb l'aplicació del 40% al cobrament de la prestació dels plans de pensions.
Coneix totes les consultes tributàries de la Direcció General de Tributs en relació amb l'aplicació dels beneficis fiscals de l'empresa familiar en l'impost sobre el patrimoni / grans fortunes i en l'impost sobre successions i donacions.
Cal tenir en compte:

El contingut d'aquesta secció és merament informatiu i no pressuposa assessorament fiscal o jurídic.