En què consisteix un pla de pensions mixt

T'expliquem tot allò relatiu a aquests instruments financers i per què són un gran producte al qual destinar els teus estalvis.

Avui més que mai, moltes persones es plantegen la necessitat d'invertir els seus estalvis en un producte que els reporti ingressos extres en el moment de la seva jubilació. Tanmateix, l'inversor mitjà es veu a vegades desorientat davant la gran varietat d'instruments financers que hi ha en el mercat, i li és difícil decidir-se per un producte o un altre.

Per començar, han de decidir si decantar-se per un instrument amb un nivell considerable de risc però un alt potencial de rendiment, o si optar per invertir els seus diners en productes amb més garanties però amb beneficis potencials inferiors. Com a solució a mig camí entre aquestes dues opcions, hi ha la possibilitat de contractar un pla de pensions mixt. En aquest article t'expliquem en detall en què consisteixen els plans de pensions mixtos i com treure'n el màxim profit.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Aquest tipus d'instrument financer té el gran avantatge de combinar els actius de renda fixa amb els de renda variable, fet que ofereix certa seguretat a l'inversor i, alhora, li dona la possibilitat de guanyar grans beneficis. Es tractaria d'una opció adequada per al que es coneix com l'inversor de perfil moderat, a mig camí entre el conservador i el decidit.

Abans de decidir-se per aquests plans, és convenient comprendre la diferència entre la inversió en actius de renda fixa i la inversió en actius de renda variable.

Inversió en actius de renda fixa

Els actius de renda fixa, o bons, són emissions de deute —no d'accions— que genera una empresa o un estat en quantitats limitades i amb una data de venciment definida. La venda d'aquest tipus d'actius segueix la mateixa lògica que la concessió d'un préstec: l'inversor presta els seus diners a un govern o una empresa a canvi de la devolució amb interessos del capital invertit en un termini prèviament acordat. Aquests actius, tanmateix, ofereixen un rendiment modest en comparació d'altres productes, uns beneficis que, a més, poden quedar afectats per la conjuntura macroeconòmica i l'evolució dels tipus d'interès.

És important tenir en compte que l'etiqueta “fixa” es refereix al fet que paga una rendibilitat via cupó prèviament coneguda, però la renda fixa també cotitza i la seva valoració oscil·la, per bé que amb menys volatilitat que en el cas de la renda variable.

Inversió en actius de renda variable

Els actius de renda variable, al contrari, no ofereixen la mateixa seguretat que els actius de renda fixa, ja que ni els beneficis ni la devolució de la inversió estan garantits. Aquests actius consisteixen generalment en accions, i el seu rendiment depèn dels resultats i beneficis de l'activitat econòmica de la companyia emissora. Els actius de renda variable tenen un alt potencial de rendibilitat, però tenen un risc més elevat.

L'evolució de la cotització no és l'única font de rendibilitat, ja que algunes accions reparteixen dividend periòdicament, en efectiu o en forma de noves accions. El dividend és una part del benefici que l'empresa decideix repartir entre els accionistes.

Inversió en actius de renda mixta

Mai no és bona idea que un inversor destini tots els seus estalvis a productes de renda variable, ja que, encara que aquests ofereixen la possibilitat de generar molts beneficis, també es corre el risc que baixi el valor de les accions i no només no es recullin beneficis, sinó que es generin fortes pèrdues. D'altra banda, molts productes de renda fixa ofereixen avui dia un rendiment molt baix, atès que estan molt lligats a la situació dels tipus d'interès.

Combinar en un pla de pensions mixt actius de renda fixa i variable serveix per mitigar els aspectes negatius d'ambdós i, a la vegada, treure'ls el màxim profit: d'una banda, el component de renda fixa, poc volàtil i de baix risc, actuarà de “matalàs”. D'altra banda, la part de renda variable ajudarà a buscar aquesta rendibilitat addicional que desitja l'inversor.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Finalment, pel que fa a inversió, hi ha un principi que ha de ser indestructible: la diversificació, que no és altra cosa que el concepte tècnic de “no posar tots els ous al mateix cistell”. Independentment de l'objectiu d'estalvi o del perfil de risc de qui el duu a terme, és necessari mantenir repartit el capital entre diferents opcions amb l'objectiu de no estar subjecte al fet que esdeveniments de mercat sobre un actiu causin estralls en la cartera.

A BBVA posem a la teva disposició els nostres plans de pensions mixtos perquè comencis a treure el màxim partit dels teus estalvis i beneficiar-te dels grans avantatges fiscals que ofereixen aquests instruments. Entra a bbva.es i accedeix al nostre comparador de plans de pensions per trobar el que millor s'ajusta a les teves necessitats. O bé posa't en contacte amb un dels nostres experts per rebre un assessorament personalitzat. Mai no és massa aviat per assegurar-te una bona jubilació.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?