Renda variable de mercats desenvolupats

Què suposa invertir en renda variable de mercats desenvolupats?

A través de la inversió en renda variable de mercats desenvolupats, l'inversor obté una rendibilitat lligada a l'evolució dels resultats i les expectatives de les companyies cotitzades en països qualificats com a desenvolupats.

Quan parlem de mercats desenvolupats, principalment ho fem d'Europa, els Estats Units i el Japó, en els quals es pot invertir de forma individual -inversió en una d'aquestes regions- o conjunta -inversió coneguda com a renda variable global, la qual també inclou algun país addicional com Austràlia o Singapur.

En què consisteix la inversió en renda variable global? 

La inversió en renda variable global aporta diversificació: cosa que es tradueix en menys risc que si s'inverteix en altres regions de renda variable de manera aïllada i en menys dependència de l'evolució d'una economia o una regió en concret. 

Bàner superior gestores internacionals Bàner superior gestores internacionals
Fons d'altres gestores al teu abast
Consulta els fons de les millors gestores internacionals.

La inversió en renda variable global és una aproximació a la inversió en renda variable Estats Units + renda variable Europa + renda variable el Japó en les seves proporcions adequades (al voltant de 65%, 25% i 10%, respectivament). Aquestes proporcions estan determinades per la mida de les borses de valors en valoració borsària i és variable en el temps (així, doncs, el valor en milions d'euros de la suma de les empreses domiciliades als Estats Units és d'aproximadament 2,5 vegades el valor de les europees).

En què consisteix la inversió en renda variable Europa?

Invertir en renda variable Europa és fer-ho en les empreses més grans dels 15 països més desenvolupats d'Europa: Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Holanda, Noruega, Portugal, Espanya, Suècia, Suïssa i el Regne Unit. De tots aquests, els més importants són el Regne Unit, França i Alemanya.

Aquestes companyies es dediquen a diferents tipus d'activitat, encara que els més importants són el sector financer i el de consum bàsic (alimentació, begudes i tabac). Alguns exemples d'aquestes companyies són: Nestlé, HSBC, Total, Roche, Bayer, Novartis, BP o British American Tobacco.

És important no confondre la inversió en renda variable Europa amb la inversió en renda variable zona euro. A la zona euro NO hi estan inclosos el Regne Unit, Suïssa i alguns països nòrdics, que tenen diverses empreses molt importants dins d'Europa. Això fa que la rendibilitat d'una inversió i una altra pugui ser molt diferent en un moment puntual, per la qual cosa és fonamental conèixer bé en quina de les dues regions inverteix el fons que triem.

En què consisteix la inversió en renda variable Estats Units?

El mercat estatunidenc és el més important del món, tant per volum negociat com per la mida de les seves empreses. Les empreses que cotitzen a la borsa de Nova York superen en valor borsari la mida del seu PIB, el qual s'acosta als 20 bilions de dòlars, pràcticament el doble que el de la zona euro.

Que sigui el mercat més important significa també que és el més analitzat, raó per la qual s'ha guanyat la fama de ser el més eficient del món, especialment si parlem de les grans companyies.

El mercat estatunidenc també és reconegut per ser el més innovador. Valguin com a exemples el fet que van ser els primers que van llançar un fons d'inversió ja en els anys vint o que són els que tenen l'ETF més longeu del món, amb més de 25 anys, que replica el principal selectiu estatunidenc.

Així com a Espanya el sector serveis és el motor de l'economia, en el cas dels Estats Units és el consum. Tanmateix, cal destacar que les empreses més grans del mercat estatunidenc, i en conseqüència del món, no corresponen a aquest sector, sinó al tecnològic. Els exemples principals són Apple, Microsoft, Facebook i Google.

Algunes altres de les empreses a què es té accés invertint als Estats Units es troben també en sectors amb una representació important al mercat estatunidenc, com ara Amazon i Johnson & Johnson en consum i JPMorgan i Wells Fargo en finances.

Bàner central Quality Funds Bàner central Quality Funds
Troba fons destacats per Quality Funds
Coneix els fons d'inversió internacionals i tria la teva millor opció.

En què consisteix la inversió en renda variable Japó?

Quan invertim en fons en “companyies cotitzades japoneses” ho estem fent, en general, en les empreses més grans del Japó. Alguns exemples són: Toyota, Honda, Mitsubishi UFJ Financial Group, SoftBank, Mizuho Financial Group i Nippon Telegraph and Telephone.

Com es pot veure, estan dedicades a diferents tipus d'activitat, encara que els sectors més importants al Japó són el financer, l'industrial i el de consum discrecional (especialment, a causa de la indústria automobilística).

Cal destacar que a les companyies nipones, per ser majoritàriament exportadores, els sol afavorir una depreciació del ien. En conseqüència, les caigudes del ien solen anar acompanyades de pujades de la borsa japonesa, mentre que les pujades del ien solen comportar pèrdues de la borsa japonesa. Per aquest motiu, és especialment rellevant saber que hi ha alguns fons que tenen l'opció, dins de la seva oferta de classes, de cobrir l'euro davant el ien per no assumir aquest risc de divisa.

Com genera rendibilitat la meva inversió?

Les variables que determinen la rendibilitat són:

  • Els beneficis de les empreses i, si és el cas, si distribueixen dividends o recompren accions.
  • Les expectatives: si els inversors creuen que les empreses milloraran els seus resultats futurs, compraran més accions i això en farà pujar el preu. En cas contrari, vendran les accions que tinguin i en caurà el preu.

Cal tenir en compte que aquests dos factors poden derivar en guanys o pèrdues notables. 

Com es veu afectada la meva inversió pel fet que siguin diferents la moneda o la divisa de la meva regió i la de les empreses en què inverteixo?

Un inversor europeu que inverteixi en renda variable global, dels Estats Units o del Japó assumeix un risc divisa, llevat que faci una cobertura. És a dir, la rendibilitat obtinguda dependrà no només de l'evolució del preu de les empreses en què s'inverteixi, sinó també de l'evolució de la divisa de les companyies respecte a la divisa en què inverteixi. Una depreciació de la primera suposaria menys rendibilitat, mentre que una apreciació significaria una rendibilitat més elevada. Cal destacar que alguns fons tenen l'opció, dins la seva oferta de classes, de fer cobertures de divises per tal de mitigar aquest risc.

Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.