Diferents formes d'estalviar

Descobreix les diferents opcions amb què pots estalviar.
Estalviar ha de ser un objectiu prioritari a totes les llars. La crisi de 2008 va deixar clara la importància de poder comptar amb un bon coixí per afrontar les situacions imprevistes o els moments d'incertesa econòmica. A més, està demostrat que, de manera global, el capital acumulat ofereix un rendiment superior a la taxa de creixement econòmic: els diners generen més diners i és important conèixer diverses maneres d'estalviar. Les meravelles de l'estalvi a llarg termini compensen amb escreix l'esforç. En aquest article t'oferim uns quants consells per reduir la teva despesa i recomanacions per invertir els teus estalvis i fer-los créixer.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Tres consells per reduir les despeses i augmentar el l'estalvi

L'estalvi comença en el dia a dia, i una planificació adequada, unida a petits gestos, pot suposar una diferència significativa en els diners que s'estalvien a final de mes. Continua llegint per conèixer diverses maneres d'estalviar.

 • Estableix un pressupost: el més important per començar a estalviar és fixar un pressupost en què incloguis els ingressos i les despeses. D'aquesta manera, pots fer un seguiment dels moviments del teu compte i identificar en quins apartats pots augmentar estalviar més o reduir les despeses.
 • Fixa un objectiu mensual d'estalvi: els experts recomanen estalviar almenys el 30% del sou. Sabem que això no sempre és possible, i que depèn, en bona part, de les circumstàncies personals. Per això, la nostra recomanació és fixar un objectiu d'estalvi realista i que permeti cobrir les despeses fixes i necessitats bàsiques. A més, és important adaptar l'estalvi a noves circumstàncies. Per exemple, és bona idea estalviar el bonus anual o les pagues extres. També, adaptar l'esforç d'estalvi si hi ha increments salarials.
 • Posa nom al teu objectiu d'estalvi: quan decideixis quina quantitat del sou pots estalviar cada mes, posa-li nom. El nom pot ser una meta que vulguis complir quan arribis a l'objectiu, com comprar un cotxe nou, pagar la universitat dels teus fills o fer un viatge familiar. Tenir present aquest objectiu pot ajudar-te a estalviar. La motivació també fa miracles.

Productes d'estalvi i inversió per aconseguir les metes


Una vegada acumulat un cert capital, és important invertir-lo amb prudència i coneixement, per aconseguir que generi un rendiment i que no perdi valor en comparació amb el cost de la vida. La inflació és el pitjor enemic de qualsevol estalviador. Aquestes són les característiques de diversos productes d'inversió que et poden ajudar a fer créixer els teus diners:

 • Comptes bancaris: el producte d'estalvi més senzill és el compte d'estalvi. En aquest tipus de comptes, el client diposita una quantitat determinada de diners que van generant un interès mensual, trimestral o anual. L'entitat que ofereix el producte és la que fixa l'interès i les comissions que el client ha de pagar, així que es poden trobar condicions diferents depenent del banc al qual es vagi. Aquest producte és un dels més líquids i segurs, ja que el titular del compte pot disposar dels diners en el moment que vulgui i, a més, els diners estan garantits pel Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) fins a una quantitat de 100.000 € per titular i entitat.
 • Dipòsits bancaris: els dipòsits bancaris són una altra opció molt semblant a la dels comptes d'estalvi pel que fa a la seva seguretat, ja que també estan garantits pel FGD. Tanmateix, la seva liquiditat és lleugerament diferent de la dels comptes d'estalvi. Els dipòsits es fan a un termini determinat, finalitzat el qual l'entitat retorna el principal i els interessos. També es poden percebre els interessos durant la vida del dipòsit. Tant els dipòsits bancaris com els comptes d'estalvi són opcions que molts espanyols escullen per obtenir un rendiment dels seus estalvis perquè, malgrat que ofereixen una rendibilitat menor que altres productes, proporcionen molta seguretat.
 • Fons d'inversió: una altra opció per la qual molts opten a l'hora d'estalviar són els fons d'inversió. Es tracta d'institucions d'inversió col·lectiva, que aglutinen l'estalvi de molts partícips per invertir de manera conjunta. D'aquesta manera, s'aconsegueixen economies d'escala que permeten arribar a mercats a costos als quals, de forma individual, no seria possible. La gestió queda delegada en els professionals de l'entitat gestora. La rendibilitat i el risc d'aquests productes d'inversió depenen de les condicions que estableix el fons, però, en general, són una opció d'estalvi que permet obtenir més rendibilitat que els dipòsits o comptes bancaris. Malgrat que el FGD no els garanteix, també ofereixen un alt nivell de seguretat, ja que no estan dins del balanç de les entitats de crèdit. Això vol dir que, si l'entitat de crèdit fa fallida, els fons no es veuran afectats. Estan supervisats per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.
 • Plans de pensions: els plans de pensions són un vehicle d'estalvi previsional a llarg termini amb un funcionament molt similar al dels fons d'inversió: els estalviadors hi fan aportacions que, alhora, s'inverteixen de manera col·lectiva. Tanmateix, aquests dos productes es diferencien, principalment, per la liquiditat. Una participació en un fons d'inversió permet disposar dels diners invertits de manera pràcticament immediata, mentre que una participació en un fons de pensions només permet als estalviadors disposar dels seus diners en cas de jubilació, defunció del titular, malaltia greu o atur de llarga durada, entre altres supòsits. Fa poc s'ha incrementat la liquiditat d'aquests productes, ja que des de l'1 de gener de 2025, es podran rescatar participacions amb almenys 10 anys d'antiguitat. Per compensar aquesta liquiditat restringida, les aportacions estan fiscalment incentivades, fet que permet reduir la factura de l'IRPF gràcies a l'estalvi que hi anem dipositant, amb uns determinats límits. L'objectiu d'aquests productes és ajudar els ciutadans a generar un estalvi complementari a la pensió quan es jubilin.

En definitiva, hi ha nombroses maneres d'estalviar: encara que l'estalvi comença a casa, contractar productes d'estalvi i inversió és la millor manera de fer créixer l'excedent de capital. A BBVA sabem que cada persona té necessitats d'estalvi diferents, i per això oferim als nostres clients una gran varietat d'opcions, des de comptes fins a dipòsits bancaris, així com fons d'inversió o plans de pensions. Visita bbva.es o apropa't a qualsevol de les nostres sucursals per obtenir tota la informació que necessitis sobre els nostres productes.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'Inversió - També podria interessar-te Fons d'Inversió - També podria interessar-te

També et podria interessar

 • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
 • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
 • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'Inversió - Eines Fons d'Inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

 • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
 • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
 • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
 • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.