Què és una targeta contactless?

Descobreix tots els avantatges d'aquesta nova tecnologia.
Els avenços tecnològics faciliten cada dia més l'experiència dels usuaris. En l'àmbit financer, aquestes noves tecnologies permeten que les transaccions d'entitats i clients se simplifiquin en gran mesura. Una de les innovacions que està revolucionant aquest sector és la tecnologia contactless. Avui dia, aquesta tecnologia ha estat incorporada per la majoria de les targetes bancàries i els terminals en què s'utilitzen. A continuació, t'expliquem què és una targeta contactless i com pots beneficiar-te dels seus avantatges.
Bàner superior Targeta Después Bàner superior Targeta Después
Targeta Después
Podràs ajornar les compres i utilitzar-la en més de 6.000 caixers.

La tecnologia de les targetes contactless

Fins a fa poc, per processar qualsevol operació amb una targeta de dèbit, crèdit o prepagament s'utilitzava la seva banda magnètica o el xip que aquestes targetes porten incorporat. La tecnologia empleada per aquests sistemes requereix que la targeta s'introdueixi en una ranura o es passi pel lector de bandes magnètiques perquè es pugui procedir a la seva lectura. Encara que aquests elements segueixen presents en les targetes contactless, aquestes es caracteritzen per incorporar la nova tecnologia NFC.

Les sigles NFC provenen de l'anglès Near Field Communication, que en espanyol significa “comunicació de camp pròxim”. La tecnologia NFC és la que permet que es produeixi una interacció sense fil bidireccional sense necessitat que la targeta estigui en contacte amb el terminal. Per establir aquesta comunicació, és necessari utilitzar dos dispositius electrònics propers: un dispositiu iniciador (TPV o caixer automàtic) i un dispositiu destí (targeta o qualsevol altre instrument de pagament). 

El diàleg entre els dos dispositius també requereix la intervenció d'un xip, però en aquest cas la interacció es produeix per inducció electromagnètica. Per tant, encara que les targetes contactless presenten un aspecte similar a les anteriors, amb un xip visible per a l'usuari, la tecnologia NFC permet utilitzar-les sense contacte.

Com s'utilitza una targeta contactless?

Encara que la interacció que té lloc entre la targeta contactless i el terminal és diferent, la manera com el titular usa la targeta amb prou feines varia: n'hi ha prou amb col·locar la targeta al costat del terminal. No obstant això, sempre és positiu conèixer els detalls d'utilització d'aquest tipus de targeta per poder beneficiar-se de tots els seus avantatges. Els passos a seguir per fer ús d'una targeta contactless en un caixer o datàfon són els següents:

  • Identificar el lector contactless. El lector d'un caixer sol ser diferent al d' un datàfon, però sempre inclou el símbol identificatiu de contactless: diverses ones de ràdio emergint d'un punt en un extrem. En el cas dels caixers, aquest lector es troba en una placa rectangular amb aquesta icona, mentre que els datàfons solen mostrar-ho en la pantalla.
  • Acostar la targeta al lector a una distància inferior a tres centímetres. Al col·locar la targeta d'aquesta manera, els pilots del lector s'il·luminen i l'aparell emet un so que indica que la lectura ha estat correcta. A partir d'aquest moment es pot retirar la targeta, per la qual cosa es tracta d'un procés d'amb prou feines uns segons.
  • En el cas del caixer, seleccionar l'operació i accions que es desitgin fer mitjançant la pantalla tàctil.
  • Introduir el número PIN de la targeta per autoritzar l'operació. Aquesta informació sempre és necessària en un caixer, però els datàfons només la sol·liciten en cas que el pagament sigui superior a una determinada quantitat. Per defecte, aquesta quantitat és de 20 euros.

Moltes entitats bancàries ofereixen a més la possibilitat de fer aquest mateix procés sense necessitat de presentar la targeta, simplement utilitzant el seu smartphone. Per fer-ho, el titular ha de registrar la targeta en l'aplicació mòbil oferta pel banc i utilitzar el seu telèfon mòbil per al pagament, acostant-ho al terminal de la mateixa manera que si fora una targeta. A més, unes altres empreses com a Google, Samsung o Apple han creat les seves pròpies aplicacions de pagament contactless que els usuaris poden utilitzar per a aquest mateixa fi.

És fonamental recordar que les targetes contactless no deixen de ser targetes de crèdit, dèbit i prepagament convencionals, per la qual cosa la transacció que té lloc en utilitzar-les segueix sent la mateixa. Així mateix, la targeta contactless també funciona en introduir-la en la ranura o en passar-la pel lector de bandes magnètiques, així que es pot seguir utilitzant d'aquesta manera si es prefereix.

Avantatges de la targeta contactless

A vegades, les noves tecnologies resulten disruptives per als usuaris que han d'aprendre i adaptar-se a tots els canvis. Tanmateix, la targeta contactless suposa grans avantatges, precisament perquè implica una millora en l'experiència de l'usuari que amb prou feines afecta a la manera com utilitza la seva targeta.

En primer lloc, la targeta contactless és més còmoda i senzilla d'utilitzar. Només s'ha de treure la targeta durant uns segons i es pot tornar a guardar sense necessitat d'esperar a què finalitzi l'operació. A més, atès que ja no és necessari introduir la targeta i esperar a què el terminal la torni, l'operació és més ràpida. Amb això, el temps de lectura es veu reduït i se simplifica el tràmit.

Aquest mode d'utilització fa també que la transacció sigui més segura. D'una banda, s'elimina la possibilitat que la targeta es quedi atrapada o es danyi. Per un altre, la tecnologia contactless és també més segura des del punt de vista tècnic. Al contrari del que opinen molts usuaris, no és fàcil obtenir diners d'una targeta contactless sense autorització, ja que la distància entre targeta i terminal és molt curta.

Bàner Central Targeta Después Bàner Central Targeta Después
Targeta de crèdit BBVA
Ajorna les compres amb la targeta Después i accedeix a més de 6.000 caixers.
A BBVA, la comoditat i la seguretat dels nostres clients són sempre una prioritat. Per millorar l'experiència dels nostres clients hem incorporat la tecnologia contactless en totes les nostres targetes. Així mateix, per facilitar les operacions dels usuaris, tots els nostres caixers compten també amb aquesta tecnologia. Visita bbva.es o qualsevol de les nostres oficines per conèixer la nostra gamma de targetes de crèdit, dèbit o prepagament i triar les que més s'adaptin a les teves necessitats.
CTA Targeta Después CTA Targeta Después
Targetes - També et podria interessar Targetes - També et podria interessar

També et podria interessar

  • T'expliquem com pots utilitzar aquest servei per treure diners d'un caixer sense portar una targeta a sobre.
  • A BBVA t'expliquem les diferències entre una targeta de crèdit i una de dèbit d'una forma clara i senzilla.
  • T'expliquem com ingressar diners en un caixer perquè puguis fer-ho sempre que vulguis.
Targetes - Eines Targetes - Eines

Eines de targetes

  • Coneix les característiques de cadascuna de les targetes que BBVA té per a tu gràcies a aquest comparador.