Com demanar un préstec

Convé saber què implica demanar un préstec i quins són els principals requisits per accedir-hi.

Demanar un préstec és una manera molt comuna d'afrontar certes despeses que sobrepassen la nostra capacitat de pagament. Comprar un cotxe, reformar la casa, organitzar un casament, pagar els estudis… són moltes les ocasions en què els nostres estalvis es queden curts per pagar aquestes despeses o, directament, preferim sol·licitar els diners al nostre banc per anar tornant-los a poc a poc, sense gastar d'una sola vegada aquest caixí que hem anat estalviant durant els anys.

Sigui com sigui, a l'hora d'acudir a un banc, hauríem de saber amb exactitud quina quantitat de diners necessitem i quina és la nostra capacitat de pagament, ja que són dos factors importants que l'entitat bancària tindrà en compte per concedir-nos o no el préstec.

Encara que el normal, és que sol·licitem el préstec a l'entitat on tenim el nostre compte d'ús habitual. Tanmateix, sabies que BBVA ofereix un préstec a no clients sense la necessitat d'obrir compte? Consulta més sobre el Préstec Ràpid aquí.

Bàner Superior Préstec Ràpid Bàner Superior Préstec Ràpid
Préstec Ràpid Sense Documents
Si no ets client, pots sol·licitar de 3.000€ a 20.000€ de manera 100% en línia.

Les claus sobre com demanar un préstec personal

Per triar el préstec que millor s'adapta a les nostres necessitats hem de prestar atenció a tres aspectes clau:

El capital que demanem

És el total dels diners que se sol·licita. La majoria d'entitats bancàries ofereixen préstecs a partir dels 1.000 o 1.500 €, mentre que el límit al finançament depèn, en gran mesura, del perfil del client que el sol·licita.

L'interès que hem de pagar

És el preu dels diners que ens deixen, el que cobra el banc per deixar-nos una determinada quantitat de diners i córrer el risc d'impagament. Ve representat en un percentatge al qual ens referim com a TAE i TIN. Vegem ràpidament aquests dos conceptes:

  • L'acrònim TIN fa referència al tipus d'interès nominal, el preu que el banc cobra per prestar-nos diners. Es calcula partint d'un percentatge sobre el capital ofert al client. Aquest percentatge s'aplica sobre el capital pendent de devolució en cada moment. Dins el TIN no hi ha incloses les possibles comissions que tingui el préstec.
  • La TAE és la taxa anual equivalent i, igual que el TIN, representa el que costa el préstec, però aquesta vegada incloent-hi les comissions i altres despeses que poden venir associades a la concessió del préstec.

Per tant, a l'hora d'analitzar l'interès del préstec i de comparar entre un banc i un altre, la TAE és la dada en què ens hauríem de fixar.

El període d'amortització

El tercer factor més important a l'hora de sol·licitar un préstec és el temps en què el retornarem, l'anomenat període d'amortització. El més normal és que aquest termini vagi dels dos als deu anys, encara que aquests períodes poden variar d'un banc a un altre.

És important triar amb cura en quant de temps retornarem el préstec, ja que, encara que un termini d'amortització més llarg farà les quotes mensuals més petites, a la llarga, també ens portarà a pagar més interessos. En canvi, un termini de devolució més reduït incrementarà la quota mensual però farà que el nostre préstec sigui més barat.

En què es fixa un banc per concedir-nos un préstec?

Quan una entitat bancària ens deixa diners està confiant en la nostra capacitat per retornar la quantitat prestada, així com els interessos que prèviament s'han establert. És a dir, el banc corre un risc i necessita assegurar-se que, com a clients, podrem restituir els diners rebuts. És per això que el principal criteri per analitzar qualsevol sol·licitud de préstec són els nostres ingressos mensuals.

El més important és tenir una font regular d'ingressos i que siguin suficients per permetre'ns pagar les quotes mensuals. Per això s'utilitza el coeficient o ràtio d'endeutament, un percentatge que oscil·la entre el 35% i el 40% i que més enllà del qual no seria segur prestar una quantitat determinada de diners a un client. O, el que és el mateix, si la quota mensual que hem de pagar representa més d'aquest 35% o 40% del nostre sou mensual, el banc no considerarà segur oferir-nos un préstec en aquestes condicions.

Davant aquesta situació, hauríem de modificar algun dels paràmetres esmentats anteriorment per aconseguir el nostre finançament: bé sol·licitar menys diners, intentar cercar un banc que ens demani un interès més baix o acollir-nos a un període d'amortització més extens.

Sí que és cert que, encara que els nostres ingressos siguin el factor determinant en la concessió d'un préstec, no són l'únic punt que els bancs tenen en compte per estudiar la nostra sol·licitud. També es valora el nombre de titulars que sol·liciten el préstec, ja que dues nòmines (o fonts d'ingressos demostrables) ofereixen més garantia de pagament que una de sola.

Una altra clau que pot decantar la balança a favor nostre és el nostre historial com a clients i pagadors. Si durant la nostra vida hem anat responent amb puntualitat a tots els pagaments d'altres préstecs o crèdits, el banc tendirà a confiar més en nosaltres. Dit això, no fa falta remarcar que l'accés a qualsevol préstec bancari ens estarà vetat si hem caigut en una llista de morosos.

Finalment, disposar de béns al nostre nom, com una casa o un vehicle, sempre suposa una ajuda per a la nostra sol·licitud.

Bàner Central Préstec Ràpid Bàner Central Préstec Ràpid
Vols un préstec?
Sol·licita-ho de manera ràpida i 100% en línia. Siguis o no client de BBVA.

Les comissions més habituals en els préstecs

Al marge de l'interès que paguem pel nostre préstec, la majoria de productes de finançament que ofereixen els bancs tenen alguna comissió associada. Les més comunes són les següents:

  • Comissió d'obertura: és un petit percentatge del total del préstec que es paga a l'inici.
  • Comissió de cancel·lació anticipada total o parcial: es paga un percentatge del capital pendent de retornar en el moment de la cancel·lació del préstec.

Quan sol·licitem un préstec hem de saber amb exactitud quin és el nostre límit d'endeutament, la quota mensual màxima que podem permetre'ns pagar sense passar "estretors" econòmiques. En funció d'aquesta dada podem començar a explorar diverses opcions i, com en qualsevol altra decisió, és important comparar les alternatives que ens ofereixen.

CTA Préstec Ràpid CTA Préstec Ràpid
Préstecs - També podria interessar-te Préstecs - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • T'expliquem com funciona una reunificació de deutes, a més dels seus avantatges i inconvenients.
  • Una de les garanties més grans que té el banc per assegurar-se la devolució del préstec és la nòmina.
  • T'expliquem en què consisteixen els crèdits a l'instant i com se'n pot aconseguir un.
Préstecs - Eines Préstecs - Eines

Eines de préstecs

  • Calcula les condicions de finançament del préstec que necessites amb el nostre simulador i en només 3 minuts.
  • T'ajudem a calcular les condicions de finançament del teu proper cotxe amb el nostre simulador de préstecs especialitzat.