Quin és el futur de les pensions

Totes les claus per entendre el futur del sistema de pensions espanyol.
La recent reforma de les pensions el 2013 va introduir canvis paramètrics, que s'estan implementant gradualment fins a 2027, cercant reforçar la sostenibilitat del sistema davant els importants reptes, principalment demogràfics, a què ha d'enfrontar-se. No està sola Espanya en aquesta batalla, ja que és un denominador comú als països desenvolupats, que veuen envellir la seva població sense que hi hagi un relleu generacional clar a causa de la baixa natalitat. En aquest article et comptem en detall com serà el futur de les pensions a Espanya i quins han estat les principals mesures adoptades en la reforma de 2013.
Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Qui paga les pensions

El sistema de pensions espanyol es basa en el principi de repartiment, ja que les pensions dels jubilats se sustenten amb les aportacions de les empreses i dels treballadors en actiu a la Seguretat Social. No s'ha de caure en la confusió de creure que el sistema estalvia aquestes aportacions per pagar la pensió dels futurs pensionistes: la realitat és que l'Estat utilitza les quantitats aportades pels treballadors en actiu per pagar la pensiónde els treballadors jubilats en aquest moment. Seguint aquesta mateixa lògica, seran els treballadors futurs els que paguin la pensió de qui avui cotitza i treballa.

A més, d'acord amb el principi de proporcionalitat contributiva sobre el qual també es basa el sistema de pensions espanyol, la quantia a rebre en la futura pensió vindrà donada per la quantia de les aportacions realitzades a la Seguretat Social (des de 2027 es computaran les dels últims 25 anys) i el període de temps total que s'hagi contribuït al sistema.

El futur de les pensions

Tal com s'acaba d'exposar, seran els futurs treballadors qui paguin les pensions dels treballadors que es retirin en un futur. Aquesta premissa no augura un bon futur, ja que s'espera que la proporció entre treballadors en actiu i pensionistes botiga a desequilibrar-se a favor d'aquests últims a mesura que passin els anys. A mitjan segle s'estima que hi hagi a Espanya més de 15 milions de persones majors de 65 anys, davant els poc més de 9 milions que hi ha ara. Les causes que han generat i continuen contribuint a aquesta situació es poden atribuir a dos importants factors demogràfics:

  • D'una banda, l'esperança de vida de la població és cada vegada més llarga, el que augmenta el número de pensionistes i fa que la despesa per a l'Estat sigui cada vegada major.
  • D'altra banda, la taxa de natalitat no fa sinó decréixer i al tancament de l'any passat es va registrar l'índex més sota dels últims quaranta anys: és evident que el número de treballadors en actiu que suporten el sistema disminuirà en els propers anys.

Factor de sostenibilitat per al sistema de pensions

Per tal de posar solució a una situació que només sembla poder empitjorar, el Govern va aprovar el 2013 una reforma de les pensions que incloïa el polèmic factor de sostenibilitat. En un principi, aquest factor anava a entrar en vigor el 2019, però després de l'aprovació en juliol de 2018 dels pressupostos generals de l’Estat, seu entrada en vigor s'ha endarrerit fins a una data “no posterior a 1 de gener de 2019”.

El factor de sostenibilitat cerca adequar la quantia de les pensions a l'evolució de l'esperança de vida amb una senzilla lògica: si un jubilat va a viure més anys (l'esperança de vida és creixent), haurà de percebre una quantia mensual menor perquè la suma total de la seva pensió sigui ajustat al nivell de contribucions que ha fet i sigui equivalent al d' un treballador que ha cotitzat igualment al sistema però s'ha jubilat en un moment a què se li atribueix una esperança de vida menor. Altres països del nostre entorn ja inclouen un factor de sostenibilitat equivalent en el càlcul de les seves pensions.

Una altra de les variables que va introduir la reforma de 2013 és l'Índex de Revaloració de les Pensions (IRP), que el que fa és vincular la pujada anual de les pensions a la salut dels comptes de la Seguretat Social , fixant un sòl (0,25%) i un sostre (IPC + 0,50%).

Bàner Central Pla de Pensions Bàner Central Pla de Pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

Tanmateix, després de l'aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per a 2018, aquest índex ha quedat en suspens , i per a 2018 i 2019 s'ha aplicat una revaloració en línia amb l'IPC, de l'1,6%, malgrat les advertències de diversos organismes que sostenen que aplicar aquesta fórmula pot incrementar el dèficit a mitjà i llarg termini. Queda per resoldre com es revaloraran les pensions el 2020 i anys successius, encara que tot sembla indicar que l'IRP ha quedat definitivament aparcat.

Davant un futur tan incert, la millor opció és cercar un pla alternatiu. Per això, des de BBVA volem ajudar-te a garantir el teu benestar en el moment que decideixis jubilar-te i t'oferim plans de pensions que s'ajusten a la teva edat i a les teves necessitats d'inversió. Entra en bbva.es i visita el nostre simulador de plans de pensions per calcular les teves aportacions i planificar el teu futur estalvi fiscal. O, si ho prefereixes, passa't per alguna de les nostres oficines per rebre assessorament personalitzat.

CTA Simulador Pensions CTA Simulador Pensions
Plans de Pensions - També podria interessar-te Plans de Pensions - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de Pensions - Eines Plans de Pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?