Deducció fiscal d'un pla de pensions

Un dels avantatges dels plans són els beneficis fiscals que suposen les seves aportacions per al partícip

Una deducció fiscal és una reducció dels ingressos de cada contribuent que estan subjectes a tributació, és a dir, que cal incloure en la declaració de la renda per calcular els impostos a pagar. Un dels avantatges dels plans de pensions és, precisament, que et beneficies d'una deducció en l'IRPF mitjançant les aportacions efectuades al pla. Però, en què consisteix realment la deducció d'un pla de pensions?

Per respondre aquesta pregunta, cal tenir en consideració dos aspectes fonamentals. El primer d'ells és que únicament s'apliquen deduccions mentre es fan les aportacions: a l'hora del cobrament, cal tributar per l'ingrés. El segon aspecte és que hi ha uns límits legals a les aportacions.

Bàner Superior Calcula Jubilació Bàner Superior Calcula Jubilació
Estalvia per a la teva jubilació
Calcula la seva millora amb les aportacions a un pla de pensions

Límits a les aportacions d'un pla de pensions

Les aportacions anuals efectuades a un pla de pensions es resten als ingressos que es declaren per calcular l'IRPF. Per exemple, si una persona té una nòmina de 25.000 € anuals i ingressa a l'any en el seu pla de pensions 4.000 €, a l'hora de calcular el seu IRPF serà com si només hagués guanyat 21.000 €. Com hem comentat anteriorment, hi ha unes quantitats màximes anuals que es poden ingressar a un pla de pensions.

Fins al 2014, hi havia aportacions màximes diferents en funció de l'edat del partícip del pla. Tanmateix, amb la reforma fiscal de 2015 la quantitat es va fixar per a tots els rangs d'edat en 8.000 € anuals. Ara bé, hi ha una sèrie d'excepcions que permeten ingressar més diners i que cal conèixer, ja que com més elevada sigui l'aportació al pla, més elevada serà la deducció derivada del pla de pensions.

Les persones el cònjuge de les quals no tingui ingressos per rendiments de treball o rebi una nòmina anual inferior als 8.000 € podran aportar al pla de pensions de la seva parella, addicionalment al seu propi, un màxim de 2.500 € anuals.

D'altra banda, per a les persones discapacitades, enteses com les que tenen una minusvalidesa física o psíquica igual o superior al 65%, el límit màxim d'aportació al seu pla de pensions s'estableix en 24.250 €. Així mateix, les aportacions efectuades als seus plans per terceres persones poden ser de fins a 10.000 €, sempre que les sumes de totes les aportacions no excedeixin la quantitat esmentada de 24.250 €.

Funcionament de la deducció fiscal d'un pla de pensions

Tal com dèiem, la deducció fiscal s'obté a través de les aportacions anuals efectuades al pla de pensions. Cal tenir en compte que no es tracta d'una deducció usual com la que es pot obtenir quan compres una casa, sinó d'una reducció directa de la base imposable de l'IRPF del partícip del pla. D'aquesta manera, els diners que s'ingressen al pla es redueixen del total del capital a declarar per calcular l'IRPF anual. Quan es disminueix la base imposable, es redueixen els impostos que cal pagar.

La forma més clara d'entendre com funciona la deducció d'un pla de pensions és amb un exemple. Suposem que un contribuent ha guanyat 40.000 € durant l'últim any i ha aportat al seu pla de pensions 6.000 €. Abans de descomptar les aportacions al pla, la seva base imposable seria 40.000 € i, per tant, hauria de pagar en el seu tram de l'IRPF el 37%. Tanmateix, com que tributa les aportacions, la seva base imposable es quedaria en 34.000 €, per la qual cosa hauria de pagar el 30% d'IRPF perquè està en un tram inferior. No només disminueix la quantitat a què s'aplica el percentatge de pagament, sinó que a vegades la deducció d'un pla de pensions es pot traduir en una rebaixa del tram d'IRPF.

Bàner Central Pla de pensions Bàner Central Pla de pensions
Plans de pensions adaptats a les teves necessitats
Coneix les diferents opcions que t'oferim

La desgravació fiscal, igual que les aportacions, també té un límit màxim establert per llei. Aquest és la menor de les quantitats següents: 8.000 € o del 30% dels rendiments nets del treball i d'activitats econòmiques. En cas de superar el límit de desgravació, es podrà traslladar l'excés a la declaració de l'IRPF dels cinc exercicis següents.

Si tens dubtes sobre la deducció fiscal del teu pla de pensions, a bbva.es tens una eina gratuïta i disponible per calcular quin seria el teu estalvi fiscal derivat de les aportacions. Només has d'introduir la teva aportació anual i indicar el tram de l'IRPF a què pertanys. No et quedis amb dubtes.

CTA Simulador pensions CTA Simulador pensions
Plans de pensions - També et podria interessar Plans de pensions - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Aquests són els canvis que s'han fet el 2018 en relació amb les pensions i la quantitat màxima per gaudir durant la jubilació.
  • Aquests són els càlculs que has de fer per obtenir la prestació de la pensió que rebràs després de jubilar-te.
  • Diversos factors poden afectar a la retenció de l'IRPF de les pensions de jubilació. Descobreix el teu percentatge.
Plans de pensions - Eines Plans de pensions - Eines

Eines de plans de pensions

  • Quin seria l'import de la teva pensió pública quan et jubilis? Descobreix-ho en tres passos molt senzills.
  • Troba el pla de pensions que millor s'adapti a les teves necessitats d'estalvi i comença a planificar el teu futur.
  • El nostre comparador et permetrà conèixer les característiques de tots els nostres plans i triar el que millor s'adapti a tu.
  • Amb el nostre simulador podràs conèixer la prestació final que rebràs una vegada et jubilis.
  • Vols saber quant podries estalviar-te en la declaració de la renda aportant a un pla de pensions?