La regla d'estalvi 50/30/20

T'ho expliquem tot sobre aquest mètode basat en percentatges perquè no et privis de res i, a la vegada, estalviïs una quantitat mensual

La regla d'estalvi 50/30/20 consisteix a agafar els teus ingressos mensuals i dividir-los en percentatges de manera que totes les teves necessitats primàries estiguin cobertes (50%), et puguis permetre capritxos (30%) i, a sobre, estalviïs per al futur (20%).

Aquest és un mètode d'ús comú, cada vegada més estès i acceptat entre tots aquells que no només volen estalviar per al futur, sinó també portar un control mensual del que gasten sense que la comptabilitat es converteixi en una tortura. Això és així perquè un dels principis bàsics de les finances és restar les despeses dels ingressos, la qual cosa dona com a resultat l'estalvi. És a dir: despeses - ingressos = estalvi. Amb la llei de l'estalvi 50/30/20 es canvia l'ordre dels termes de manera que als ingressos se'ls resta l'estalvi. L'operació matemàtica queda de la manera següent: ingressos - estalvi = despeses. Això, per insignificant que sembli, fa que des d'un primer moment es tingui en compte el percentatge d'estalvi amb què cal complir cada mes. D'aquesta manera, aquesta quantitat de diners es descomptarà des del principi, es gastarà menys mes rere mes i s'acumularan més diners per al futur.

Bàner Superior BBVA Bconomy Bàner Superior BBVA Bconomy
BBVA Bconomy
L'eina que t'ajuda a marcar-te una meta d'estalvi i aconseguir-la.

El 50% per cobrir les necessitats bàsiques

A l'hora de controlar les despeses i d'estalviar, és fonamental que no es destini mai més del 50% dels ingressos mensuals a cobrir les necessitats bàsiques d'una persona. Malgrat que és la partida pressupostària més àmplia d'aquesta regla d'estalvi, a alguns pot no semblar-los suficient per viure el dia a dia. Però això passa, sobretot, quan no es té clar què és un bé de primera necessitat i què és prescindible.

El 50% del sou hauria de gastar-se en:

  • El pagament de la hipoteca o lloguer.
  • Les despeses habituals d'un habitatge, com ara la llum, l'aigua, la quota de comunitat, la recollida d'escombraries, etc.
  • El menjar del mes.
  • El pagament d'escolaritat en cas d'estar estudiant o tenir fills que ho facin.
  • Calçat i roba.
  • Transport al lloc de treball.

Totes aquestes despeses tenen una cosa en comú: són vitals en el nostre dia a dia.

El 20% per a l'estalvi

Aquesta part de la regla és, segurament, la més dolorosa ja que de seguida que s'aplica veiem que els nostres diners minven un 20%. Per pal·liar la sensació de perdre poder adquisitiu és important fer dues coses mes rere mes. La primera és descomptar el percentatge d'estalvi de seguida que es rep la nòmina mensual. D'aquesta manera, ja des del primer dia del mes, si cobrem, per exemple, 1.000 €, tindrem 800 € per organitzar-nos i no pas el total.

El segon que cal fer per veure la “pèrdua” de diners mes rere mes amb bons ulls és, immediatament després de descomptar el 20% de la nòmina, ingressar els diners corresponents a aquest percentatge en un compte diferent del nostre compte corrent habitual. Per exemple, en un compte estalvi amb uns bons interessos. Així veurem que mes a mes la quantitat d'aquest compte creix amb els diners ingressats més els interessos, fet que ens farà més fàcil separar a principi de mes el 20% necessari per a despeses futures.

Bàner Central Bconomy Bàner Central Bconomy
Comença a estalviar
Amb BBVA Bconomy podràs comparar les teves despeses i crear el teu coixí financer.

El 30% per a despeses prescindibles

L'últim grup de la regla 50/20/30 és, amb tota seguretat, el que més ens agradarà complir a ulls clucs. Consisteix a destinar el 30% dels nostres ingressos mensuals a aquelles despeses del dia a dia o puntuals que són prescindibles, però que augmenten molta la nostra qualitat de vida. Dins aquesta categoria s'inclouen totes les activitats d'oci com anar al cinema, sortir a sopar alguns dies fora de casa o fer un viatge per vacances.

Controla totes les teves despeses i estalvia millor amb BBVA

Si estàs disposat a estalviar però no saps manejar sol tots els comptes, estàs d'enhorabona. Per fer-ho, BBVA disposa de BBVA Bconomy, una eina nova que t'ajudarà a controlar totes les despeses des del mòbil.

Amb aquest nou servei de BBVA tindràs informació sobre els teus diners que abans no tenies. Podràs analitzar al detall les teves despeses i descobrir com reduir-les i ajustar-les a la regla 50/30/20. 

A més, a l'app de BBVA hi trobaràs diverses funcionalitats per controlar les teves finances de manera eficient. Per exemple, disposa d'un chatbot, un assistent intel·ligent amb el qual podràs interaccionar si vols resoldre qualsevol dubte o si necessites informació financera, que es presenta de manera senzilla. Els nostres usuaris, especialment la gent gran, comenten que els és realment útil i en destaquen el llenguatge amè i proper. Comença ja a beneficiar-te dels avantatges de tenir totes les teves despeses controlades. Perquè com més en saps, millor decideixes i més estalvies.

CTA Bconomy CTA Bconomy
Comptes - També podria interessar-te Comptes - També podria interessar-te

També et podria interessar

  • Ajuden a identificar el banc receptor d'una transferència i garantir la seguretat del procés.
  • Hem posat a la teva disposició diverses funcionalitats en línia que faran més senzilles les teves gestions, siguis on siguis.
  • El temps que triga a fer-se una transferència varia. T'expliquem tot el que fa referència a aquesta operació bancària.
Comptes - Eines Comptes - Eines

Eines de comptes