Les borses contenen la respiració a l'espera de la reunió monetària de la FED
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de BBVA Banca Privada.

18/03/2024

Les dades macroeconòmiques publicades fins a la data avalen, amb alguns matisos, l'expectativa que les economies mundials mostraran resistència els pròxims mesos, mentre que la trajectòria de desinflació entra en una fase més lenta. Els bancs centrals, per part seva, emprendran un procés de flexibilització monetària limitat.

Pel que fa a l'evolució setmanal dels preus dels actius, a hores d'ara ningú pot dubtar de la sorprenent fortalesa subjacent que estan desplegant els mercats borsaris mundials. En efecte, en una setmana en què unes febles dades d'activitat als Estats Units van conviure amb dades d'inflació superiors a l'esperat i un fort repunt dels preus del cru, que van dur a un nou retard en les expectatives de baixada de tipus per part de la Reserva Federal, l'índex S&P 500 va tancar la setmana amb un comportament pràcticament pla.

Aquesta combinació de dades “estanflacionistes”, a priori, no hauria d'ajudar ni els mercats de renda fixa ni els de renda variable, però la confiança dels inversors s'ha mantingut en màxims, gràcies a l'expansió de la demanda d'innovacions tecnològiques, com la intel·ligència artificial. En qualsevol cas, se segueixen apreciant indicis d'exuberància inversora que no semblen sostenibles. Per exemple, l'estil d'inversió de “momentum”, que bàsicament consisteix a apostar per les accions que millor acompliment han mostrat recentment, com Nvidia, està experimentant una empenta extraordinària i ja són l'aposta més significativa dels fons de cobertura americans. De la mateixa manera, les entrades de diners en fons de renda variable i criptodivises van assolir un nou màxim històric la setmana passada.

Amb tot, l'S&P 500 va tancar amb caigudes setmanals del 0,14%, encara que en la sessió de dimarts, després de la publicació de l'IPC de febrer, que va sorprendre a l'alça, va aconseguir marcar un nou màxim històric. Des de llavors, ha acumulat tres sessions a la baixa. El comportament sectorial ens va deixar pujades setmanals en el sector petrolier i de matèries primeres, als quals es van unir les empreses de serveis de comunicació, consum estable i financers. En canvi, les caigudes en el sector immobiliari i de consum discrecional van ser significatives.

Pel que fa a la setmana borsària europea, va ser clarament alcista i els principals índexs del continent van repuntar entorn del 0,5% setmanal de mitjana, amb millor evolució relativa dels mercats perifèrics, que es van valer de la bona setmana dels bancs, que van acollir amb alegria el nou marc presentat pel BCE, que oferirà més incentius perquè les entitats continuïn prestant-se entre si. El sector financer va compartir protagonisme amb les empreses petrolieres. L'estil d'inversió “value”, per tant, va tornar a ser el clar protagonista de la setmana borsària europea. Menció especial mereix l'acompliment de la borsa espanyola, que, després d'arrencar l'any amb debilitat, està guanyant velocitat, impulsada per la millora de les expectatives de beneficis de les empreses de l'IBEX. Els bons resultats presentats per Inditex van ser especialment ben acollits pels inversors.

A Àsia, i particularment a la Xina, l'índex Hang Seng, que va començar la setmana amb guanys importants, es va veure llastat en les últimes sessions per les dificultats que continua mostrant el sector promotor, i amb els preus d'habitatge del febrer caient per vuitè mes consecutiu. Finalment, va destacar negativament l'acompliment de la borsa japonesa, molt afectada per l'expectativa de retirada dels estímuls monetaris per part del Banc del Japó; es va deixar prop d'un 2,5% del seu valor en còmput setmanal.

Respecte a la setmana que comença, la Fed s'enfrontarà al dilema d'haver de valorar una altra dada d'inflació superior a l'esperada i, alhora, aixecar acta del recent refredament econòmic que, sense ser tan evident com el que va motivar el canvi de discurs de Powell el desembre, podria fer que la balança estigués més equilibrada entre els riscos inflacionistes i els de desacceleració econòmica. No és descartable, per tant, un discurs moderat per part del president Powell en la jornada de dimecres.

Mentrestant, la fortalesa del mercat continua sent evident i els índexs amb prou feines s'han allunyat dels seus màxims històrics. Pensem que el posicionament constructiu cap als actius de risc segueix justificat des del punt de vista de mitjà termini, encara que considerem que el més beneficiós a curt termini seria una consolidació dels preus de les accions en els nivells actuals.