La borsa nord-americana fa història en la seva particular pujada lliure en superar els 5000 punts
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de BBVA Banca Privada.

12/02/2024

Les borses mundials van continuar desplegant la seva impressionant tendència alcista sense defallir. Als Estats Units, una bona campanya de presentació de resultats empresarials continua impulsant l'optimisme dels inversors, en un context en què s'han elevat les probabilitats de l'“aterratge suau” de l'economia.

Així, l'índex S&P 500 va aconseguir per fi superar amb solvència la cota dels 5000 punts per primera vegada en la seva història. L'acompliment de l'índex americà és extraordinari, es miri per on es miri: no vèiem una sèrie de 14 setmanes alcistes en les darreres 15 des de l'any 1972 i l'estil d'inversió “momentum” està registrant la seva millor arrencada d'any des de 2013. La fortalesa és evident fins i tot en l'evolució diària del mercat, ja que de les 28 sessions que portem el 2024, l'S&P 500 ha tancat un 71% dels dies per sobre del preu mitjà diari. Per descomptat, la pujada constant dels preus de les accions planteja riscos creixents de correcció. En aquest sentit, la sobrecompra tècnica dels principals índexs és molt significativa i, en algun moment, veurem una presa de beneficis. La gran pregunta aquí és si tornaran a aparèixer els compradors quan aquest moment arribi, ja que els inversors estan ara força sobreponderats en accions. La nostra expectativa és que qualsevol correcció tornarà a ser comprada mentre es mantingui la narrativa d'aterratge econòmic suau. Les expectatives generades per la IA continuen sent el principal argument dels alcistes i els “Set Magnífics” van tornar a liderar la setmana borsària estatunidenca. Nvidia continua sent la gran beneficiada i presentarà comptes el pròxim 21 de febrer. L'acció puja més del 40% anual i més del 215% en els últims 12 mesos. La part negativa de tot això és que l'amplitud del mercat ha tornat a caure perillosament. Prenguem com a exemple les accions de petita capitalització, l'acompliment de les quals és més sensible al creixement econòmic intern: l'índex Russell 2000 ha baixat aproximadament un 1% aquest any fins a situar-se un 20% per sota del seu màxim de 2021. L'indicador està 8 punts percentuals per darrere del Nasdaq dins aquest any. Mentrestant, la preocupació pel crèdit ha reaparegut després de l'evidència que la Fed trigarà més temps a baixar els tipus d'interès. D'aquesta manera, els bancs regionals han tornat a situar-se en el focus del mercat, després dels problemes mostrats per NYCB.

A Europa, encara que la campanya de presentació de resultats està sent decebedora, els mercats de renda variable van seguir el camí de les borses americanes i van tornar a tancar amb alces setmanals superiors a l'1%. Així, l'índex Eurostoxx 50 va marcar nous màxims des de l'any 2001 i va tancar la seva tercera setmana consecutiva a l'alça. Els sectors de tecnologia i de consum discrecional van liderar amb claredat la setmana borsària europea, mentre que les empreses elèctriques i immobiliàries van patir caigudes setmanals significatives. De la mateixa manera, el mercat espanyol va mostrar un pitjor comportament relatiu.

Amb el seu Any Nou a l'horitzó, la borsa xinesa va ser una de les grans protagonistes de la setmana, després que les autoritats decidissin donar suport contundent als seus mercats, que estaven tocant nivells molt baixos en les seves cotitzacions. El suport es va reflectir de forma positiva en les cotitzacions borsàries, encara que la sostenibilitat d'aquestes alces i de la confiança inversora podria dependre de nous anuncis d'estímuls econòmics que puguin adreçar-se amb contundència cap al seu sector promotor.

Mentrestant, el mercat japonès va continuar la seva escalada cap als màxims assolits fa 35 anys i va tancar la setmana amb alces del 2%, impulsat per la debilitat del ien. Finalment, les borses emergents van continuar mostrant un pitjor comportament relatiu, que durant l'última setmana es va reflectir en les caigudes dels mercats d'Europa de l'Est i Llatinoamèrica.

Per acabar i alçant la vista cap al fonamental, les coses es continuen trobant al mateix lloc que durant els últims dies, encara que hem superat amb solvència l'obstacle de les revisions de l'IPC de 2023, que l'any passat van generar moltes incerteses sobre el procés de desinflació. Per la seva banda, els mercats de renda variable mundials han continuat pujant sense descans, la qual cosa fa cada cop més probable un procés de consolidació a curt termini, atesa la sobrecompra tècnica acumulada. En qualsevol cas, no veiem cap motiu fonamental per modificar el nostre posicionament constructiu i creiem que, mentre l'actual narrativa d'aterratge econòmic suau no canviï de manera substancial, qualsevol correcció tornarà a ser interpretada com una oportunitat de compra per part dels inversors.