Un mercat complaent davant els riscos apuntala la tendència alcista a curt termini
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de Banca Privada de BBVA.

22/05/2023

L'impuls macroeconòmic a Europa està decebent, llastat per la preocupant divergència entre la robusta activitat del sector de serveis i la intensa desacceleració en l'activitat industrial. Això últim importa més a Europa que en altres regions, atesa la dependència més gran de les seves principals economies, com l'Alemanya, del sector manufacturer. A l'altre costat de l'atlàntic, la temuda desacceleració econòmica als Estats Units no dona senyals d'estar prenent forma i l'activitat està resistint força bé. Les dades de l'última setmana han tendit a sorprendre a l'alça, especialment pel que fa al mercat laboral. Mentrestant, el consumidor segueix gastant i, a diferència de la Xina i Europa, la producció industrial va repuntar amb claredat durant l'abril. Per descomptat, els tipus d'interès més alts i l'enduriment de les condicions creditícies per part dels bancs regionals haurien de començar a pesar cada vegada més sobre el creixement i l'ocupació durant els pròxims trimestres, però els senyals més recents avalen la sorprenent resistència de l'economia estatunidenca.

En l'àmbit de política monetària, les sòlides dades macroeconòmiques publicades, una certa relaxació en les tensions que afecten els bancs regionals i els comentaris agressius de diversos membres de la Fed van deixar entreveure al mercat la possibilitat que es pugui produir una nova pujada de tipus el juny. Així, alguns integrants del FOMC, com Harker, Bowman, Mester i Barkin, han expressat la seva voluntat de considerar augments addicionals de tipus. Goolsbee i Bullard també s'han preguntat si l'actual política monetària és prou restrictiva. Logan, de la Fed de Dallas, va dir la setmana passada que una pujada el juny constituïa el seu escenari base. Per part seva, els comentaris del president Powell van ser interpretats pel mercat com a contraris a una nova pujada de tipus. En resum, en la reunió de la Fed del juny han augmentat les probabilitats d'un nou ajust de tipus a l'alça, tot i que l'escenari de pausa continua sent la nostra principal expectativa. Finalment, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va indicar que el creixement dels preus estava mostrant signes de desacceleració, destacant que el BCE està començant a notar l'efecte de les seves mesures, però va agregar que es necessitaven tipus d'interès alts durant un període de temps prolongat.

Si la secretària del Tresor, Janet Yellen, té raó, el govern estatunidenc es quedarà sense diners per complir les seves obligacions a partir de l'1 de juny, la coneguda com a “data X”. Falten menys de dues setmanes i no s'ha arribat a un acord a l'hora d'escriure aquestes línies. Tanmateix, els mercats financers han estat sorprenentment tranquils, en contrast amb el període previ a la crisi de sostre del deute del 2011.

Els inversors donen per fet l'acord i consideren que no hi ha necessitat de preocupar-se, però el fet cert és que la volatilitat podria perfectament augmentar a mesura que ens acostem a la temuda data. Fins i tot si s'arriba a un acord entre el president Biden i el líder del Congrés McCarthy, no podem descartar accidents amb una data límit tan ajustada. Si les negociacions es prolonguen fins a l'últim minut, el nerviosisme dels mercats està garantit.

Al marge de les negociacions relacionades amb aquest assumpte, el mercat seguirà molt pendent de l'evolució dels preus. Així, es prestarà una atenció especial al deflactor del consum privat del mes d'abril, que mostrarà poc o cap progrés en el procés de desinflació. De la mateixa manera, la lectura final del maig de les expectatives d'inflació a llarg termini de la Universitat de Michigan haurà de confirmar si el repunt que va mostrar l'estimació preliminar es pot mantenir. L'atenció també se centrarà en les actes de la reunió del FOMC del 2 de maig, en què esperem que es reforci la probabilitat de pausa en el procés d'ajust de la institució. A Europa, els PMI preliminars del maig podrien mostrar els primers indicis d'una desacceleració econòmica més àmplia, impulsada per la persistent contracció de l'activitat manufacturera i uns serveis menys expansius.

Mentrestant, els actius de risc han viscut una de les seves millors setmanes dels últims mesos. No obstant això, és evident que l'entorn de riscos continua sent complex, per la qual cosa estarem molt atents a l'evolució dels esdeveniments per prendre les accions necessàries si s'acaba complicant l'escenari.