Kiran Bir Sethi

Educadora

"Hem mentit als nostres fills: no són el futur, són el present"

Si vols veure la versió llarga del vídeo, prem aquí

Em dic Kiran Bir Sethi i soc de l'Índia. En un principi, vaig estudiar per ser dissenyadora. Mentre em dedicava a dissenyar, fa 26 anys, vaig ser mare. Quan el meu fill va entrar en el col·legi, amb cinc anys, vaig pensar que allà l'adorarien com jo feia. Però em vaig adonar que no. Ell allà era un nombre més. Vaig saber que no entenien qui era i em vaig proposar fer alguna cosa. Podria haver-lo canviat de col·legi no fer res més. En canvi, el vaig treure i vaig obrir un col·legi jo mateixa. Ho vaig fer a casa i vaig proposar-me que tots els nens fossin capaços de dir "jo puc", de tenir una història i un nom. Així doncs, fa 16 anys vaig obrir la meva casa per convertir-la en un col·legi.

Encara recordo moltes històries dels primers nens que van passar per allà. Gairebé tots aprenen a dir "no puc". És el que inculquen al col·legi, escoltar els adults, no tenir idees, estar asseguts. I això es fa durant quinze anys. Després ens sorprenem que no siguin creatius, empàtics ni responsables, però és el que els hem ensenyat. L'objectiu de l'escola que jo vaig fundar i del programa Design for Change és prometre a cada infant que sí que es pot. I que ho poden fer avui.

Avui dia, Design for Change té presència a seixanta-sis països, incloent-hi Espanya. Aquí, uns joves superherois de sis, set i vuit anys han construït un camp de golf a la seva escola.

"Igual que entrenem els músculs del cos, cal entrenar els músculs del superpoder del 'jo puc' i de l'empatia"

Som l'única espècie del planeta que pot pensar i ser creativa. Som l'única espècia del planeta amb capacitat d'empatia. Això ens fa únics. Però és una capacitat que cal entrenar. Això és el que aconsegueix Design for Change. Necessitem ser més que humans; tenir ciutadans amb humanitat, que és el que necessita el món. Ets meravellós. Creiem que, si li diem això a alguna persona, nosaltres no som tan bons i és millor criticar-la. Quan miro els nens als ulls, recordo quan tenia disset anys i vaig arribar per primera vegada a l'escola de disseny. Vaig sentir per primer cop què era sentir-se viva. El meu professor em mirava als ulls i m'escoltava. Mai no ho havia experimentat. No sabia com era sentir-se escoltada.

Design for Change és com una recepta, una fórmula o un marc. Design for Change consisteix en quatre passos senzills: sent, imagina, actua i comparteix. Els anomenem FIDS for KIDS. Aquestes són les sigles en anglès. Cada pas equival a alguna cosa, com una fórmula. Quan sembres en els nens les llavors de "sent, imagina, actua i comparteix", veus que són més capaços de creure perquè han triat allò que els preocupa.

Biografia
Educadora i emprenedora social. Fundadora del model Design for Change (DFC), un moviment present en més de 60 països, que arriba a més de 25 milions d'infants. El seu objectiu: connectar l'aprenentatge de l'escola amb la millora de la comunitat mitjançant quatre passos senzills: Sent, Imagina, Fes i Comparteix. Aquesta iniciativa ha estat destacada per les Nacions Unides en el marc dels Objectius Globals (Global Goals).