Què és el valor liquidatiu dels fons d'inversió

Descobreix un dels conceptes clau per conèixer el rendiment de la teva inversió.
En la majoria de les ocasions invertir comporta certa incertesa i riscos. En el cas dels fons d'inversió, malgrat que la gestió es delega en professionals, sempre és convenient conèixer alguns conceptes bàsics. D'aquesta manera, si vols aprofitar els grans avantatges d'aquest producte financer, segueix llegint per entendre la relació entre fons d'inversió i valor liquidatiu.
Bàner superior calcula rendibilitat Bàner superior calcula rendibilitat
Treu partit al teu diners
Tria el fons d'inversió que s'adapti més bé a les teves necessitats.

Com funciona un fons d'inversió?

Els fons d'inversió són institucions d'inversió col·lectiva (IIC) que uneixen les aportacions de diversos inversors i gestionen aquest patrimoni en el seu conjunt. Als inversors d'un fons se'ls coneix com a partícips, i cadascuna de les unitats en què es divideix el patrimoni es denomina participació. Tanmateix, els partícips no compren participacions com passa amb les accions a la borsa, sinó que inverteixen la quantitat que consideren apropiada i, a partir d'aquesta quantitat, reben el nombre de participacions corresponent.

La gestió dels actius del fons s'encomana a l'entitat gestora, mentre que la custòdia dels títols és funció de l'entitat dipositària, que també s'encarrega de supervisar l'entitat gestora. Ambdues entitats, encara que poden pertànyer a un mateix grup, han de ser independents. L'entitat gestora, per part seva, gestionarà els diferents fons ajustant-se a la política d'inversió de cadascun d'ells, que determina en quin tipus d'actius, empreses i àrees geogràfiques pot fer les seves inversions i, en definitiva, quin és el perfil de risc del fons. D'aquesta manera, els partícips poden avaluar el risc de cada fons d'inversió i triar el que més s'adapta a les seves necessitats.

En què consisteix el valor liquidatiu d'un fons d'inversió?

El valor liquidatiu representa el valor o preu de cada participació d'un fons d'inversió en un moment concret. En general, l'entitat gestora calcula i publica aquest valor diàriament, llevat en el cas d'alguns fons especials que per la seva naturalesa requereixen que es calculi amb diferent periodicitat. El valor liquidatiu no és una altra cosa que la divisió del patrimoni total del fons entre el nombre de partícips amb què aquest compta en aquest moment. És, per tant, un càlcul net, atès que en el patrimoni del fons es descompta diàriament la part proporcional de les comissions que suporta el fons.

Quan un nou partícip inverteix en un fons, l'habitual és que no conegui el nombre de participacions que obtindrà amb la seva inversió fins que es calcula el valor liquidatiu al final del dia. Els fons d'inversió publiquen aquesta informació a una hora determinada, depenent dels mercats en què inverteixen. Aquestes dades es poden consultar per Internet a la pàgina web de l'entitat gestora, o als butlletins de les borses de valors.

Per a què serveix conèixer el valor liquidatiu d'un fons d'inversió?

El valor liquidatiu d'un fons d'inversió és una informació rellevant, ja que permet conèixer en qualsevol moment el valor actualitzat de la inversió efectuada. Es tracta d'una dada que ofereix informació sobre la rendibilitat del fons i l'evolució de la inversió en comparació dels valors anteriors. En altres paraules, serveix perquè el partícip pugui saber si està guanyant o perdent diners amb la seva inversió. D'altra banda, també és de gran utilitat per fer un seguiment periòdic de la inversió. El valor liquidatiu és al fons el que la cotització a l'acció. El resultat final de la inversió dependrà del valor liquidatiu de venda i del valor liquidatiu de compra, en cas d'haver-hi hagut una única subscripció, o el valor liquidatiu mitjà d'adquisició, en cas d'haver-hi hagut diverses aportacions.
Bàner central Bàner central
Cercador de fons
Coneix el catàleg de fons d'inversió de BBVA.

Altres factors a tenir en compte

Encara que el valor liquidatiu proporciona una informació molt valuosa a l'hora d'invertir, no és l'única informació a considerar si es vol fer una inversió rendible. Hi ha altres factors de gran importància que poden ser determinants per a molts inversors.

A més de conèixer la política d'inversió del fons, el futur partícip ha de ser conscient del seu propi perfil de risc i determinar clarament quin és l'horitzó temporal de la seva inversió. Davant un horitzó temporal reduït, s'ha d'evitar assumir riscos. Horitzons temporals amplis conviden a assumir riscos a la recerca d'una rendibilitat superior. Una altra de les qüestions que hauran d'analitzar els inversors és l'import mínim inicial (IMI) del fons, és a dir, l'import mínim necessari per fer la primera aportació. Tot inversor també ha d'estudiar amb deteniment el document de Dades fonamentals per a l'inversor (DFI) de cada fons d'inversió. Aquest inclou informació relativa a les qüestions anteriors, així com detalls sobre comissions i altres factors que poden afectar la rendibilitat del fons.

Ara ja coneixes més detalls sobre els fons d'inversió i la rellevància del seu valor liquidatiu. A BBVA posem a la teva disposició tota la informació necessària perquè triïs el fons d'inversió que més s'adapta a les teves necessitats. T'oferim una àmplia gamma de fons d'inversió amb condicions a mida de tota mena d'inversors. Visita bbva.es o qualsevol oficina BBVA per conèixer totes les seves característiques.

CTA subinici fons CTA subinici fons
Fons d'inversió - També et podria interessar Fons d'inversió - També et podria interessar

També et podria interessar

  • Coneix les característiques, la tipologia i la descripció del que coneixem com a actius financers.
  • T'expliquem com funcionen els fons d'inversió i tot el que necessites saber per invertir els teus diners.
  • Risc reduït i rendibilitat coneguda per endavant són dues de les característiques de la inversió en renda fixa.
Fons d'inversió - Eines Fons d'inversió - Eines

Eines de fons d'inversió

  • El simulador de fons d'inversió de BBVA t'ajuda a conèixer la rendibilitat que podràs aconseguir amb els teus estalvis.
  • No saps quin fons d'inversió s'adapta millor a les teves necessitats? El nostre comparador t'ajudarà a triar la millor opció.
  • Troba el millor fons d'inversió on invertir els teus estalvis i comença a rendibilitzar els teus diners.
  • Calcula la rendibilitat d'una inversió d'una manera ràpida i senzilla amb la calculadora que posem al teu abast.