Claus per reduir deutes

El mètode bola de neu

L'any 2008, moment en què va esclatar la crisi financera, les famílies espanyoles havien acumulat un deute superior a 960.000 milions d'euros. Una dada que durant els anys durs de la crisi es va anar rectificant fins a arribar al 2017, moment en què el saldo va tornar a tancar en negatiu amb un deute de 3.063 milions d'euros (segons l'Institut Nacional d'Estadística). Una xifra que l'any passat gairebé es va quintuplicar: va assolir els 14.800 milions d'euros.

Aquests apunts ofereixen dues lectures: una positiva i una altra negativa. La primera mostra que els bancs estan tornant a donar préstecs i, l'altra, que les famílies s'estan tornant a endeutar. I és que caure en aquesta espiral és senzill; el complicat és sortir.

Si et trobes en aquesta situació, des del principi has de tenir clar que els miracles no existeixen, però sí que hi ha eines que et poden ajudar a organitzar-te i a reduir deutes. Des de BBVA et volem mostrar el denominat "mètode cascada", un sistema que es va inventar per aplanar aquest difícil camí.

Bàner Superior Programa el teu Compte Bàner Superior Programa el teu Compte
Estalvia amb Programa el teu Compte
Utilitza les seves 6 regles i compleix les teves metes de forma ràpida i senzilla

Mètode Snowball o bola de neu

La força d'aquest mètode Snowball, o bola de neu, rau a anar eliminant els deutes de menys quantitat primer. O explicat d'una altra manera: es basa a posar un saldo extra per pagar el deute més petit primer, fent pagaments mínims en els altres fins que aquest quedi eliminat. Una vegada que això passi, els diners que es destinaven a pagar aquest deute es dedicaran al següent més baix. Així fins que s'aconsegueixi tornar a estar en números verds.

Aquest mètode s'ha posicionat com un dels més efectius de cara a reduir deutes, ja que, en estar basat en petits esforços econòmics més senzills d'aplicar, els resultats s'aconsegueixen de manera més fàcil i ràpida, i d'aquesta manera augmenta la motivació en veure pròxima una resolució del problema.

 

Com pots posar-la en marxa?

  • Fes una llista amb tots els deutes: abans de posar fil a l'agulla, has de conèixer de quin tipus són i quina és la seva quantia. A més, i perquè aquest mètode sigui realment efectiu, has d'ordenar-los de més baix a més alt per després poder atacar-los d'un en un.
  • Revisa els pagaments mínims mensuals: quan hagis organitzat bé tots els teus deutes, has de revisar quin és el pagament mínim en cadascun d'aquests i actualitzar-lo respecte al pagament que tenies abans.
  • Defineix la quantitat del pagament extra del més baix: una vegada tinguis ben definits els dos passos anteriors, has de fer comptes i veure quant pots dedicar de manera extra al deute més baix. Aquí és important intentar assignar el màxim que puguis, així els primers deutes que vagis abonant desapareixeran més ràpid.
  • Repeteix la fórmula fins que acabis amb els teus deutes: és el que es coneix com el mètode "bola de neu", perquè cada vegada va augmentant més. Així, una vegada que hagis pagat la totalitat del deute més petit, hauràs de passar al següent, fins que arribi el moment en què els hagis liquidat tots.
Bàner Centre Programa el teu Compte Bàner Centre Programa el teu Compte
Compte Metes BBVA
El compte que t'ajuda a aconseguir els teus objectius d'estalvi.

Un millor control sobre les despeses

Com dèiem abans, a BBVA som conscients que els miracles no existeixen. També sabem que no és impossible sortir de les males situacions econòmiques. Un dels punts clau a l'hora d'afrontar aquest tipus d'objectius és estar ben organitzat. Per fer-ho, i gràcies a la revolució tecnològica, hi ha un gran nombre d'aplicacions que faciliten aquesta tasca tant per a aquells que volen reduir deutes com per als que volen estalviar.

Un exemple és El meu dia a dia, amb què pots tenir els teus diners sempre sota control. És intuïtiu i fàcil d'utilitzar i et permet veure els teus ingressos i despeses ordenats per categories, la qual cosa et facilita la planificació i la presa de decisions a l'hora d'estalviar. També disposes de Moviments previstos, funcionalitat que et mostra els teus propers moviments, tant d'ingressos com de despeses (i a dos mesos vista); d'aquesta manera, millora la gestió de la teva economia i t'ajuda, amb això, a afrontar el teu objectiu principal: reduir deutes.

A través de l'aplicació, també podràs fer ús de Bconomy, una eina que facilita el teu estalvi en permetre't analitzar detalladament les despeses efectuades i, amb això, esbrinar quines són prescindibles. Si estàs pensant a estalviar, l'app del BBVA pot ser la teva gran aliada.

CTA Programa el teu Compte CTA Programa el teu Compte