Esther Wojcicki

Professora i periodista

"El periodisme s'hauria d'incorporar al pla d'estudis de totes les escoles del món".

Pots veure el vídeo complet aquí.

Vaig créixer en el que avui dia consideraríem pobresa, perquè teníem molt pocs diners i comprar menjar era un problema. Als deu anys (era força petita), vaig decidir que l'única manera de sortir d'aquesta situació era a través de l'educació. No estic segura què em va inspirar a pensar això amb deu anys, però jo llegia molt. No teníem gaires joguines, no anàvem de viatge enlloc, així que jo anava a la biblioteca. Això era tot. Devia llegir alguna cosa que deia que l'educació era el camí correcte, així que es va convertir en la meva meta. Per això em vaig posar a treballar tan aviat —amb catorze anys— però en alguna cosa en què vaig pensar que gaudiria, que seria bona, la qual cosa no deixa de ser interessant. Vaig començar a treballar de reportera per a un diari local. Era noia per a tot, no tenia gens de formació, però vaig tenir la gosadia d'anar i preguntar si necessitaven una ajudant. Recordo com es miraven entre ells —era un grup de només homes— i van dir: «Clar, necessitem una ajudant, et pagarem tres centaus per paraula», i vaig dir: «D'acord, accepto». Vaig estalviar prou diners per poder anar a la universitat. Va ser un repte, va ser molt estressant, però estava decidida, tenia un objectiu: tenir una carrera universitària.

El meu objectiu és ajudar altres persones a veure el poder de l'educació. De fet, quan penso en l'educació penso en l'apoderament, perquè aprens coses que poden ajudar-te a dur una vida millor. Així que el meu objectiu és ajudar que tothom tingui aquesta oportunitat. Tinc centenars, fins i tot milers d'alumnes que han tingut èxit, molt èxit, i la meva teoria és que han tingut èxit perquè se senten apoderats, senten que poden fer tot el que es proposin, així que si se'ls presenten obstacles, qualsevol tipus de fracàs, no importa, ho tornen a intentar. Ningú escriu la història bé la primera vegada. S'aprèn cometent errors i repetint-ho una altra vegada. Això es trasllada a la vida en general.

Ensenyo comunicació, i per poder produir una publicació els estudiants han de ser capaços de comunicar-se. Si aprens a comunicar-te correctament a l'institut, podràs comunicar-te adequadament a la universitat i a la vida real.

No vols que un infant ho faci tot sol. Cal ensenyar els infants a treballar en equip. Has de poder treballar amb tothom, t'agradi o no t'agradi aquella persona.

"L'educació és i sempre serà una interacció entre persones. El professor ha de ser-hi present"

Com ensenyo pensament crític? Han de sortir i recopilar informació, això és el periodisme. Cerques fonts primàries, descobreixes el que està passant al món, ets reporter. Encara que estiguis escrivint un article d'opinió, has de trobar opinions que donin suport a ambdós costats. Així que recopiles la informació i després has d'esbrinar què és el més important. Saps com n'és, de difícil, això, per a la majoria de la gent? Així que si tens pràctica amb això, si ho fas cada dia, cada setmana, et tornes molt bo fent-ho.

La creativitat és una cosa que has de practicar, així que cometen molts errors, però està bé, no m'importa, només torna a fer-ho, repeteix-ho, sigui el que sigui. Alguns dels errors creatius poden semblar de bojos, però després poden resultar ser molt bones idees. TRICK és una cosa que vaig elaborar juntament amb els meus alumnes. TRICK vol dir confiança, respecte, independència, col·laboració i amabilitat. El primer és la confiança. Jo confio en els meus alumnes —de vegades massa—, però mai no me n'he penedit. Jo confio que ells saben el que fan, si arriben tard a classe; assumeixo que tenen una bona raó. La majoria dels infants volen fer les coses bé, volen que els acceptin, volen fer un bon treball, aquesta és la meva filosofia. Hem de donar-los la llibertat de tenir les seves pròpies idees i de pensar per ells mateixos. Una revolució en l'educació és una cosa molt difícil d'aconseguir, però és molt important que ho fem i que ho aconseguim. I el primer que cal fer és canviar el nostre pensament sobre l'educació. Perquè l'educació, actualment, és completament diferent, però el sistema escolar no ha canviat, i no ha canviat perquè l'educació se segueix basant en discursos i en llibres. A les persones les eduquen asseient-les en una classe, fent que escoltin un professor, prenent apunts i fent exàmens. No es presta atenció al fet que tots aprenem amb el mòbil. Fa centenars d'anys, la visió era que “jo, l'adult, soc el més llest i t'ensenyaré a tu a ser intel·ligent”. La meva visió actual és que aquests infants són molt llestos de forma innata, fa molt temps que utilitzen dispositius electrònics. Donem-los l'oportunitat de ser creatius i que utilitzin la informació que coneixen de forma creativa. Això no vol dir que ens desfem dels discursos. Jo crec que el vuitanta per cent del currículum s'hauria de basar en discursos. De tot el sistema, el vuitanta per cent; només hem de canviar aquest vint per cent.

El sistema està tan arrelat en com s'ha passat de generació en generació, que és molt difícil de canviar. Així que vull treballar amb el sistema tal com és, i si podem començar per canviar el vint per cent i veiem com funciona, potser llavors podem canviar un trenta per cent. Pot ser un canvi gradual. El canvi és una cosa molt difícil per a les persones, per a les cultures, per a tots. Tots parlem de canvi, però ningú no vol dur-lo a terme, en realitat. Alguns dels descobriments més importants dels darrers deu anys els han dut a terme infants.

Cada part del món té diferents reptes. Els infants poden ser part de les solucions. Donem-los una oportunitat, i amb aquesta oportunitat podran, també, aprendre més. És una barreja del sistema antic i el nou. Utilitzes la tecnologia per donar suport al teu ensenyament. En comptes de limitar-te a donar discursos sobre la Guerra Civil als Estats Units, per exemple, pots demanar als nois/es que cerquin a Internet com ha afectat la Guerra Civil al món actual, i quan preguntin què és la Guerra Civil, pots demanar-los que ho cerquin a Internet, que investiguin i que cerquin què és la Guerra Civil i quines repercussions ha tingut la Guerra Civil avui dia. Aquesta és la forma d'ensenyar història, no com me la van ensenyar a mi, amb un llibre amb un munt de dates i havent de memoritzar-ho tot, dates, persones que per a mi no significaven res, fer un examen… Jo era bona memoritzant, així que treia excel·lents, però ja no recordo res, absolutament res, i a la majoria de gent li passa el mateix, que no se'n recorden.

La meva forma d'ensenyar és un aprenentatge totalment combinat, perquè podria dir que el vuitanta per cent de les vegades són els alumnes els que manen. L'altre vint per cent, de vegades, imparteixo jo el tema. Els alumnes treballen en equip, els uns amb els altres, i produeixen publicacions. Hi ha una data d'entrega cada tres setmanes, i cada tres setmanes presenten un diari de quaranta-vuit pàgines i tres seccions. Hi ha al voltant de dotze tipus de publicacions diferents i entre sis-cents i set-cents alumnes hi participen. Gairebé la meitat del cos estudiantil de l'Escola de Secundària de Palo Alto, publiquen un diari que es diu The Campanile. També diverses revistes. A més, cada dia es fa una retransmissió per a tota l'escola, que s'arxiva a la pàgina web de l'escola. A més, tenim ràdio cada dia, si t'interessa la ràdio. També tenim una classe de producció de vídeo, per si t'interessa fer pel·lícules. També impartim classe de disseny gràfic.

Biografia
Periodista i professora a l'institut Palo Alto. Vicepresidenta de l'organització mundial de llicències Creative Commons, presidenta de la Fundació d'amics de Lurdes Mutola per a la promoció de l'educació de les nenes a Moçambic i consultora de la Fundació Carnegie per a l'Avenç de l'Ensenyament.