Megatendències: noves oportunitats d'inversió sostenible

Les principals gestores internacionals recomanen tendències que aposten per models de negoci sostenibles
Coneix les megatendències
En un entorn preocupat pel benestar social, la cura del planeta i el continu avenç tecnològic, aquestes noves tendències que són ja motors del creixement global. La Banca Privada de BBVA treballa juntament amb les gestores principals per incorporar a la seva proposta aquests models d'inversió sostenible.

Megatendències d'inversió

Per les principals gestores internacionals.

 • A Banca Privada de BBVA apostem per les tendències d'inversió més interessants per aconseguir perspectives diferents, més diversificació i un comportament diferent d'altres tècniques de gestió més tradicionals.
 • En quines temàtiques veiem més valor a mitjà i llarg termini? En la inversió sostenible, la revolució tecnològica en les finances i les noves tecnologies aplicades a la seguretat, el consum sostenible i la longevitat, com a eixos clars per crear valor en les carteres.

Consum sostenible per Morgan Stanley

Partint de les dades de Nacions Unides, el 2050 la població mundial podria arribar als 9.600 milions de persones. Això farà que, per mantenir el nivell de vida actual, necessitem l'equivalent actual a tres planetes, per la qual cosa seran necessaris una producció i un consum més sostenibles dels recursos (objectiu número 12 dels ODS) per part de tots, entenent aquest objectiu del consum i la producció sostenibles com fer més i millors coses amb menys recursos. Es tracta de crear beneficis de les activitats econòmiques mitjançant la reducció de la utilització dels recursos, la degradació i la contaminació, i alhora aconseguir una millor qualitat de vida.

Així, doncs, i des del punt de vista d'una inversió sostenible, aquelles companyies que siguin capaces d'adaptar-se a aquests criteris de consum seran les guanyadores i líders de la seva indústria, ja que els consumidors donen cada vegada més importància a aquests criteris sostenibles en triar una marca. També han d'estar alineats amb els criteris governamentals sobre això i tenir en compte les possibles sancions que els reguladors volen imposar a les cadenes de producció que no els compleixin, cosa que afectaria el compte de resultats i la reputació de les empreses.

Com aprofitem aquesta oportunitat?

La millor manera d'aplicar aquests principis sostenibles és implicant-se en la direcció sobre les qüestions quotidianes clau. Els millors posicionats per fer-ho són els gestors actius, experts i encarregats de detectar riscos mediambientals, socials o de governança, així com altra mena d'oportunitats. Aquesta implicació dels gestors també permet:

 • Fer-se una imatge més integral del perfil ESG (sigles en anglès d'inversió socialment responsable, o ISR) de la companyia.
 • Contactar amb l'equip directiu i els consells en cas que existeixi risc per a la sostenibilitat de les rendibilitats. Així, doncs, si una companyia no encerta amb el govern corporatiu, tampoc no ho farà amb els altres dos pilars d'ESG:  el mediambiental i el social.

Salut i longevitat per AXA

Pensem que, en el futur, les companyies que possiblement creixeran més seran aquelles que tinguin en compte, com a factor clau, la longevitat. De fet, s'afirma que constituirà una de les grans transformacions d'aquest segle, ja que actualment l'esperança de vida dels nens nascuts en països rics és de més de 100 anys, amb vastes i profundes implicacions per a les persones, que es veuran obligades a canviar el cicle de vida, que actualment té tres etapes, per un de multietapes. Aquesta última n'inclourà algunes d'intermèdies i una final de jubilació, amb més despesa en l'atenció a la salut, la qual es pot duplicar a partir dels 65 i quadruplicar per sobre dels 85.

Com aprofitem aquesta oportunitat?

Com a gestora d'inversions, recomanem que el focus es posi en aquelles companyies que experimentaran un creixement més accelerat dins el camp de la longevitat, les quals trobem al voltant de quatre grans àrees:

 • Benestar, tenint en compte que la facturació de la indústria que engloba clubs, gimnasos i health clubs va pujar fins als 87.200 milions d'euros el 2017.
 • Despesa en la tercera edat, després de les estimacions que auguren una despesa global el 2020 de 15 bilions (davant els 8 bilions del 2010).
 • Atenció a la tercera edat, atès que la previsió de demanda de residències per a la gent gran es triplicarà abans del 2030 per a tot l'espectre d'atenció: des de residències de vida activa fins a hospitals. 

Tractaments, amb grans avenços en recerca mèdica i farmacèutica en malalties que afecten de manera creixent la població d'edat avançada.

La revolució tecnològica en les finances per Robeco

Avui, la banca tradicional s'enfronta a una sèrie de noves tendències que estan transformant la indústria tal com la coneixem i, al seu torn, estan oferint interessants oportunitats d'inversió.

Un dels més factors més influents és la digitalització, el màxim impulsor del creixement de la indústria financera amb fintech (o financial technology, indústria financera que aplica noves tecnologies a activitats financeres o d'inversió) com a actor principal en un futur a curt termini. Això farà que les entitats financeres hagin de fer grans inversions en tecnologia durant els pròxims tres a cinc anys per tal d'evolucionar, per exemple, cap a uns mitjans de pagament més en línia (o a través d'app), cap al blockchain o cap a l'ús dels robo advisors.

Com aprofitem aquesta oportunitat?

La velocitat i la disrupció dels canvis tecnològics, demogràfics i en la regulació ofereixen clares oportunitats d'inversió que es poden capitalitzar. Les conviccions són:

 • El pagament en línia serà la regla i el cash, l'excepció.
 • S'obrirà la porta a dos milions de persones que actualment no manegen les seves finances a través de la digitalització del sector financer.
 • Cooperació entre els jugadors més establerts (bancs), que disposen de les bases de dades, i els nous (fintech), posseïdors de la tecnologia.

L'aspecte fintech pot tenir un angle molt sostenible, i no només perquè és inclusiu (acosta mercats emergents a desenvolupats). També pel paper bàsic de la ciberseguretat en la gestió eficient dels models de negoci, claus en la governança en el famós ESG.

Sostenibilitat i impacte. Canvi climàtic per Allianz

La inversió sostenible té sentit, tant des del punt de vista econòmic com social, tal com s'ha pogut comprovar en el COP25, en què va quedar clar què està passant, qui són els culpables i la necessitat de revertir la situació actual, és a dir, hem de frenar el deteriorament climàtic.

Això requereix finançament i no només públic, també privat. I és en aquest marc que la inversió sostenible s'erigeix com la manera més intel·ligent d'invertir, des de dos punts de vista:

 • Gestió de riscos: aquelles empreses que siguin intensives en emissions s'enfrontaran a grans riscos i es podran quedar obsoletes o enfrontar-se a diverses penalitzacions. Fins i tot tenir "actius encallats". Això fa que, per tenir una bona cartera d'inversions, hàgim de conèixer aquests riscos i actuar en conseqüència.
 • Oportunitats: la innovació que s'està aplicant de cara a aconseguir un model econòmic més sostenible és molt interessant, tant en companyies noves com ja existents. Totes aborden el canvi de manera decidida i de cara al futur experimentaran un creixement sostingut i estructural, cosa que les converteix en una bona oportunitat d'inversió. 

Invertir cercant crear un impacte positiu en el nostre model econòmic no significa excloure'n allò que contamina. Invertir no és castigar, sinó finançar models guanyadors i participar en el seu èxit.

Tecnologia enfocada a la ciberseguretat per Pictet

El món està canviant, com també ho fan la societat, les persones i, fins i tot, els models de negoci. La tecnologia hi juga un paper fonamental, amb aportacions que van des de l'automatització dels processos fins a la implantació de millors solucions en matèria de seguretat. I és aquesta última la que presenta més potencial de creixement, atesa la necessitat de l'ésser humà de sentir-se segur.

Factors de suport

 • Innovació, atès que les noves tecnologies obren la porta a noves necessitats de seguretat (cloud computing, pagament en línia, etc.).
 • Desenvolupament demogràfic i urbanització global, que han obligat a reforçar la seguretat al transport públic, les infraestructures crítiques o els esdeveniments de masses.
 • Regulació, que dona suport a la resposta a les amenaces modernes (PSD2, per exemple).

També són molt habituals, avui dia, els ciberatacs. Es vulneren sovint les dades de persones, empreses i governs, cosa que comporta un risc a físic i economicofinancer. Això fa que sigui positiu apostar per aquestes solucions de seguretat, que tenen com a objectiu garantir aquesta protecció tan anhelada. 

En quins puc invertir?

 • Seguretat física, que inclou des de tancaments electromagnètics fins a sistemes integrals de seguretat domèstica o control d'accessos.
 • Serveis de seguretat: aquelles que vetllen per la qualitat dels productes essencials del dia a dia (per exemple, els controls i la seguretat alimentària o els serveis de pagament segur).
 • Seguretat informàtica: noves tecnologies en àrees com la biometria, els sistemes de vigilància i reconeixement facial o, a una escala superior, les transaccions electròniques, les quals contribuiran a la lluita contra la delinqüència i el ciberterrorisme.

L'enfocament de la indústria de la seguretat és, per tant, ajudar a protegir la salut, la privacitat i el benestar de les persones a tot el món. Si el món està canviant, no hauríem de canviar la nostra forma d'invertir?