Megatendències: noves oportunitats d'inversió sostenible

Les principals gestores internacionals recomanen tendències que aposten per models de negoci sostenibles
Anar a Perspectives 2020
En un entorn preocupat pel benestar social i l'atenció del planeta i el continu avenç tecnològic, aquestes noves tendències que són ja motors del creixement global. La Banca Privada de BBVA treballa al costat de les principals gestores per incorporar a la seva proposta aquests models d'inversió sostenible.

Megatendències d'inversió

Per les principals gestores internacionals.

 • A Banca Privada de BBVA apostem per les tendències d'inversió més interessants per aconseguir perspectives diferents, major diversificació i un comportament diferent a unes altres tècniques de gestió més tradicionals.
 • En quines temàtiques veiem més valor a mitjà i llarg termini? En la inversió sostenible, la revolució tecnològica en les finances i les noves tecnologies aplicades a la seguretat, el consum sostenible i la longevitat, com eixos clars per crear valor en les carteres.
 • A Banca Privada de BBVA apostem per les tendències d'inversió més interessants per aconseguir perspectives diferents, major diversificació i un comportament diferent a unes altres tècniques de gestió més tradicionals.
 • En quines temàtiques veiem més valor a mitjà i llarg termini? En la inversió sostenible, la revolució tecnològica en les finances i les noves tecnologies aplicades a la seguretat, el consum sostenible i la longevitat, com eixos clars per crear valor en les carteres.

Consum sostenible per Morgan Stanley

Partint de les dades de Nacions Unides, en 2050 la població mundial podria assolir 9.600 milions de persones. Això farà que, per mantenir el nivell de vida actual necessitarem l'equivalent actual a 3 planetes, pel serà necessària una producció i un consum més sostenible dels recursos (objectiu número 12 dels ODS) per part de tots, entenent aquest objectiu del consum i producció sostenibles com fer més i millors coses amb menys recursos. Es tracta de crear beneficis de les activitats econòmiques mitjançant la reducció de la utilització dels recursos, la degradació i la contaminació, aconseguint al mateix temps una millor qualitat de vida.

Així, i des del punt de vista d'una inversió sostenible, aquelles companyies que siguin capaços d'adaptar-se a aquests criteris de consum resultaran guanyadores i líders de la seva indústria, ja que els consumidors donen cada vegada més importància a aquests criteris sostenibles en triar una marca. També han d'estar alineats amb els criteris governamentals a aquest respecte i tenir en compte les possibles sancions que els reguladors vol imposar a les cadenes de producció que no els compleixin, el que afectaria al compte de resultats i a la reputació de les empreses.

Com aprofitem aquesta oportunitat?

La millor manera d'implementar aquests principis sostenibles és implicant-se amb la direcció sobre les qüestions quotidianes clau. Els millors posicionats per a això són els gestors actius, experts i encarregats de detectar riscos mediambientals, socials o de governança, així com un altre tipus d'oportunitats. Aquesta implicació dels gestors també permet:

 • Fer-se una imatge més integral del perfil ESG (sigles en anglès d'Inversió Socialment Responsable o ISR) de la companyia.
 • Contactar amb l'equip directiu i els consells en cas que existeixi risc per a la sostenibilitat de la rendibilitats. Així, si una companyia no encerta amb el govern corporatiu, tampoc no el farà amb els altres 2 pilars d'ESG:  el mediambiental i el social.

Salut i longevitat per AXA

Pensem que en el futur, les companyies que possiblement creixeran més seran aquelles que tinguin en compte, com a factor clau, la longevitat. De fet, s'afirma que aquesta constituirà una de les majors transformacions d'aquest segle, sent avui l'esperança de vida dels nens nascuts en països rics de més de 10 anys, amb vastes i profundes implicacions per a les persones, obligant-les a canviar el cicle de vida, actualment de 3 etapes, per un multi-etapes. Aquesta última inclourà algunes intermèdies i un final de jubilació amb un major despesa en l'atenció de la salut, el qual pot duplicar-se a partir dels 65 i pot quadruplicar-se per damunt dels 85.

Com aprofitem aquesta oportunitat?

Com gestora d'inversions, recomanem que el focus es posi en aquelles companyies que experimentaran un creixement més accelerat dins el camp de la longevitat, les quals trobem al voltant de 4 grans àrees:

 • Benestar, tenint en compte que la facturació de la indústria que engloba a clubs, gimnasos i “health clubs” va ascendir a 87.200 milions d'euros el 2017.
 • Despesa en la tercera edat, després de les estimacions que auguren una despesa global el 2020 de 15 bilions (pels 8 bilions de 2010).
 • Atenció en la tercera edat, atès que la previsió de demanda de residències per a majors es triplicarà abans de 2030 per a tot l'espectre d'atenció: des de residències de vida activa fins a hospitals. 

Tractaments, amb grans avenços en investigació mèdica i farmacèutica en malalties que afecten de manera creixent a la població major.

La revolució tecnològica en les finances per Robeco

Avui, la banca tradicional s'enfronta a una sèrie de noves tendències que estan transformant la indústria banc la coneixem i, al seu torn, estan oferint interessants oportunitats d'inversió.

Un dels més factors més influents és la digitalització, màxim impulsor del creixement de la indústria financera amb Fintech (o Financial Technology, indústria financera que aplica noves tecnologies a activitats financeres o d'inversió) com actor principal en un futur a curt termini. Això portarà a les entitats financeres a haver de fer forts inversions en tecnologia en els proper 3-5 anys per tal d'evolucionar, per exemple, cap a uns mitjans de pagament més ‘en línia’ (o via app), cap al blockchain o cap a l'ús dels robatori advisors.

Com aprofitem aquesta oportunitat?

La velocitat i la disrupción dels canvis tecnològics, demogràfics i regulatoris ofereixen clares oportunitats d'inversió que es poden capitalitzar. Les conviccions són:

 • El pagament en línia serà la generalitat i el ‘cash’ l'excepció.
 • S'obrirà la porta a 2 milions de persones que, avui, no manegen les seves finances a través de la digitalització del sector financer.
 • Cooperació entre els jugadors més establerts (bancs), els quals disposen de les bases de dades, i els nous (fintech) posseïdors de la tecnologia.

El fintech pot tenir un angle molt sostenible, i no només per ser inclusiu (acostant mercats emergents a desenvolupats). També pel paper bàsic de la ciberseguretat en l'eficient gestió dels models de negoci, claus en la governança en el famós ESG.

Sostenibilitat i impacte. Canvi climàtic per Allianz

La inversió sostenible té sentit, tant des del punt de vista econòmic com social, com s'ha pogut comprovar en el COP25, on va quedar clar el que està ocorrent, els culpables i la necessitat de revertir la situació actual, és a dir, hem de frenar el deteriorament climàtic.

Això requereix finançament i no només pública, també privada. I és en aquest marc en què la inversió sostenible s'erigeix com la manera més intel·ligent d'invertir, des de dos punts de vista:

 • Gestió de riscos: aquelles empreses que siguin intensives en emissions s'enfrontaran a grans riscos, podent-se quedar obsoletes o enfrontar-se a diverses penalitzacions. Fins i tot comptar amb ‘actius varades’. Això fa que, per tenir una bona cartera d'inversions, hàgim de conèixer aquests riscos i actuar en conseqüència.
 • Oportunitats: la innovació que s'estan aplicant de cara a aconseguir un model econòmic més sostenible són molt interessants, tant en companyies noves com ja existents. Totes elles aborden el canvi de manera decidida que, a futur, experimentaran un creixement sostingut i estructural, el que les converteixen en una bona oportunitat d'inversió. 

Invertir cercant crear un impacte positiu en el nostre model econòmic no significa excloure allò que contamina. Invertir no és castigar sinó finançar models guanyadors i participar del seu èxit.

Tecnologia enfocada a la ciberseguretat per Pictet

El món està canviant com també el fa la societat, les persones i, fins i tot, els models de negoci. La tecnologia juga un paper fonamental en tot això, amb aportacions que van des de l'automatització dels processos a la implantació de millors solucions en matèria de seguretat. I és aquesta última la que compta amb un major potencial de creixement, donada la necessitat de l'ésser humà de sentir-se assegurança.

Factors de suport

 • Innovació, atès que les noves tecnologies obren la porta a noves necessitats de seguretat (cloud computing, pagament en línia, etc).
 • Desenvolupament demogràfic i la urbanització global, que han obligat a reforçar la seguretat el transport públic, infraestructures crítiques o els esdeveniments de massa.
 • Regulació, que dóna suport a la resposta a les amenaces modernes (PSD2, per exemple).

També són molt habituals, avui dia, els ciberatacs. Es vulneren sovint les dades de persones, empreses i governs que comporta un risc a nivell físic i economicofinancer. Això fa que sigui positiu apostar per aquestes solucions de seguretat que té com a objectiu garantir aquesta protecció tan anhelada. 

En quins puc invertir?

 • Seguretat física, que comprèn des de tancaments electromagnètics a sistemes integrals de seguretat domèstica o control d'accessos.
 • Serveis de seguretat: aquelles que vetllen per la qualitat dels productes essencials del dia a dia (per exemple, els controls i la seguretat alimentària o els serveis de pagament segur).
 • Seguretat informàtica: noves tecnologies en àrees com la biometria, els sistemes de vigilància i reconeixement facial o, a major nivell, les transaccions electròniques, les quals contribuiran a la lluita contra la delinqüència i el ciberterrorisme.

L'enfocament de la indústria de la seguretat és, per tant, ajudar a protegir la salut, la privacitat i el benestar de les persones en tot el món. Si el món està canviant, no deuríem canviar la nostra forma d'invertir?

Fins a 10.000€ per portar el teu fons
Traspassa a BBVA un fons d'una altra entitat i obtindràs fins a l'1,5% de l'import traspassat.
Fins a 10.000€ per portar el teu fons Saber-ne més