Mar Romera

Mestra i psicopedagoga

"No donem als nens permís per equivocar-se, viure o fracassar. Els obliguem a l'èxit"

Mar Romera analitza la sobreprotecció a la qual supeditem els nens i com els perjudica a escala emocional.

Crec i penso, per experiència de vida pròpia, que confiar, apostar tot el que tenim, tot, a la nostra bossa, una partida que tots els nens han de jugar, és l'essència. A partir d'aquí, per diversos motius i per la immensa sort que vaig tenir per trobar alguns referents després de la universitat, crec realment que el futur té solució, perquè jo la vaig tenir. I si jo la vaig tenir, dec a la vida poder apostar perquè la resta de persones tinguin una solució.

Quan pregunto als pares i mares que volen per als seus fills i em responen "que sigui feliç", em fa cosa. He dit moltes vegades que no vull que les meves filles siguin, del verb ser, felices, perquè la felicitat, que prové de l'alegria, és dopamina. La dopamina és addictiva. És a dir, jo avui amb aquesta dosi de dopamina estic bé, però demà necessitaré una mica més i, l'endemà, encara més. La felicitat és una recerca, no un estat. Per tant, quan els pares i mares volem que els nens siguin feliços es tracta d'un símptoma d'hipersupersobreprotecció per garantir una entelèquia que no pot ser real. Allò que de veritat necessitaríem és aprendre a triar les emocions, tant en el moment com la manera. Per tant, els nostres nens han de viure l'alegria, la por, la ràbia, la tristesa, totes les emocions. I això no s'ensenya amb paraules. Això s'ensenya de cor a cor. I per ensenyar de cor a cor, no es prenen apunts. Vivim al segle vint-i-u i l'educació del segle vint-i-u de la qual ens ha parlat Gerver i de la qual d'altres podem discutir no pot ser l'educació del saber, ha de ser l'educació de l'ésser.

Estem evitant que els nostres nens i nenes visquin, caiguin, es trenquin, es facin malbé, perquè els sobreprotegim. Així, quan arriba una circumstància traumàtica real, no estan preparats per reaccionar. Es tracta d'una qüestió d'entrenament. Primer, perdré una partida de parxís. Després, una amiga no em convidarà al seu aniversari. Després, morirà el meu animal de companyia. Després, els meus pares es poden separar. Després, morirà l'avi. Si em fas evitar tot aquest procés d'adaptació i d'entrenament emocional, quan arribi el dia de la pèrdua, el dia que mor algú, malament anem.

La transformació no radica en saber, sinó en ésser. No aprenem allò que no se'ns ensenya. Aprenem de qui amem, aprenem de qui tenim davant quan es converteix en el nostre referent. Aquest referent, que al final és el més important, és igual tant si és tradicional com si és alternatiu, com si és verd o si és groc. És a dir, tant se'm donen les metodologies. M'és igual, mestre, si treballes amb lletres rodones, quadrades o triangulars. M'és igual si ho fas amb una tauleta, amb llapis i paper o amb carbonet.

Coneix més de Mar Romera

Biografia
Llicenciada en pedagogia i psicopedagogia, és una de les referències en intel·ligència emocional de l'educació espanyola. Mar Romera reivindica la família com la primera escola de les emocions i avisa que sobreprotegim tant els nostres fills que fem que siguin dèbils emocionalment. Ha treballat en totes les fases educatives: educació infantil, primària, secundària, formació professional i universitat.
Faqs
Quin mètode educatiu considera que és el millor? El mètode no importa. La transformació no radica en saber, sinó en ésser. No aprenem allò que no se'ns ensenya. Aprenem de qui amem, aprenem de qui tenim davant quan es converteix en el nostre referent. Aquest referent, que al final és el més important, és igual tant si és tradicional com si és alternatiu, com si és verd o si és groc. És a dir, tant se'm donen les metodologies. Allò que necessito és una persona tan amorosa, amb les orelles ben parades i amb ulls que admiren i no només vigilen perquè es converteixi realment en el referent dels nens. Això sí, no podem començar amb els models de transmissió de coneixements per compensació, ja que aquests nens porten el món a la butxaca. El problema és que són inútils integrals pel que fa a utilitzar el món que porten a la butxaca. La meva obligació és no donar-los més informació, sinó entrenar-los perquè utilitzin la informació que tenen a l'abast. Per tant, no és una qüestió de mètode, és una qüestió de persones.

"Necessitem l'escola per aprendre a viure, no per aprendre a llegir. I l'escola s'entesta a ensenyar-los de llegir i ficar-hi més continguts. Però no permetem que els alumnes s'equivoquin, visquin ni fracassin"


Pots veure el vídeo complet aquí.