Luis Castellanos

Filòsof i investigador

"Aprendre és allò que fem cada dia per fer front a allò que no coneixem".

El poder de les paraules: com ajuda el llenguatge positiu a millorar la vida

El llenguatge positiu és com recollim el poder de les paraules dient que les paraules ens ensenyen de veure i de trobar la part favorable de les coses. Ens ajuda a protegir-nos de la vida que podrem tenir més endavant amb el mateix llenguatge, que ens acompanyarà fins a l'últim dia de les nostres vides. Ens ajuda també a entendre la nostra història, la nostra narració, perquè les paraules construeixen cada dia els nostres relats. Forgen la nostra personalitat, forgen la nostra memòria i forgen la nostra capacitat de veure el món. Les paraules positives ens ensenyen de veure la part favorable d'aquest món.

Construïm la personalitat paraula a paraula. Construïm la nostra memòria paraula a paraula. Construïm els nostres somnis paraula a paraula. Per tant, la nostra personalitat es construirà amb unes paraules que ens poden ajudar. El llenguatge positiu aporta al cervell la capacitat de ser més ràpid, d'estar més atent i de tenir més concentració. Aporta energia. Aporta creativitat.

Hi ha una paraula que em sembla fonamental. Fa que siguem éssers creatius. La paraula és "sí". Tothom s'obceca amb el "no". "Sí" és la paraula que t'apodera. El teu cervell rep positivisme i s'obre. Si sempre dic que no d'entrada, estic tancant el meu cervell d'una manera que no permet que sigui creatiu i que tampoc et permet ser creatiu. "Sí" és la primera proposta que ens hem de fer.

El llenguatge positiu farà que ens adonem abans que hem dit alguna cosa que no era adequada per prendre mesures, com ara demanar perdó abans. Això és el que fa el llenguatge positiu. No consisteix en bonisme. Simplement és una relació de temps. Nosaltres som temps i atenció. Naixem, creixem i morim mentre parem atenció a certes coses durant la vida. Cal tornar a conceptualitzar les paraules i el llenguatge, tant el llenguatge oral com el gestual i l'escrit. Com volem tenir una bona història de vida, el llenguatge és l'element que la construeix.

El sentit de l'humor és clau. No cal dramatitzar. És simplement un aprenentatge, no ensenyem res. Intentem que aprenem tots junts. Com a professor aprenc a ser valent. Com a pare, aprenc a ser valent. I com a alumne, puc aprendre a ser valent.

Intentem educar les matemàtiques, la física, la química, la biologia i les noves tecnologies, però no eduquem el llenguatge. El llenguatge, com ja el tenim incorporat, no rep la importància que mereix.

Coneix més de Luis Castellanos

Biografia
Doctor en Filosofia i investigador, Luis Castellanos és referència en l'àmbit del llenguatge positiu. És l'autor dels llibres "La ciencia del lenguaje positivo" i "Educar en el lenguaje positivo". Ha treballat en estudis sobre neurociència cognitiva a la Universitat Complutense i a l'Institut de Salut Carles III de Madrid. Amb el suport dels resultats clínics que s'han obtingut de ressonàncies magnètiques i electroencefalografies, ha demostrat l'enorme influència que té l'ús del llenguatge positiu en l'educació.
Faqs
Com puc explicar un nen el llenguatge positiu?

Quan apliquem el llenguatge positiu, quan som conscients de les paraules que diem, si les utilitzem com a eina de diàleg, podem aplicar-lo als nostres fills. Només has de demanar-los que redactin un dia feliç de la seva vida o que escriguin per què avui no estan bé. No només ho han de dir. Ho han d'expressar, plasmar, veure. D'aquesta manera, podem recollir una paraula i, amb aquesta paraula, construir. Només una. Una paraula és un diàleg. Les nits són el millor moment per conversar amb els nostres fills. És quan més s'aprèn. Nosaltres aprenem. Aprenen juntament amb ells, perquè allò que faig quan parlo al meu fill d'una manera determinada és aprendre. Cada dia podem recalibrar els nostres sentits, i això significarà que estem preparats per escoltar. Algun dia, començarem a recalibrar el nostre llenguatge.

"El llenguatge positiu és la capacitat de construir bones històries per trobar un futur diferent del que tenim avui dia".


Pots veure el vídeo complet aquí.