Leontxo García

Leontxo García, Escaquista i periodista

"L'escacs és el millor gimnàs per a la ment".

Les virtuts de l'escacs com eina educativa

Quin tipus de models de comportament estem fomentat per als nostres nens? Estem erigint com models de comportament, per exemple, als herois de la teleporqueria. Això és terrible. Estem fent que els nens es fixin, com models a imitar, en persones totalment frívoles, buides, que no compten absolutament res interessant, i que, a més, el fan en hora punta amb molts nens veient la tele al costat dels seus pares. O posem de model de comportament a futbolistes que fiquen els dits en els ulls del rival o li insulten de la manera més groller o fingeixen lesions per enganyar a l'àrbitre. Aquests són els seus ídols. No hauríem de treballar tots posant cada un un granet de sorra perquè els ídols de comportament, els models per als nens siguin científics, escriptors, treballadors d'una ONG i, per descomptat, mestres? I, si triem esportistes, que siguin realment modèlics. M'estic acordant, per exemple, de Rafa Nadal, que en una entrevista, a la pregunta de: “Tu et sents important perquè ets molt famós?”, va contestar: “Jo? No. Com sentiré important si l'única cosa que sé fer molt bé és passar una pilota d'un costat de la xarxa a l'altre? Jo no puc sentir-me molt important per això”. Aquest el tipus de model de comportament que necessitem.

Una cosa és l'escacs esportiu i una altra cosa és l'escacs com eina educativa. Pot avorrir-te o no interessar-te l'alta competició, això és molt normal, però no conec cap cas d'un alumne que s'avorreixi en classe quan el seu mestre o mestra estan utilitzant l'escacs com eina educativa, sempre que aquests mestres estiguin bé formats. És a dir, l'en cas que millor conec és el de la meva companya professional, Lorena García, que utilitza, per exemple, peces de colors o fa que juguin a l'escacs en un gimnàs i els nens poden jugar estirats o poden jugar asseguts o juguen per equips o per parelles, amb jocs combinats amb dos taulers a la vegada, on les peces que es mengen d'un tauler passen a l'altre … Aquests nens s'estan divertint. Per gaudir jugant a l'escacs o per utilitzar-ho com eina educativa no fa falta tenir cap tipus d'intel·ligència especial. Qualsevol tipus de persona de qualsevol edat, condició o nivell intel·lectual pot gaudir de l'escacs o utilitzar-ho com eina educativa.

Els alumnes d'escacs educatiu desenvolupen més la seva intel·ligència que els altres, en general, en múltiples paràmetres, inclosa la intel·ligència emocional. També milloren el seu rendiment acadèmic, en general, però, sobretot, en dues àrees que són matemàtiques i comprensió lectora. Això està fins i tot científicament demostrat. A més, hi ha moltíssimes unes altres qualitats, podríem fer una llista de quaranta o cinquanta, però, per citar només una, saber guanyar i perdre, en l'escacs es desenvolupa d'una manera molt especial perquè tu, en l'escacs, més que en cap altre esport, no pots tirar-li la culpa de la teva derrota ni a l'àrbitre, ni a què està plovent, ni a què el terreny està enfangat. La sort pràcticament no influeix. Per tant, en escacs, el que perd és el que més aprèn. Si jo joc una partida ara amb tu, i tu em guanyes, el primer que jo faré és preguntar-me per què he perdut. Estic desenvolupant el pensament autocrític d'una manera molt intensa. Si jo joc a l'escacs sovint, estic fent això molt freqüentment. No en tinc cap dubte alguna de que aquí podem parlar de transferència, és a dir, que això que m'està desenvolupant l'escacs és transferible a la vida real i jo seré autocrític en la meva vida normal davant qualsevol situació perquè tinc una espècie de múscul automatitzat en el meu cervell per a ser autocrític. Però, en fi, la llista de virtuts, valors i habilitats que desenvolupa l'escacs és molt llarga.

Tenir un pensament flexible és essencial. Ja no n'hi ha prou amb pensar, ara cal aprendre a pensar de manera flexible. I, aquí, l'escacs funciona molt bé perquè si jo joc una partida amb tu i, durant aquesta partida, hi ha diversos moments en què una sola jugada teva o meva ens obligarà a canviar l'avaluació de tot el tauler. I, a més, l'hem de fer ràpid perquè el rellotge està en marxa.

Més de Leontxo García

Biografia
Leontxo García és periodista especialitzat en escacs des de fa més de 30 anys, a més d'escaquista de competició des dels 14. És un dels grandres divulgadors de l'escacs com corresponsal, presentador de televisió, redactor i conferenciant en més d'una vintena de països. Autor del llibre ‘Escacs i Ciència, passions barrejades’, el 2011 va ser guardonat amb la Medalla al Mèrit Deportivo.
Faqs
Quin seria l'edat idònia per aprendre a jugar a l'escacs?

Llevat que vulguis ser gran mestre, qualsevol edat. Als 25, als 35, als 45 i als 85. No hi ha cap problema per aprendre escacs a qualsevol edat. Jo el compararia amb estudiar un idioma estranger, anglès, per ejemplo.Con l'escacs passa alguna cosa semblant, amb l'afegiment que, a més, t'el passaràs molt bé. És a dir, si el que vols és passar-t'ho bé o cultivar el gimnàs de la ment per endarrerir el teu envelliment cerebral, llavors, qualsevol edat és molt bona per aprendre a jugar a l'escacs. Si el que vols ser és un gran mestre en escacs, llavors, lament donar-vos la mala notícia que heu de començar abans dels deu anys, tal com està avui la cosa. Perquè l'escacs, la música i les matemàtiques són les tres activitats humanes que produeixen més nens prodigi. Ha de veure amb la intel·ligència abstracta, etc.

"Al costat de la música, no hi ha una eina pedagògica que siguin tan eficaç, transfereixi tants valors ni sigui tan divertida com l'escacs".


Pots veure el vídeo complet aquí.