Treballar des de casa: una altra manera de conciliar

Si tens la possibilitat de fer la teva feina des de casa, pots compaginar la vida laboral amb l'atenció del nadó sense haver de reduir els teus ingressos

A tots els pares se'ns fa difícil deixar un nadó d'amb prou feines quatre mesos a una altra persona perquè el cuidi, ja sigui al jardí d'infants, amb un cangur o amb els avis. El problema és que les principals mesures de conciliació que té en compte la llei (excedència i reducció de jornada) comporten una reducció dels ingressos i no tothom s'ho pot permetre. Una solució per conciliar feina i família pot ser treballar des de casa.

Amb l'auge de les professions liberals i les modernes tecnologies de comunicació, ara molts pares i mares són autònoms i compaginen la paternitat o la maternitat amb la feina des de casa.

D'altra banda, algunes empreses faciliten el teletreball als seus empleats. Segons un estudi publicat el febrer del 2017 per l'Organització Internacional del Treball (OIT) i Eurofound, a Espanya ofereixen aquesta opció un 13% de les empreses.

Potser ha arribat el moment d'informar-te de si a la teva empresa hi ha aquesta possibilitat i, si no hi és, plantejar-la. Tot és intentar-ho.

Una hora de permís de lactància

El pare o la mare es poden agafar una hora de permís de lactància dins la jornada laboral, o dues mitges hores dins la jornada o reduir la seva jornada en mitja hora a l'entrada o la sortida fins que el nen compleixi 9 mesos.

La majoria dels pares solen optar per la reducció de jornada de mitja hora a l'entrada o la sortida. L'hora de permís (o les dues mitges hores) interessa, sobretot, si el nadó es troba en un lloc pròxim a la feina i a la mare li dona temps d'alimentar-lo o si el pare o una altra persona pot acostar el nadó a la feina perquè la mare li doni el pit durant aquest descans.

El permís es gaudeix tant si es dona lactància natural com artificial, ja que s'entén que és per atendre el nen.

Com organitzar-se per treballar a casa

Treballar des de casa té molts avantatges, però també pot tenir alguns inconvenients si un no s'organitza bé o no sap posar límits.

No és només una qüestió de quedar-se a casa i treballar-hi, sinó que cal establir unes normes perquè tot l'entorn -companys de feina, parella, fills, familiars i fins i tot amics- respecti el temps de feina i l'opció beneficiï tots els implicats (empresa, treballador i família).

1. Fixar un horari i intentar respectar-lo

  • És aconsellable que cada dia estigui organitzat de la forma més previsible possible. Fixa horaris per a cada tasca (alimentar i vestir al nadó, fer el menjar, treballar…), tenint en compte que amb un nadó sorgiran imprevistos i que caldrà atendre'ls.
  • L'ideal és fer les tasques de la casa abans o després de l'horari fixat per treballar, però no dins d'aquest. No és gaire operatiu respondre un correu electrònic mentre es cuina o es treu la rentadora. Si es fan dues coses alhora, és possible que alguna no surti bé.
  • Convé aprofitar les migdiades del nadó per fer les tasques que exigeixin més concentració. Sempre es rendeix més si es dedica una estona a la mateixa tasca.

2. Demanar a l'entorn que respecti el teu horari laboral

Cal deixar clar a l'entorn (família, amics) que és fonamental que respectin el teu horari de feina.

  • El fet que siguis a casa no vol dir que estiguis disponible per rebre visites a mig matí o dedicar-te a fer encàrrecs. Explica'ls que no podries fer-ho si treballessis fora i que treballant a casa passa el mateix.
  • Si tens nens més grans que ja ho puguin entendre, convé explicar-los que el fet que ara treballis a casa no vol dir que estiguis disponible al cent per cent tota l'estona. Explica'ls que has decidit treballar a casa per poder cuidar millor de la família, però que has de fer la feina que abans feies a fora i que necessites concentrar-te.

3. Treballar les hores justes

L'estudi de l'OIT també indica que les persones que treballen a casa tendeixen a allargar la seva jornada laboral. Cal intentar ajustar-se tant com sigui possible a un nombre d'hores i, sobretot, fer els descansos necessaris, per exemple, per sortir a passejar amb el nadó.

4. Tenir un espai exclusiu per treballar

Encara que la casa sigui petita, convé reservar un espai exclusiu, còmode i amb bona il·luminació per fer la feina i deixar-hi el material i els documents. En un espai propi et concentraràs millor. 

Pots tenir el nadó amb tu estirat en una hamaca i més endavant, quan es mantingui assegut, en un parc amb joguines perquè estigui entretingut.

5. Posar-se roba de feina

Quan es treballa a casa es corre el perill d'acabar treballant en pijama i menjant qualsevol cosa per sortir del pas. No cal mudar-se, però vestir-se amb roba de carrer és bo per a l'autoestima i també perquè els altres es prenguin seriosament la teva feina.

6. Procurar no aïllar-se

Tant de temps tancat a casa amb un nadó pot fer que perilli la "relació amb els adults". Convé alternar-se amb la parella per poder fer activitats fora de casa i reservar un temps diari només per a un mateix.

Complir tots aquests objectius no és fàcil. El nadó tindrà dies tranquils i dies més inquiets, en què demandarà més la teva atenció, i cuidar-lo és el principal. És possible que alguns dies hagis de treballar a deshora, fins i tot de nit, per poder concentrar-te bé. Però, a canvi, pensa que estàs veient créixer el teu nadó. Tenir a prop al teu fill és el millor estímul per treballar.

Tot el contingut de Baby Planner, a la teva app de BBVA