Treballar des de casa: una altra manera de conciliar

Si tens la possibilitat de fer el teu treball des de casa, pots compaginar la vida laboral amb l'atenció del nadó sense haver de reduir els teus ingressos

A tots els pares ens resulta difícil deixar a un nadó d'amb prou feines quatre mesos a l'atenció d'una altra persona, ja sigui en el jardí d'infants, amb un cangur o amb els avis. El problema és que les principals mesures de conciliació que té en compte la llei (excedència i reducció de jornada) comporten una reducció dels ingressos i no tot el món pot permetre-s'ho. Una solució per a conciliar treball i família pot ser treballar des de casa.

Amb l'auge de les professions liberals i les modernes tecnologies de comunicació, ara molts pares i mares són autònoms i compaginen el paternitat o la maternitat amb el treball des de casa.

D'altra banda, algunes empreses faciliten el teletreball als seus empleats. Segons un estudi publicat a febrer de 2017 per l'Organització Internacional del Treball (OIT) i Eurofound, a Espanya ofereixen aquesta opció un 13% de les empreses.

Potser sigui el moment d'informar-te de si en la teva empresa existeix aquesta possibilitat i si no la hi ha, de plantejar-la. Tot és intentar-ho.

Una hora de permís de lactància

El pare o la mare es poden agafar una hora de permís de lactància dins la jornada laboral, o dues mitges hores dins la jornada o reduir la seva jornada en mitja hora a l'entrada o la sortida fins que el nen compleixi 9 mesos.

La majoria dels pares solen optar per la reducció de jornada de mitja hora a l'entrada o la sortida. L'hora de permís (o les dues mitges hores) interessa, sobretot, si el nadó es troba en un lloc pròxim a la feina i a la mare li dona temps d'alimentar-lo o si el pare o una altra persona pot acostar el nadó a la feina perquè la mare li doni el pit durant aquest descans.

El permís es gaudeix tant si es dona lactància natural com artificial, ja que s'entén que és per atendre el nen.

Com organitzar-se per treballar a casa

Treballar des de casa té molts avantatges, però també pot tenir alguns inconvenients si un no s'organitza bé o no saber posar límits.

No n'hi ha prou amb estar a casa i treballar allà, sinó que cal establir unes normes perquè tot l'entorn - companys de treball, parella, fills, familiars i fins i tot amics - respecti el temps de treball i l'opció beneficiï a tots els implicats (empresa, treballador i família).

1. Fixar un horari i intentar respectar-ho

  • És aconsellable que cada dia estigui organitzat de la forma més previsible possible. Fixa horaris per a cada tasca (alimentar i vestir al nadó, fer el menjar, treballar…), tenint en compte que amb un nadó sorgiran imprevistos i cal atendre'ls.
  • L'ideal és fer les tasques de la casa abans o després de l'horari fixat per treballar, però no dins aquest. No és molt operatiu respondre a una adreça electrònica mentre es cuina o es buida la rentadora. Si es fan dues coses a la vegada, és possible que alguna no surti bé.
  • Convé aprofitar les migdiades del nadó per fer les tasques que exigeixin major concentració. Sempre es rendiment més si s'emporta una estona dedicat a la mateixa tasca.

2. Demanar a l'entorn que respecti el teu horari laboral

Cal deixar clar a l'entorn (família, amics) que és fonamental que respectin el teu horari de treball.

  • El fet que estiguis a casa no significa que estiguis disponible per rebre visites a mig matí o dedicar-te a fer encàrrecs. Explica'ls que no podries fer-ho si treballessis fora i que treballant a casa ocorre el mateix.
  • Si tens nens majors, que ja entenen, convé explicar-los que el fet que ara treballis a casa no significa que estiguis disponible al cent per cent tota l'estona. Compta'ls que has decidit treballar a casa per poder cuidar millor de la família, però que has de fer la feina que abans feies fora i necessites concentrar-te.

3. Treballar les hores justes

L'estudi de l'OIT també assenyala que les persones que treballen a casa tendeixen a allargar la seva jornada laboral. Cal intentar ajustar-se en la mesura del possible a un número d'hores i, sobretot, fer els descansos necessaris, per exemple, per sortir de passeig amb el nadó.

4. Tenir un espai exclusiu per treballar

Encara que la casa sigui petita, convé reservar un espai exclusiu, còmode i amb bona il·luminació, per fer el treball i deixar aquí el material i els documents. En un espai propi et concentraràs millor. 

Pots tenir al nadó amb tu estirat en una hamaquita i més endavant, quan es mantingui assegut, en un parc o corralet amb joguines perquè estigui entretingut.

5. Posar-se roba de treball

Al treballar a casa es corre el perill d'acabar treballant en pijama i menjar qualsevol cosa per sortir del pas. No fa falta posar-se vestit, però és bo per a l'autoestima vestir-se amb roba de carrer i també perquè els altres prenguin seriosament el teu treball.

6. Tenir atenció de no aïllar-se

Tant temps posat a casa amb un nadó pot fer que perilli la "relació amb els adults". Convé alternar-se amb la parella per poder fer activitats fora de casa i reservar un temps diari només per a un mateix.

Complir tots aquests objectius no és fàcil. El nadó tindrà dies tranquils i dies més inquiets en què demandarà més la teva atenció i la seva atenció és el primer. És possible que alguns dies hagis de treballar a deshora, fins i tot de nit per poder concentrar-te bé. Però, a canvi, pensa que estàs veient créixer al teu nadó. Tenir a prop al teu fill és el millor estímul per treballar.