Què es pot comprar de segona mà per al nadó?

Volem el millor per a ells, però no tots els articles tenen per què ser nous. Què és prudent comprar de segona mà i què no ho és?

Avui dia, el mercat de segona mà està molt estès i és un bon recurs per adquirir productes cars i, sobretot, coses que utilitzarem durant poc temps i que, per tant, queden noves, com passa amb molts dels accessoris que necessiten els nadons.

Amb l'oferta que hi ha actualment és fàcil trobar ràpidament el que es busca. En poc temps, als webs generals com Bivvo (l'antic Segunda Mano), CashConverters o Ebay i als webs especialitzats en el món infantil com Baby Eco, s'han sumat les app que cerquen per proximitat al domicili, com Wallapop, i les app específiques per al món infantil, com Mooms.

La segona mà és una bona opció per estalviar en les despeses del nadó. No tot ha de ser necessàriament nou, però tampoc no es pot reutilitzar tot. Cal ser molt cautelós amb els accessoris que serveixen per garantir la seguretat del nadó, ja que no sabem l'ús que han tingut prèviament.

A més, cal tenir en compte l'antiguitat del producte abans de llançar-se a comprar alguna cosa de segona mà i fixar-se si està homologat, ja que és possible que quan es va fabricar no fos necessari.

Es pot comprar de segona mà:

Roba de bressol i per al nadó

S'utilitza poc temps i sol quedar com nova. Encara que estigui neta, convé rentar-la, ja que pot haver agafat pols.

Mecanismes de seguretat

Les barreres per a escales o llits, tapes d'endolls, dispositius de seguretat per a calaixos, protectors de cantonades, etc. es poden reutilitzar sempre que no s'hagin afluixat, ja que el seu objectiu és que els infants no puguin treure'ls.

La banyera-canviador

És un producte car que no sol espatllar-se perquè s'utilitza uns quants minuts al dia.

  • Cal comprovar que les potes estan fermes.
  • Pot ser convenient renovar la funda del canviador.

La trona

S'utilitza molt, però com que és força resistent no acostuma a espatllar-se.

  • Convé revisar el funcionament del mecanisme per obrir i tancar el cinturó de seguretat i el mecanisme d'altura regulable, si en té.
  • Cal comprovar que el material que recobreix el suport estigui en bones condicions.

Bressol

És important assegurar-se que està homologat (marca CE) i en bones condicions.

  • Convé revisar que a les cantonades no hi ha vores tallants i que els barrots guarden entre si una distància que impedeixi que el cap de l'infant pugui encaixar-s'hi.
  • Cal comprovar el mecanisme per baixar el lateral i, si té rodes, el sistema de frenada.

Cotxet de passejar

Quan es tria el cotxet de passejar, cal tenir en compte que el nadó hi passarà molt temps i, per tant, és essencial que hi estigui còmode.

  • Cal assegurar-se que el seient manté la seva rigidesa inicial (ja que el matalàs es pot haver adaptat al cos del nadó que l'ha utilitzat abans), que els arnesos de seguretat s'enganxen bé, que els frens funcionen sense problemes i que no hi ha cargols fluixos.
  • És important que la cobertura de tela es desmunti amb facilitat per poder-la rentar.
  • Convé valorar el pes de la cadira, ja que els models actuals són cada vegada més lleugers.
Cal vigilar molt quan es compren coses de segona mà per a un nadó, ja que, per seguretat, no tot es pot reutilitzar

No és prudent comprar de segona mà

Matalassos

Un matalàs usat podria tenir deformitats que podrien resultar perjudicials per a l'esquena del nounat.

Sabates

Quan el nadó comença a caminar no convé posar-li calçat usat, ja que pot estar deformat per la forma de caminar de l'infant que l'ha utilitzat abans. 

La cadireta de cotxe

La cadireta de cotxe es podria heretar d'un germanet o d'un conegut, però no és prudent comprar-la usada perquè no sabem si ha patit algun impacte o si ha perdut alguna de les seves condicions de seguretat.

A més, la normativa sobre els sistemes de retenció infantil està canviant i, tot i que encara es permeten les que segueixen la norma R44 (per pes), el futur és que totes segueixin el sistema I-Size (per altura), que dona prioritat a l'enganxament al cotxe mitjançant Isofix.

Tot el contingut de Baby Planner, a la teva app de BBVA