BBVA actualitzarà aviat la seva política de protecció de dades, que ja pots consultar aquí. A partir del juliol, podràs triar els tractaments que prefereixis i signar la política als nostres canals digitals o a qualsevol de les nostres oficines.

Revisions del nadó en el pediatre

Tot el que has de saber de les visites al metge amb el teu fill

Si alguna cosa preocupa els pares és la salut dels seus fills. Per això, des que neix el nadó, el pediatre és una figura clau per a la família. Ell resoldrà els vostres dubtes i us orientarà sobre com tractar el vostre fill, a més de supervisar-ne el desenvolupament.

Per comprovar que el nen evoluciona bé, cal portar-lo periòdicament al pediatre, encara que no estigui malalt. És el que es coneix com a revisions del nen sa.

Durant els dos primers anys de vida, aquestes revisions són més freqüents, perquè els canvis que es produeixen són més ràpids i si hi ha un retard maduratiu o sorgeix una complicació és important detectar-la i tractar-la al més aviat possible.

Fets els dos anys, les revisions es fan cada dos o tres anys, aproximadament, fins als 14 anys.

Igual que passa amb els calendaris de vacunació, a la Seguretat Social els calendaris de revisió del nen sa són diferents a cada comunitat autònoma, tot i que segueixen criteris similars a l'hora de valorar el nen. Per això, el millor és que consultis el calendari que seguirà el teu fill al teu centre de salut.

Revisions de 0 a 2 anys

Durant els dos primers anys de vida, les revisions se centren especialment en el desenvolupament psicomotor del nadó (per exemple, quan comença a girar el cap, a agafar coses amb les manetes, etc.), la prevenció de malalties infeccioses i congènites i la relació entre els pares i el nadó.

En cada revisió, el pediatre mesura i pesa el nadó i comprova el diàmetre del perímetre cranial per calcular els seus percentils (corba de creixement), que indiquen com evoluciona en comparació amb altres infants del mateix sexe i edat.

Una vegada que rebeu l'alta a l'hospital, després d'haver donat a llum, convé que visiteu el pediatre durant la primera setmana perquè conegui el nadó i obriu la seva història clínica. Hi anotarà els detalls del part, els antecedents familiars de malalties, els resultats de les proves fetes a l'hospital i el tipus d'alimentació que pren (lactància materna o artificial).

En aquesta primera visita, el pediatre us donarà els primers consells i hàbits saludables tant per al nadó com per a vosaltres.

La segona revisió té lloc durant el primer mes de vida. A més de pesar i mesurar el nadó, el pediatre fa una exploració física per comprovar que tot es desenvolupa correctament i valora l'estat neurològic i psicomotor. També revisa especialment les fontanel·les, els ulls i les orelles per descartar qualsevol problema.

La tercera revisió es fa als 2 mesos. En aquesta visita s'administren les vacunes que toquin segons el calendari de cada comunitat autònoma. Novament, el pediatre revisa exhaustivament el nadó, el pesa i el mesura i en comprova els reflexos.

Les següents revisions es fan als 4 mesos, 6 mesos, 12 mesos, 15 mesos i 18 mesos, normalment coincidint amb el calendari de vacunacions. En totes les revisions es comproven les mesures del nadó en la corba de creixement, que les orelles, la vista i els reflexos evolucionen correctament i que el desenvolupament psicomotor del nadó és adequat.

L'Organització Mundial de la Salut i l'Associació Espanyola de Pediatria recomanen alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna a demanda fins al sisè mes de vida i mantenir-la juntament amb altres aliments fins als dos anys. Quan el nadó comenci amb l'alimentació complementària, a partir dels sis mesos, el pediatre us donarà pautes per introduir els nous aliments.

Revisions 2 a 5 anys

Durant aquest període les revisions solen fer-se als 2 i 4 anys. En aquesta etapa, a més d'administrar les vacunes corresponents del calendari, les revisions se centren especialment a:

  • Detectar problemes de desenvolupament, tant físics com de llenguatge. A aquesta edat es posa èmfasi en la capacitat de llenguatge i la pronúncia. Si es detecta una dificultat, es pot derivar el nen a un logopeda.
  • Defectes sensorials, alteracions en la percepció visual, auditiva, tàctica o olfactiva.
  • Establir hàbits bàsics de salut i higiene.

Revisions dels 6 als 14 anys

Durant aquests anys és important establir en l'infant uns hàbits adequats d'alimentació, higiene, conducta i son, de cara a l'arribada a l'adolescència. L'habitual és visitar el pediatre cada dos-tres anys, aproximadament.

Als 6 anys, s'administren les vacunes que corresponen del calendari de vacunacions. La revisió se centra sobretot a valorar l'agudesa visual, el desenvolupament psicomotor i del llenguatge i els hàbits alimentaris de l'infant.

Als 8-9 anys, se sol fer una revisió més general que pot incloure el mesurament de la tensió arterial i una auscultació cardiopulmonar. El pediatre donarà al nen consells d'alimentació i hàbits saludables. Pot ser un bon moment per iniciar l'educació sexual, explicar la menstruació a les nenes i resoldre dubtes.

Als 12 anys, torna a tocar vacunació. A aquesta edat, el pediatre fa una exploració física molt completa per valorar el creixement del nen i el desenvolupament a la pubertat, parant una atenció especial a l'aparell locomotor i a la salut bucodental. A més, el metge preguntarà al nen quins són els seus hàbits socials i d'oci per valorar possibles riscos psicosocials.

L'última revisió del pediatre se sol fer al voltant dels 14 anys, moment en què el pediatre farà una exploració física completa i exhaustiva, per valorar el desenvolupament general del nen i la seva maduresa sexual. Toca vacunació segons calendari.

Assegurances de salut privades familiars

Totes aquestes revisions i controls es poden fer a la Seguretat Social o a través d'una assegurança mèdica privada, si se'n té.

  • En les asseguradores privades no és necessari anar al pediatre per citar-se amb un especialista.
  • Moltes assegurances mèdiques tenen un telèfon d'assistència de 24 hores per resoldre dubtes o fer consultes.
  • Les assegurances privades ofereixen altres serveis complementaris relacionats amb el desenvolupament del nen: logopeda, foniatre, psicòleg, etc.