Les classes de preparació al part

Les classes de preparació al part resolen els dubtes sobre l'embaràs, el part i la cura del nadó

A mesura que s'acosta el moment del part, sorgeixen un munt de dubtes: com es reconeixen els símptomes de part? Quan cal anar a l'hospital?, etc. Per resoldre-les, el millor és apuntar-se a les classes de preparació al part que, a més, ensenyen a afrontar el part d'una manera més natural.

Per què una classe de preparació al part?

Les classes de preparació al part us proporcionen informació per afrontar l'embaràs, el part i el postpart sense por. La por al que és desconegut genera ansietat i temor.

El naixement del vostre nadó serà més fàcil si sabeu com manejar les emocions i si la futura mare està preparada físicament.

A més, podeu resoldre els dubtes que us sorgeixin durant l'embaràs, el part, el puerperi i la cura del nadó amb professionals experts que us entenen i us ajuden.

Aquestes classes suposen una gran ajuda psicològica perquè podreu parlar amb altres parelles embarassades i intercanviar opinions i experiències.

On anar?

Les classes de preparació al part s'ofereixen a través de diferents canals:

 • La sanitat pública ofereix aquestes classes gratuïtes en els seus centres de salut. La llevadora és l'encarregada d'organitzar i dirigir aquests tallers, encara que, de vegades, puguin participar-hi altres especialistes (psicòlegs, ginecòlegs i pediatres).
 • Les assegurances mèdiques també ofereixen aquest servei de manera habitual. En la vostra assegurança mèdica us recomanaran on acudir.
 • Classes privades, particulars o col·lectives. Hi ha una àmplia varietat d'activitats adreçades a l'embarassada per preparar-se tant físicament com psicològicament: gimnàstica prenatal, ioga per a embarassades, preparació a l'aigua, classes de lactància materna, etc.

A l'hora de decantar-se per un curs o un altre, cal tenir en compte l'horari i la possibilitat de recuperar les classes perdudes.

Quan puc començar?

La majoria dels cursos de preparació al part comencen en el sisè o setè mes d'embaràs, encara que en alguns centres es fan xerrades informatives abans. El millor és preguntar a la llevadora o ginecòleg/a.

La preparació física i la gimnàstica prenatal, ioga, etc. es poden iniciar des del moment en què es coneix l'embaràs, si el metge no indica el contrari.

La mare pot assistir sola a les classes o amb un acompanyant. L'ideal és que hi acudeixi amb la persona que l'acompanyarà en el part, perquè aprenguin junts les tècniques de respiració i relaxació. La presència del futur pare augmenta la confiança de la mare i l'ajuda a relaxar-se.

Les classes són una ajuda psicològica per als futurs pares, perquè poden parlar amb altres parelles embarassades i intercanviar opinions i experiències

Què s'aprèn?

Als centres de salut i a les asseguradores privades, les classes de preparació al part solen tenir una part teòrica i una altra de pràctica. El ventall és molt ampli.

A les classes teòriques, els pares poden rebre informació sobre:

 • Les tècniques de relaxació i respiració que ajuden a controlar el dolor.
 • Com distingir els símptomes de part i quins passos seguir.
 • Les diferents formes de donar a llum: part vaginal, cesària, part a l'aigua, etc.
 • L'analgèsia epidural per a un part sense dolor.
 • El part natural sense epidural i les opcions naturals per alleujar el dolor.
 • Les cures de la mare en el puerperi.
 • La lactància materna.
 • Les cures del nounat. 

A més, els pares poden resoldre els dubtes que els sorgeixin sobre l'embaràs, el part i el puerperi. Les classes pràctiques preparen físicament l'embarassada per afrontar el part amb:

 • Exercicis que l'ajuden a mantenir-se en forma i alleujar molèsties.
 • Exercicis que enforteixen el sòl pelvià o perineu.
 • Tècniques de relaxació per alleujar el dolor en les diferents fases del part.
 • Tècniques de respiració adequades per a les contraccions i els espoderaments.

També en el segon embaràs i amb cesària

Encara que es tracti del segon embaràs, convé fer la preparació perquè els cursos ajuden a recordar com respirar durant les contraccions o com empènyer en el moment de l'expulsiu.

Si s'ha programat una cesària, també és important anar-hi, ja que els exercicis ajuden a mantenir-se en forma i alleujar les molèsties típiques de l'embaràs. A més, la part teòrica interessa a totes les embarassades.

Tot el contingut de Baby Planner, a la teva app de BBVA