Calendari de vacunació infantil

Guia per conèixer totes les dates de les vacunes dels teus fills

Cada any, el Comitè Assessor de Vacunació de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) publica un calendari actualitzat amb les vacunes recomanades per a infants i adolescents.

Per fer-ho, tenen en compte els estudis duts a terme sobre l'efectivitat de les vacunes i l'epidemiologia de les malalties que es poden prevenir amb vacunes.

Classificació de les vacunes

El calendari de vacunació indica les edats en què s'han d'administrar les vacunes sistemàtiques, és a dir, aquelles que haurien de rebre tots els infants d'Espanya (vacunes obligatòries).

La majoria de les vacunes sistemàtiques són finançades per les administracions públiques. Aquestes vacunes són obligatòries per a tots els infants i estan reflectides al calendari de vacunació.

Hi ha algunes vacunes sistemàtiques que no són finançades per l'administració pública. Per tant, són vacunes recomanades, com per exemple, la vacuna del rotavirus, el meningococ B i l'antimeningocòcica tetravalent en adolescents.

Hi ha una altra classe de vacunes que no apareixen al calendari, però que es recomanen als grups de risc, és a dir, a infants o adolescents que, per les seves característiques, tenen més probabilitat de contreure la malaltia o agreujar el seu estat de salut si la pateixen. Per exemple, la vacuna de la grip es recomana a tots els infants i adolescents que tinguin problemes respiratoris, i la vacuna de l'hepatitis als infants amb malaltia crònica hepàtica o hemofília.

Per alleujar el mal de la punxada, la mare pot donar el pit al nadó mentre el vacunen o just després.

Perquè sigui eficaç, cal seguir el calendari

Les vacunes representen un gran avenç en la prevenció de malalties contagioses. Moltes malalties s'han erradicat gràcies a la vacunació. Perquè resultin eficaces, és fonamental administrar-les correctament i seguir de manera rigorosa les pautes indicades tant d'interval entre dosis, com d'edat d'administració.

Actualment hi ha un moviment antivacunes que porta alguns pares a no vacunar els seus fills. Abans de prendre una decisió així, cal pensar que no vacunar pot suposar un risc important per a la salut de l'infant.

Tot el contingut de Baby Planner, a la teva app de BBVA