Com estalviar en les despeses del teu nadó

Et donem una sèrie de consells per reduir l'elevat cost que suposa un nou membre a la família

El refranyer popular que diu que “els nens venen amb un pa sota el braç” no és tan cert com ens agradaria. Els nadons porten moltes alegries, però també moltes despeses, de vegades molt elevades.

1. Equipament bàsic

El nounat necessita un munt d'accessoris a la seva mida per estar còmode i segur, que no són precisament barats; bressol, hamaca, cotxet, cadira per al cotxe, banyereta... És possible estalviar en els accessoris del nadó? Sí, hi ha opcions més econòmiques que altres.

Amb un bressol n'hi ha prou

És cert que durant els primers mesos el nadó està més recollit en un minibressol o un cabàs, però, si vols estalviar i no et poden prestar aquest accessori, pots utilitzar directament el bressol.

  • El minibressol i el cabàs són tan petits que tot just s'utilitzen tres o quatre mesos.
  • Si el bressol et sembla massa gran, o vols tenir el teu nadó a prop durant el dia, pots utilitzar el cabàs del cotxet per a les seves migdiades a casa.

El cistell portanadons pot servir d'hamaca

Arriba un moment en què el nadó s'avorreix al bressol i vol veure els seus papes. Per tenir-lo a prop són molt útils les hamaquetes. No són cares, però el cistell portanadons per a la cadira de passeig o l'automòbil et pot servir, ja que la seva base corbada permet el balanceig.

Banyera-canviador: més econòmic per separat

Si hi ha alguna cosa que espanti els pares al principi, és banyar el nounat. Sembla que faltin mans per agafar-lo. Les banyeres-canviador amb potes (que porten una tapa amb un canviador gruixut de plàstic al damunt) faciliten la tasca, però ocupen força espai i no són barates.

  • Per estalviar pots comprar un canviador plegable (que també necessitaràs quan surtis a passejar) i canviar el nadó sobre una taula alta. Si el canvies sobre el llit, fes-ho asseguda perquè la teva esquena no pateixi.
  • Per banyar-lo hi ha moltes opcions més econòmiques que la banyera-canviador: petites hamaques que subjecten el nadó dins la banyera, banyeres ergonòmiques, banyeres inflables (molt útils per sortir de viatge) i fins i tot banyeretes plegables que serveixen durant diversos anys.

Cotxet: valora'n la mida i pensa on i quant temps l'utilitzaràs

Quan triïs el cotxet o la cadira de passeig, pensa si necessita rodes grans per al camp, si cabrà bé a l'ascensor o al maleter del cotxe... És important valorar tot això per no haver de canviar de model tard o d'hora.

  • Si el nadó neix a l'hivern, està més protegit al cabàs, encara que els cistells portanadons tenen accessoris (sac, plàstic protector...) perquè no passi fred i, a més, serveixen com a cadira de seguretat de l'automòbil durant diversos mesos (els cabassos també, però menys temps).
  • Si el nadó neix a finals de primavera o principis d'estiu, et pots estalviar el cabàs si tries una cadira que es reclini completament.

2. Alimentació

Fins fa uns anys, l'alimentació del nadó era una despesa important, ja que els potets i les farinetes són força més cars que els productes per a adults.

Tanmateix, si se segueix la recomanació de l'OMS de mantenir la lactància materna en exclusiva durant els sis primers mesos i amb altres aliments fins als dos anys, l'estalvi és important.

L'alimentació complementària es pot donar en purés casolans o deixant que el nadó tasti els menjars familiars amb una tècnica anomenada Baby Led Weaning (alimentació a demanda del nadó) amb molta acceptació entre els nous pares.

Si et fa por que el teu nadó s'ennuegui i prefereixes donar-li el menjar triturat, és molt pràctic preparar puré per a diversos dies i congelar-lo en pots de vidre. No hi posis patata perquè es descongela malament. Si el necessites amb urgència, el pots descongelar en uns minuts al bany maria, a foc lent.

3. Bolquers

Si hi ha una despesa important i duradora, són els bolquers. Per estalviar, intenta comprar-los quan estiguin en promoció: 3 x 2, 2a unitat al 50%, etc. Ves amb compte no n'acumulis gaires. Els nadons creixen molt ràpidament i, abans que te n'adonis, el teu fill ja utilitzarà una talla superior.

Una altra opció és fer servir bolquers ecològics, més moderns i absorbents que els bolquers de tela que utilitzaven les nostres mares. Són molt més barats perquè es poden reutilitzar, però tenen l'inconvenient que cal rentar-los.

4. Roba

Els nadons creixen molt ràpidament, així que no val la pena gastar gaire en roba.

Espera a rebre tots els regals: la roba és un regal habitual quan neix un nadó.

Si dubtes, compra una talla superior. Així, el teu fill podrà utilitzar la peça de roba més temps.

Aprofita les rebaixes per comprar peces que serveixen en qualsevol estació de l'any (samarretes, bodis, mitjons...).

Tot el contingut de Baby Planner, a la teva app de BBVA