Protegeix-te dels ciberatacs generats pel coronavirus

La protecció contra el COVID-19 també ha de ser en línia.

La creixent preocupació dels ciutadans pel coronavirus està sent aprofitada pels ciberdelinqüents per fer estafes electròniques i obtenir informació privada dels usuaris. 

Les menes de ciberatacs que estan executant per dur a terme aquests delictes són principalment:

  • El phishing: correus electrònics en què suplanten un organisme oficial i intenten redirigir l'usuari, a través d'un enllaç, a un web fals perquè hi introdueixi les seves dades personals i/o bancàries. També poden contenir un arxiu adjunt, que s'ha infectat amb programa maliciós.
  • L'smishing: el modus operandi és el mateix, però els canals utilitzats són l'SMS i les eines de missatgeria instantània, com WhatsApp.

Pren precaucions i mantén-te en alerta si reps algun dels següents correus electrònics o missatges fraudulents relacionats amb el coronavirus que estan circulant durant aquests dies per la xarxa:

  1. Missatge de WhatsApp que suplanta el Ministeri de Sanitat amb recomanacions per fer front a la nova malaltia. El text va encapçalat pel titular ‘ALERTA PER CORONAVIRUS. Missatge urgent del Ministeri de Sanitat’ i va acompanyat d'un enllaç, que redirigeix els usuaris a un web fals de venda de mascaretes.
  2. Correu electrònic en què suplanten el departament intern de l'empresa i en què conviden a baixar un PDF, infectat amb malware, amb el protocol que la companyia ha activat per a malalties contagioses.
  3. Correu electrònic de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que inclou un botó per baixar les mesures de seguretat (escrit en anglès, Safety measures). El correu electrònic apareix signat per la suposada doctora Stella Chungong.
  4. Correu electrònic del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) amb remitent CDC-Covid19@cdc.gov, en què s'informa de l'avenç del coronavirus i se sol·liciten donacions a través de bitcoins. El correu, redactat en anglès, està signat per la Division of eHealth Marketing. També suplantant el CDC, circula un altre correu amb un arxiu adjunt maliciós que suposadament conté les últimes estadístiques sobre contagis.
  5. També s'han detectat diversos mapes en línia que mostren el nombre d'infectats pel coronavirus a cadascun dels països. Els webs i les aplicacions que els alberguen contenen software espia i malware i s'han dissenyat per infectar els dispositius dels usuaris.

Les recomanacions de seguretat següents t'ajudaran a detectar aquesta mena de ciberatacs i a protegir adequadament la teva informació sensible i els teus dispositius:

  • En primer lloc, cap organisme oficial sol·licita dades personals per correu electrònic, SMS o WhatsApp, així que no les proporcionis per cap d'aquests canals.
  • Verifica el remitent dels correus electrònics i els enllaços que incloguin i desconfia'n si contenen lletres i caràcters estranys. Sempre has de comprovar l'adreça web a la qual t'intenta dirigir un enllaç abans de prémer-lo. 
  • No baixis cap arxiu adjunt relacionat amb la COVID-19 sense abans assegurar-te de si el seu origen és legítim.Tal com exposen les autoritats, la cura del coronavirus no la rebràs per correu electrònic.
  • No baixis aplicacions no oficials per conèixer l'abast global del coronavirus.
  • Evita difondre contingut que no hagi estat contrastat, ja que pot formar part d'una campanya malintencionada de notícies enganyoses.
  • BBVA et recomana utilitzar els canals digitals i se suma a #JoEmQuedoACasa i a #AquestVirusElParemUnits. Accedeix a bbva.es o a l'app de BBVA i aprofita les funcionalitats de la nostra Banca Online per fer totes les teves consultes i operacions de forma completament segura i sense moure't de casa.