Anàlisi de l'actualitat dels mercats

Enrique Marazuela, CFA CAd, director d'inversions de Banca Privada de BBVA.

Borses en mode resultats

27/07/2021

Els moviments de la setmana passada van ser el resultat de dues forces contraposades: una baixista, els dubtes que està sembrant la variant Delta, i una altra d'alcista, i aquí apuntaríem no només la brillant temporada de resultats trimestrals; sinó també les declaracions i actuacions tranquil·litzadores per part dels bancs centrals.

La setmana entrant és intensa en resultats empresarials, que poden donar no només suport, sinó fins i tot noves ales a la borsa, sempre amb permís de la pandèmia. Però també hi ha un altre esdeveniment destacat: la reunió de la Reserva Federal. El punt de mira dels analistes ara és en el moment en què la Fed anunciï una reducció gradual de compres de bons. El consens apunta que l'anunciarà a la reunió global de banquers centrals a Jackson Hole, a finals de l'agost vinent, i que l'executarà no més tard de gener de 2022. En principi és una notícia ja cotitzada en els mercats, per la qual cosa, si segueix el guió, no hauria de modificar res, però com diu el refrany "el diable s'amaga en els detalls'' i encara que passi tal com hem descrit, pot haver-hi algun detall que es desviï de la línia prevista.

La setmana passada va destacar la reunió del BCE, després de la qual els operadors van interpretar els anuncis posteriors com un signe clar que continuarà el to lax de la seva política monetària durant bastant de temps. Les dades d'activitat van tenir un to millor a Europa que als Estats Units, però, bàsicament, van estar en línia amb el que s'esperava. Fent un balanç més ampli que l'òptica setmanal, sembla que la Xina i els Estats Units ja han arribat als seus ritmes de creixement màxims (important, continuaran creixent, però no tan ràpidament com ho han fet fins ara) i que Europa no està lluny d'aconseguir-ho.

Si només ens fixéssim en els tancaments setmanals dels índexs borsaris, veuríem avenços, però si n'analitzem el detall, observem que hi va haver un moviment d'anada i tornada important durant aquest període en el preu de les accions. Les importants caigudes de principis de la setmana es van segellar amb les notables pujades durant els dies posteriors. Pensem en l'europeu Stoxx 600 (és un índex europeu més ampli que l'Euro Stoxx 50, perquè té 600 valors en lloc de 50, i perquè comprèn tot el continent europeu i no només l'eurozona), que va tenir un retrocés del 2,3% dilluns i va acabar amb un avenç setmanal de l'1,5% durant la setmana. Alguns índexs nord-americans van tornar a marcar màxims històrics i també van registrar avenços durant la setmana.

En els mercats d'accions està brillant amb llum pròpia la bona temporada de resultats, que pot suposar no només un element de consolidació dels nivells actuals, sinó fins i tot ser el catalitzador de noves alces. Durant aquesta setmana entrant, les companyies que reporten resultats són moltes i, per tant, pot resultar crucial per determinar el sentit de les borses.

Durant la setmana, hi va haver tranquil·litat i avenços en preus, i la seva reducció correlativa de rendibilitats, en els mercats de bons, les referències de 10 anys dels quals van quedar en l'1,28% per al bo denominat en dòlars i en el -0,42% per al denominat en euros (prenem com a referència euro el bo alemany). Hauria estat lògic que, amb les declaracions del BCE, els bons europeus s'haguessin animat, però en la mesura en què el banc va anunciar el que s'esperava, aquesta notícia ja estava incorporada a les cotitzacions.

Nosaltres continuem mantenint la nostra recomanació de sobreponderació en actius de risc en general i de les accions en especial. És cert que hem de posar en el fidel de la balança arguments a favor i en contra, però les expectatives de baixos tipus d'interès i de creixement econòmic, que arrossegaran els beneficis empresarials, deixa un clar saldo a favor d'aquesta mena d'actiu.

La nota característica en els mercats de divises va ser l'estabilitat, en què el dòlar va quedar a 1,177 davant de l'euro. Durant la setmana hi va haver un moviment d'anada i tornada en el petroli, que va finalitzar en 74 dòlars en la seva referència Brent, però que va arribar a perdre la cota de 69 dòlars en el transcurs de la setmana. En aquest retrocés va incidir l'acord de l'OPEP+, que va augmentar la producció i les pors a una desacceleració per la incidència de les noves variants del coronavirus.

En síntesi, la variant delta està tenint la seva incidència en els mercats, tal com reflecteixen les rendibilitats dels bons, que han disminuït. Les accions han estat capaces de neutralitzar aquesta pressió baixista gràcies als brillants resultats empresarials, que aquesta setmana entrant arriben al seu màxim apogeu. Ens continuem mantenint sobreponderats en accions, encara que el protagonisme actual de la pandèmia ens pugui donar algun ensurt, que aprofitaríem per incrementar posicions. 

Bon estiu.