Anàlisi de l'actualitat dels mercats

Enrique Marazuela, CFA CAd, director d'inversions de Banca Privada de BBVA.

Fi de la temporada de resultats del primer trimestre

24/05/2021

No tot són alegries, en el front de la pandèmia. Hem de reiterar, novament, que els grans avenços que estem aconseguint en la situació sanitària global amb la vacunació s'estan concentrant bàsicament als països desenvolupats, però alguns països que no estan en aquest grup estan patint els embats de la COVID-19. Continuem pensant que, finalment, erradicarem el virus de totes les geografies gràcies a la vacunació, fins i tot a les regions on el flux actual de dosis és clarament insuficient en aquests moments. La cosa no és si passarà o no; passarà; la qüestió és en quin moment.

Des del punt de vista de l'economia i dels mercats, el focus no està posat en la pandèmia (se suposa que les bases de la seva erradicació estan sòlidament assentades), sinó en les amenaces de la inflació i de les conseqüències de les caigudes de les criptomonedes. Pel que fa al creixement econòmic, la sensació que estan deixant els indicadors publicats recentment és positiva, encara que ens agrada recordar als nostres lectors que en economia és estrany tenir senyals clars.

La setmana passada va ser un període de transició sense grans moviments ni en la renda variable ni en la renda fixa. En la renda variable, els experts estan molt perplexos per l'escàs impacte que ha tingut en les cotitzacions l'excel·lent temporada de resultats corresponent al primer trimestre d'aquest any, on no només s'han batut les expectatives d'aquest període, sinó que també ha portat a revisar les existents per al conjunt de 2021 i fins i tot 2022. Nosaltres pensem que, malgrat no haver actuat com a catalitzador de noves pujades, sí que ho ha fet, almenys, consolidant els nivells actuals.

En renda fixa, va ser una setmana de transició, sense grans moviments ni als Estats Units ni a Europa, després de les fortes tensions anteriors derivades de la inflació. Segur que, a aquesta tranquil·litat, van contribuir-hi les actes de l'última reunió de la Reserva Federal, que van permetre calmar les preocupacions sobre els recents repunts dels índexs de preus. Amb relació a aquests, pensem que, aquest any, els preus estaran per sobre dels objectius dels bancs centrals (el 2,0% comú a la Reserva Federal i al Banc Central Europeu) als Estats Units, però no a Europa, encara que ho faran d'una manera transitòria. La transitorietat d'aquest recent repunt es deu al fet que són les conseqüències lògiques d'una tornada a una normalitat, on no són necessàries les anteriors normes de distanciament social per preservar la salut pública.

Tampoc no va haver-hi grans moviments en les divises, llevat del fet que continua la debilitat del dòlar davant de l'euro. On sí que va haver-hi variacions va ser en les primeres matèries i per causes diferents; el petroli va retrocedir davant les notícies que pugui haver-hi un acord amb l'Iran, la qual cosa augmentaria d'una manera significativa l'oferta. I l'or va avançar després dels retrocessos de les criptodivises.

Reiterem el nostre posicionament que afavoreix la renda variable i que infrapondera la renda fixa governamental, posicionament que creiem que és l'adequat a la vista del flux de notícies que estem tenint.

En síntesi, malgrat que la pandèmia continua essent un llast per a la població mundial, s'estan aconseguint grans avenços en les àrees més rellevants econòmicament gràcies a la vacunació. Les dades econòmiques continuen sent bones, encara que en alguns casos hi hagi hagut decepcions. La temporada de resultats corresponents al 1T21 ha estat francament brillant i ha apuntalat l'actual nivell de cotitzacions. Continuem mantenint la nostra cautela amb la renda fixa davant les amenaces d'inflació, encara que la setmana passada no hi hagués grans moviments. Mantenim el nostre posicionament.