Anàlisi de l'actualitat dels mercats
Álvaro Manteca, responsable d'estratègia d'inversió de BBVA Banca Privada
La COVID-19 torna a condicionar l'evolució dels mercats
22/11/2021
La decisió d'Àustria va espatllar una setmana que apuntava cap a noves pujades borsàries a Europa; en la sessió de divendres, els sectors relacionats amb la reobertura econòmica van patir un cop dur, davant els temors que les restriccions anunciades a Àustria s'estenguessin a la resta de països europeus i afectessin el creixement econòmic de tota la regió. No obstant això, malgrat la debilitat de divendres, el còmput setmanal va ser força pla per a les borses mundials. L'índex MSCI mundial va retrocedir marginalment i es manté molt a prop dels màxims històrics.
Des del punt de vista econòmic, la recuperació global s'enfronta a la seva primera prova de resistència rellevant. Les pressions d'oferta es continua intensificant a mesura que els preus més elevats de l'energia es combinen amb els persistents colls d'ampolla per deprimir la producció i erosionar la demanda. La producció industrial mundial va caure bruscament per segon mes consecutiu el setembre, mentre que les lectures d'IPC de novembre és molt probable que superin els ja històrics nivells del mes d'octubre. A aquests obstacles se suma una nova onada de COVID que deprimirà la mobilitat europea, encara que presenta riscos per a tot l'hemisferi nord durant l'hivern.
Encara que els bancs centrals dels països desenvolupats han mostrat una significativa paciència amb els repunts inflacionistes relacionats amb la reobertura econòmica, en clar contrast amb els seus homòlegs emergents, que no mostren tanta tolerància amb les elevades taxes d'inflació (amb la notable excepció de Turquia), si es compleix el nostre pronòstic de fort creixement el 2022 i d'accelerada normalització del mercat de treball, les autoritats monetàries es veuran obligades a anar canviant el pas progressivament. Recalquem que el procés de retirada d'estímuls serà gradual, ja que és probable que les pressions inflacionistes es moderin el 2022. En qualsevol cas, és altament probable que la Reserva Federal iniciï el seu cicle de pujada de tipus en la segona meitat de l'any i el Banc d'Anglaterra ho faci ja el pròxim mes de desembre. Per part seva, els bancs centrals dels mercats emergents, atesa la seva dependència històrica del finançament extern, vigilen de prop els diferencials d'interès amb els Estats Units i és probable que augmenti la pressió a mesura que ens acostem a la primera pujada de tipus de la Fed. Com a conseqüència, també és molt possible que s'intensifiqui el procés de pujada de tipus als països emergents el 2022.
Mentrestant, les dades que es van publicant suggereixen que avancem cap a l'esperada reacceleració del creixement mundial durant el quart trimestre de 2021. Així, les vendes detallistes van sorprendre a l'alça tant als Estats Units com a la Xina aquesta setmana. Les dades també suggereixen un repunt en les inversions de capital al Japó. Pel que fa als indicadors avançats, també s'han enfortit al Japó, i les enquestes regionals manufactureres de novembre als Estats Units van augmentar amb força durant la setmana passada.
A l'Àsia, el rebot econòmic derivat del control de l'onada delta i de l'avenç del procés de vacunació s'està materialitzant amb claredat i els indicadors d'activitat d'alta freqüència ja sostenen un fort creixement econòmic durant el quart trimestre. Per desgràcia, les dades recents apunten el contrari a tot Europa. Malgrat unes elevades taxes de vacunació, les noves infeccions s'han disparat i han superat els pics anteriors a l'Europa occidental. En aquest sentit, la notícia de la setmana va ser que Àustria va anunciar el confinament de tota la població i va fer el controvertit pas de fer que les vacunes siguin obligatòries el 2022. La situació alemanya té més matisos, però una nova llei prohibirà els no vacunats participar en moltes activitats si augmenten les taxes d'hospitalització. Continua sent difícil predir com evolucionarà la nova onada aquest hivern, però sembla que l'impacte sobre el PIB alemany podria ser superior del que es pensava anteriorment, encara que la bona notícia és que és probable que la major part d'aquest llast es recuperi a mitjan any vinent.
A la Xina, la reunió del Politburó va revelar que s'estan fent esforços per limitar les tensions en el mercat immobiliari, encara que mantenint l'actual política d'habitatge. A més, el govern va proposar una facilitat de préstec de 30.000 milions de dòlars per promoure la generació d'energia sostenible. D'altra banda, la reunió virtual entre el president Biden i el president Xi sembla haver-se centrat en la gestió dels riscos geopolítics. Per a la decepció d'alguns inversors, Estats Units no va reduir els aranzels. De fet, alguns aranzels podrien reduir-se, sobretot després de les declaracions de la secretària del Tresor Janet Yellen, que es va mostrar d'acord en el fet que la reducció recíproca d'aranzels podria ajudar a alleujar les pressions inflacionàries en ambdues economies. No obstant això, el fet que la Xina no compleixi els seus compromisos de la Fase 1 probablement seguirà sent un gran obstacle.